Odp: Jaka Lampa Błyskowa?
To zalezy jakie zdjecia robisz, ale z mojego punktu widzenia [1] podstawa jest, aby lampa nie znajdowala sie na aparacie (wtedy swiatlo ma jakis sens), wiec do ceny lampy musisz doliczyc jeszcze wyzwalacz. Kupujac wyzwalacz YN i lampke np. YN460II chyba zmiescisz sie w tym budzecie.
[1] dotyczy to zarowno fotografii modelek, makra czy martwej natury, nie sprawdzi sie tylko w reportazu gdzie nie masz czasu by ustawic lampke gdzies z boku
temat wałkowany milion razy , uzyj opcji szukaj i po krzyku :)
pozdrawiam
YN 460II (200 zł, to II jest istotne i coś mi się obiło o uszy, że najnowsza wersja ma gniazdo PC, sprawdź to i jeśli się potwierdzi, to szukaj lampy z gniazdem). Na samym początku możesz poćwiczyć odbijanie od sufitu (różnica w stosunku do wbudowanej będzie gigantyczna) i myśl jakie dodatki kupić za resztę kasy. Jeśli nie masz, to na początek ładowarka i akumulatorki. Wyzwalacze są potrzebne, ale sensowny komplet, to ok 150 zł. W mieszkaniu i do kwiatków w ogrodzie wystarczy na początek kabel PC 5m (20 zł), zostanie Ci wtedy na prosty statyw (40 zł), uchwyt (40 zł), parasolkę (od 20 zł), blendę (od 25 zł) i tu się skończy w sumie 450 zł :).
Najwieksza różnica, to wbudowany zoom i rozmiary. Palnik jest ten sam, więc moc przy 35 mm taka sama. Przy odbijaniu i bezpośrednim świeceniu zoom może sie czasem przydać, przy rozpraszaniu (softbox, parasolka) raczej nie.
Popieram YN 560II wydaje się lepszym wyborem. Do tego wyzwalacz / kabel albo na początek fotocela
Witam
YN 650 II ma wbudowaną fotocelę i to skuteczną. Wyzwalacz/kabel - jak najbardziej, na większe odległości lub bez widoczności aparat/lampa.
Mam, używam, polecam.
Pozdrawiam. romeq
Jesli masz wybrac 560 zamiast 460 kosztem wyzwalacza to ja bym raczej wybral 460 z wyzwalaczem. BTW oprocz 460 i 560 mam tez kupiona na poczatku FL50R i uzywam jej najrzadziej - ale ja nigdy TTL nie potrzebowalem - a przebicie cenowe jest kilkukrotne.
Poczytaj sobie o strobist (google).