E-3 - przebieg ponad 30000
Mam teraz możliwość popstrykania kilka dni E-3. Tyle, że ma on zaledwie 13000 klapnięć. Wygląda jak nówka. Powiedzcie czy aparaty z przebiegiem ponad 30000 warto kupować. Czy ilość klapnięć nie wpływa w jakiś sposób na AF czy też inne sprawy? Pytam, gdyż za w miarę niską cenę aparaty mają właśnie po ok. 30-40 tyś. wyzwolenia migawki.
Odp: E-3 - przebieg ponad 30000
Kazdy aparat moze Ci pasc w koncu i jest to kwestia tego czy masz gwarancje czy nie. Ja kupilem swoje ostatnie body wlasnie z przebiegiem kolo 30000 wiec wg mnie warto. Przebieg to tylko licznik ile razy zostala wyzwolona migawka, przeciez jak ktos przygotowuje dlugo jedno ujecie to AF bedzie mu "dluzej dzialal" niz jak ktos pstryknie 3 podobne ujecia pod rzad.
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Mam teraz możliwość popstrykania kilka dni E-3. Tyle, że ma on zaledwie 13000 klapnięć. Wygląda jak nówka. Powiedzcie czy aparaty z przebiegiem ponad 30000 warto kupować. Czy ilość klapnięć nie wpływa w jakiś sposób na AF czy też inne sprawy? Pytam, gdyż za w miarę niską cenę aparaty mają właśnie po ok. 30-40 tyś. wyzwolenia migawki.
O ile mnie pamięć nie myli migawka w E-3 była liczona na 150 000 strzałów. Więc to prawie nówka ;)
---------- Post dodany o 20:12 ---------- Poprzedni post był o 20:10 ----------
Nie myli mnie jednak, znalazłem:
Cytat:
Co więcej, żywotność migawki gwarantująca 150,000 operacji sprawia, że lustrzanka E-3 bez trudu zniesie obsługę nawet przez bardzo aktywnych i pracowitych fotografów.
reszta TUTAJ
Tak, to też wyczytałem. Tylko wiadomo jak to może być z tym co podaje producent. Dlatego chciałem się zapytać z waszego doświadczenia, gdyż domyślam się że posiadacie i aparaty z takim przebiegiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
Tak, to też wyczytałem. Tylko wiadomo jak to może być z tym co podaje producent. Dlatego chciałem się zapytać z waszego doświadczenia, gdyż domyślam się że posiadacie i aparaty z takim przebiegiem.
Cóż znowu jest wiadomo? Czytałeś gdzieś żeby ktoś kwestionował te 150 000? bo ja nie. Swoje E-3 kupiłem jak miało 15 000 sprzedałem z 27 000 na liczniku. Nie miałem żadnych zastrzeżeń co do pracy aparatu.
A pytanie z innej bajki, czy e-3 ma ustawianie sposobu ostrzenia na LV tak jak w E-520, bo nie ma tej pozycji w MENU, a przynajmniej nie mogę znaleźć?
Cytat:
Zamieszczone przez
aldii
A pytanie z innej bajki, czy e-3 ma ustawianie sposobu ostrzenia na LV tak jak w E-520, bo nie ma tej pozycji w MENU, a przynajmniej nie mogę znaleźć?
Nie, E-3 nie nastawia ostrości po kontraście (czyli w LV).
z ilością klapnięć nie ma reguły, to że producent podaje, że może tyle wytrzymać to orientacyjne cyferki, w tej chwili mój nikon d200 ma ok 250 tyś i ...działa ;)
Mam znajomego co testuje bufory i szybkosc kart.Wiem,ze aparaty dla tzw profi(E3 tez jest do nich zaliczany)ktore on testowal mialy nawet po milionie klapniec.Ale byly tez co przy stu tysiacach zaliczaly wysylke do dostawcy.
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
z ilością klapnięć nie ma reguły, to że producent podaje, że może tyle wytrzymać to orientacyjne cyferki, w tej chwili mój nikon d200 ma ok 250 tyś i ...działa ;)
może czytamy co innego, ale ja ze stwierdzenia "żywotność migawki gwarantująca 150,000 operacji" wnioskuje że wytrzyma MINIMUM 150 000 a nie że AŻ 150 000, Ty inaczej to rozumiesz?