Jaki aparat do filmowania do 1500 zł ?
Kochani chcę kupić aparat, który będzie w stanie zastąpić jakąś poręczną kamerkę. Chciałbym aby filmował w FullHD. Wiem, że najlepiej jest mieć osobno kamerkę i osobno aparat, ale ja potrzebuję czegoś małego, na spacery, na imprezki i coś co połączy funkcję filmowania i robienia zdjęć.
Mam dosyć dzwigania lustra z ciężkim szkłami na wypady rowerowe i stąd moja prośba o poradę.
Z góry ślicznie dziękuję.
Odp: Jaki aparat do filmowania do 1500 zł ?
Pytanie: szukasz kompaktu czy bezlusterkowca?
Jeśli tego pierwszego, to polecam Sony HX20 bądź Panasonic TZ-30. Ten pierwszy jest o 250 zł droższy, ale oferuje moim zdaniem nieco więcej możliwości, jest też lepiej wykonany.
Jeśli tego drugiego, to polecam E-PL3, obecnie do dostania poniżej 1500 zł, nagrywa w FullHD, dźwięk stereo. Filmy do amatorskich potrzeb i zastosowań powinny wystarczyć.
Byłem przekonany, że to ma być kompakt, ale zacząłem czytać o tym E-PL3 i zaczynam się zastanawiać :) Ma ktoś jakieś filmy z tego PENa? Jak on się spisuje podczas filmowania - chodzi mi o AF?
Obejrzyj też MFT Panasa: GF2 lub GF1 kupisz za 500-700zł dzisiaj, a resztę wydasz na szkła.
Zależy jak kto jeździ na rowerze. Śmigam po górach na mtb, po płaskim na ostrym kole - bezlusterkowce, a miałem ich już kilka, nie przeszkadzały w niczym swoją wagą. Nawet wożone w małym plecaku rowerowym z bukłakiem nie ciążyły i nie przeszkadzały swoimi wymiarami.
Z praktyki podpowiem jedno - kluczową (dla mnie przynajmniej) kwestią jest dobra stabilizacja obrazu. To ona najbardziej odróżnia obraz z kamery od tego z małpki. Najlepiej pościągać sobie przykładowe filmy i zobaczyć jak radzi sobie dany aparat przy dynamicznych ujęciach. Może warto poczekać chwilę na Fuji X20 z FullHD w 60 fps?
X20 do 1500zł raczej szybko nie będzie tyle kosztował
Kompakty które Ci poleciłem mają niezłą stabilizację, Nie wiem jak pen3 olka ale w dynamicznych ujęciach OMD nie daje rady myślę że większość aparatów nie da rady.
Ja na twoim miejscu pomyślałbym nad GoPro HD Hero2 np. ok 1100 zł jakość filmów super, fotki też da się robić choć specyficzne. Wszystko zależy na czym Ci bardziej zależy, filmy czy zdjęcia. Jakość fot z bezlusterkowca będzie lepsza niż z kompaktu, filmy nie zawsze.
Czytam i oglądam i już mi się w głowie miesza :)