Aperture czy Lightroom 4?
Po niedawnym zakupie aparatu zacząłęm się zastanawiać nad jakimś programem do fotografii. Na początku używałem OV2, ale stwierdziłem, że lepiej zakupić jeden z programów podanych w tytule i uczyć się na jednym z nich. Co polecacie? Aperture czy LR4? Jeżeli używacie tych programów to opiszcie który lepszy i dlaczego.
Odp: Aperture czy Lightroom 4?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamol3
Po niedawnym zakupie aparatu zacząłęm się zastanawiać nad jakimś programem do fotografii. Na początku używałem OV2, ale stwierdziłem, że lepiej zakupić jeden z programów podanych w tytule i uczyć się na jednym z nich. Co polecacie? Aperture czy LR4? Jeżeli używacie tych programów to opiszcie który lepszy i dlaczego.
Zacznijmy od tego co uwiera Cię w OV2? Czego wymagasz od nowego narzędzia?
Wlasnie. Rozne sa wymagania, ja po wstepnym przetestowaniu wersji beta obu programow od jakichs 6 lat uzywam wylacznie Aperture i nie chcialoby mi sie juz przesiadac na cos innego :-) Ale rozne sa wymagania, od tamtego czasu oba programy znacznie pozmienialy sie.
Jakbym się uparł, to zrobiłbym zdjęcie bez aparatu. Ale nie bez Lightrooma :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamol3
Najlepiej przekonać się samemu instalując wersje testowe. W którym się lepiej pracuje, ma bardziej intuicyjny interfejs. Ważna jest też stabilność, szybkość wykonywania operacji i wymagania sprzętowe. To już musisz sobie sam porównać na swoim komputerze. Osobiście testuję Lightroom 4.3, teraz można do końca stycznia 2013 i po tym okresie będzie mój wpis w wątku "co sobie kupiliście ostatnio":)
Niestety nie ma już wersji trial Aperture na stronie Apple. Lightrooma wersję testową na pewno sobie ściągnę.
Hmmm... faktycznie juz nie ma. Moze dlatego, ze mozna zwrocic zakupiona aplikacje do Apple Store w ciagu ilus tam dni? W kazdym razie jakby co to mam u siebie na dysku ciagle trial wersji 3.1, jakbys mial jakis serwer albo cos, to moge Ci wrzucic :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamol3
Aperture czy LR4?
Próbowałem używać LR2 i... nie dawałem rady. Zdecydowanie mnie przerastało.
Po przejściu na Maca kupiłem Aperture 2 (teraz 3) i... to po prostu działa :-) W 95% odpowiada moim wymaganiom *).
Moim zdaniem Aperture zdecydowanie nie jest tak intuicyjny jak inne programy Applowskie.
Na samo zagadnienie czy dane zdjęcie wrzucić do albumu, projektu czy folderu można chyba doktorat napisać.
W tej chwili moja baza Aperture ma 175GB i już nie jest demonem szybkości.
*) Te brakujące 5% to moja chęć aby: na dysku zewnętrznym (fizycznym lub chmurowatym) były RAWy, - na komputerze ze mną były wybrane, chude JPG - i aby to się działo automagicznie.
LR 4 !!
Jak dla mnie inwestycja w fotografie, która chyba dała największy progres na krótkim odcinku czasu.
ten program to przeskok względem poprzednich wersji i na prawdę do fotografii nic więcej nie trzeba :) z aparatu też można by juz zrezygnować ;)
nie mam porównania do Aperture ale patrząc po opisach funkcjonalności pewnie są zbliżone.
Dla mnie Lightroom to podstawa w wywoływaniu zdjęc opisywaniu, segregowaniu wyszukiwaniu a nawet geotagowaniu.
algorytmami nowego lightroom a jestem zachwycony prostotą obsługi również.
Ważne może byc pytanie o dostępnośc tutoriali czy książek albo opisów jesli chcesz się uczyć. ale LR4 polecam z czystym sumieniem :)
Ja używam Aperture, trochę przez przypadek, niegdyś ściągnąłem triala i tak już zostało. Próbowałem Ligthrooma ale nie chciało mi się uczyć nowego programu. Apple ma zwyczaj zwlekania z dodaniem obsługi nowych aparatów a i nowe wersje nie pojawiają się za często. W przypadku wyjścia nowego systemu, uaktualnienie Aperture będzie nie możliwe bez niego. Mam obecnie wersję 3.2.4 a do kupienia jest 3.4.3 która wymaga nowszego sytemu niż mam. Program działa i zaspakaja moje potrzeby więc nie mam zamiaru kupować nowego OS po to by mieć najnowszą wersję.