Odp: Data zrobienia zdjęcia?
Bedzie ciezko.Jesli prawym myszy na zdjecie klikniesz,wbierzesz wlasciwosci i tam w zaawansowanych bedzie data ,to raczej napewno bedzie to data kiedy pojawil sie plik w kompie(chyba,ze sa dwie).Ja nie mam ustawionej daty w aparacie i nie bedzie nigdzie pokazywana.Zadna Opanda nie odczyta.
Najprościej bez użycia żadnego programu do zdjęć otwórz katalog ze zdjęciami zaczynając np. od "Moje dokumenty" i najeżdżając kursorem na konkretne zdjęcie (bez jego otwierania) wyświetli Ci się okienko m.in. z datą wykonania zdjęcia. Jeśli posegregujesz według dat to wówczas będziesz miała jasność w sytuacji.
jeśli w Windows to widok szczgółowy katalogu i prawoklik na pasku --> więcej --> data utworzenia zdjęcia
sortujesz i gotowe
jest tam ze 20 różnych danych do sortowania których normalnie nikt nie używa, a czasem warto ,np Model aparatu itp
Cytat:
Zamieszczone przez
agf
......No i okazało się, że datą utworzenia zdjecia jest data zgrania ich na komputer, a nie zrobienia.
Witam. Niezbyt dokładnie sprawdziłaś. Data wykonania znajduje się: w Windows 7, klikasz prawym myszy na pliku z zdjęciem z menu wybierasz |Właściwości| następnie wybierasz zakładkę |Szczegóły|.
W Windows XP kolejno (po kliknięciu prawym myszy) |Właściwości| , |Podsumowanie| i |Zaawansowane|
Jest jeszcze ewentualność, że zdjęcia modyfikowałaś jakimś programem, który je nadpisał i usunął EXIF, wtedy już nic nie poradzisz.
Data utworzenia i data modyfikacji dostępne we Właściwościach dotyczą pliku i niekoniecznie muszą pokrywać się z datą wykonania zdjęcia.
Jak już koleżanka napisała zainstalowała program Exif (jest kilka o takiej nazwie, ale pal to sześć) i twierdzi, że tam daty utworzenia nie ma. Jeśli jest tak jak piszesz i np. dla potwierdzenia prawym klawiszem na zdjęciu, potem właściwości, zakładka szczegóły i tam też jest pusto, to praktycznie nie ma szans.
Możliwe, że zdjęcia potraktowałaś wcześniej jakimś programem, który usuwa informacje Exif. Pozostaje Ci gdybanie i ustalanie daty na oko.
Na przyszłość zainstaluj sobie np. Google Picasa - zgrywa zdjęcia z aparatu lub z karty pamięci czy innego pendriva na dysk i od razu kataloguje wg daty utworzenia. Poza tym nie kasuje informacji Exif.
Jeśli nie ma danych w EXIFie albo są niewłaściwe to powodem może być zła data ustawiona w aparacie. Nie napisałaś dokładnie - czy w EXIFie nie widzisz w ogóle daty czy też jest ona zła. Jeśli to pierwsze to lipa, jeśli to drugie to można próbować wyliczyć jaka jest różnica pomiędzy datą podawaną przez EXIF a tą faktyczną co do której masz pewność (data urodzenia synka). Błąd powinien być stały bo jak ktoś nie ustawił raz daty to potem raczej nie zmieniał...
Jeśli daty w EXIFie nie ma to kiszka, ale można szukać nadziei w nazwach plików - Olympus (tak jest przynajmniej u mnie) domyślnie pliki zdjęciowe nazywa:
P + oznaczenie miesiąca + dzień + kolejny numer zdjęcia gdzie oznaczenie miesiąca to jedna cyfra lub litera 1-styczeń..... C-grudzień.
Może tak się uda?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Olympus (tak jest przynajmniej u mnie) domyślnie pliki zdjęciowe nazywa:
P + oznaczenie miesiąca + dzień + kolejny numer zdjęcia gdzie oznaczenie miesiąca to jedna cyfra lub litera 1-styczeń..... C-grudzień.
Może tak się uda?
U mnie też:
Załącznik 69985
P+czerwiec+26+1052
Dzięki za podpowiedzi, zaraz jeszcze pokombinuję. Według nazw zdjęć niestety u mnie tak nie jest. W Exifie pokazuje się w miejscu daty 0000-00-000 :(
---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post był o 18:03 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
W Windows XP kolejno (po kliknięciu prawym myszy) |Właściwości| , |Podsumowanie| i |Zaawansowane|
Jest jeszcze ewentualność, że zdjęcia modyfikowałaś jakimś programem, który je nadpisał i usunął EXIF, wtedy już nic nie poradzisz.
Tak już robiłam i żadnej daty tam nie mam. Teraz się zastanawiam czy ktoś w ogóle ustawił datę w aparacie. Bo jeśli nie miałam ustawionej daty to nie ma szans?