Odp: Moje boje z fotopstryczkiem, czyli zdjęcia początkującego amatora
Taaaaa drugie jest w moim stylu bo zakręcone :D
Gustuje w podobnym klimacie zdjęć, masz dobre pomysły. Będę czekał na kolejną wstawkę:grin:
No Panie Szafir idź na kolejny spacer i wrzucaj coś ciekawego :wink:
Ten plot-to pokaz go prosto,zaakcentuj przy pomocy GO te kolce w tych drutach,wyciagnij kolor i szczegoly mchu i bedzie nawet fajna fotka.I nie kadruj kadru,ktory jako caly jest MZ lepszy niz ten crop co go tu wstawiles.
2 załącznik(ów)
Dzięki Mirku za wskazówki. Zdjęcie bez kadrowania wygląda tak:
4.
Załącznik 78960
niestety nie zauważyłem płatka śniegu, który "siadł" mi na obiektywie. A może stety? :) Co miałeś na myśli pisząc, żebym pokazał go prosto?
A tymczasem moja pierwsza panorama. Zimno jak diabli i wszędzie biało, bielusieńko:
5.
Załącznik 78959
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Co miałeś na myśli pisząc, żebym pokazał go prosto?
Tak mi sie jakos wydalo,ze krzywo jest,jak zerkalem w rawa.Pokombinowal bym z zielenia tych mchow w strone ciemniejsza bardziej.
15 załącznik(ów)
Dawno nie miałem okazji na złapanie jakiś ciekawych kadrów. Pogoda pod psem, dzień krótki a na dodatek cierpię na chroniczny brak czasu. W poniedziałek nadarzyła się taka okazja uczestniczenia w wizji lokalnej obiektu przy Wrocławskiej Wytwórni Filmowej - Pawilonu Czterech Kopuł.
Zespół budynków został wybudowany w 1913 roku jako część kompleksu, na który składa się Hala Ludowa (obecnie Hala Stulecia), Iglica, Pergola i właśnie Pawilon. W latach 50-tych ubiegłego wieku stał się częścią Wrocławskiej Wytwórni Filmowej. Po zakończeniu w 2011 roku działalności WWF i przekształceniu jej w Centrum Technologii Audiowizualnych budynki stały opustoszałe i niszczały. Obecnie planowany jest ich remont i przekazanie Muzeum Narodowemu we Wrocławiu.
Przez niewielkie nieporozumienie na miejsce przybyłem zbyt wcześnie, co postanowiłem wykorzystać na mały spacer po Pergoli
5.
Załącznik 80737
6.
Załącznik 80738
Tak wygląda wejście frontowe do Pawilonu:
7.
Załącznik 80739
Przy wejściu wita nas, oprócz sterty pustych butelek - pamiątkowa tablica:
8.
Załącznik 80743
Pierwsza z oglądanych kopuł:
9.
Załącznik 80740
Po wejściu do środka ukazuje się smutny obraz niszczejących budynków
10.
Załącznik 80741
i jeszcze mała panorama
11.
Załącznik 80742
Wyjście z budynku z groźnie wyglądającymi napisami w nie naszym języku:
12.
Załącznik 80744
Kolejna z kopuł mieściła do niedawna magazyny i pokoje biurowe pracowników WWF:
13.
Załącznik 80745
Pełno tam dziwnych pomieszczeń z różnego rodzaju szpargałami, regałami, pozostałościami po poprzednich lokatorach. Mi najbardziej spodobał się Czerwony Telefon. Czyżby bezpośrednia łączność z towarzyszami zza wschodniej granicy :)
14.
Załącznik 80746
momentami czułem się tam jako bohater filmu Kingsajz, który wchodzi przez zapomniane archiwalne pomieszczenia do Szuflandii. Kolejna kopuła mieściła w środku ogromne, metalowe coś, które wypełniało niemal całe, dość duże pomieszczenie. Tak jakby gigantyczny stalowy kosz na śmieci. Nie mam pojęcia, co to było więc zdjęcie tylko z zewnątrz:
14.
Załącznik 80747
Ostatnia z kopuł służyła jako bar oraz zaplecze kuchenne. Tutaj najbardziej było widać jak budynki popadają w ruinę
15.
Załącznik 80748
16.
Załącznik 80749
W budynkach pełno było różnych dziwnych pomieszczeń, przeznaczenia których nie sposób się było domyśleć:
17.
Załącznik 80750
18.
Załącznik 80751
7 załącznik(ów)
19.
Załącznik 80752
20.
Załącznik 80753
21.
Załącznik 80754
Miejscami niszczejące ściany kontrastowały z pozostawionymi dekoracjami
22.
Załącznik 80755
albo różnymi, czasami śmiesznymi napisami:
23.
Załącznik 80756
24.
Załącznik 80757
Na koniec zdjęcie z sali filmowej
24.
Załącznik 80758
Miejsce bardzo fajne do porobienia ciekawych zdjęć, ładna architektura, nieco dołujące klimaty i kawał historii, którą aż ociekają mury. Szkoda, że czasu miałem niewiele, do tego co chwilę ktoś kręcił się robiąc zdjęcia tego czy owego. Niestety zabrałem ze sobą tylko jeden obiektyw, w dodatku stałoogniskowy - brakowało mi jakiegoś szerokiego kąta. Z tego powodu z części zdjęć we wnętrzach zrezygnowałem - był zbyt ciasno.
Czekam na krytyczne uwagi do co zamieszczonych zdjęć - mam nadzieję, że następne będą lepsze :)
24. fajnie skadrowane z obciętymi nóżkami prócz tego intrygujące zestawienie kolorów : )
Hala ludowa (chyba zawsze zostanie pod tą nazwą dla mojego pokolenia) to wdzięczny temat i teraz kwitnie z racji m.in. multimedium fotanny i ze zdwojoną siłą jest obowiązkowym miejscem dla turystów i na niedzielne spacery - a u Ciebie wyszła trochę zaniedbana : D
Pozdrawiam