Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii
Zauważyłem takowe zjawisko: pojawia się na prawdę dużo, zdjęć pań powiedzmy - nieciekawej urody, czy też budowy ciała.
A autor każe mi dostrzegać: "inną stronę piękna" onych "modelek", a ja jej nie widzę. :( Pytam więc z ciekawości: czy uprawianie takiej
dziedziny "fotografii artystycznej", nie robi krzywdy tym pozującym paniom?
Na wszelki wypadek jeszcze raz zaznaczę: pytam przede wszystkim tych, którzy w fotografii akt i portret mają doświadczenie,
jak również fotografów nic z ową dziedziną nie mających wspólnego.
Odp: Akt i portret pytanie do fachowców/rzemieślników w tej materii
No tos ograniczyl ilosc dyskutantow prawie do zera :)
W sumie moznaby ze 2-3 osoby u nas wskazac, ktore lapalyby sie do tej dyskusji.
Pytanie czemu nie moga wziac w niej udzialu takie osoby jak ja? To, ze nie uprawiam danego gatunku, nie znaczy ze nie mam swego zdania co do danej estetyki.
Poza tym dotykasz dosc wrazliwej i osobistej kwestii. Artyzmu w fotografii. O tym sie ciezko dyskutuje. Kazdy czuje inaczej, inaczej u roznych osob rozlozone sa granice percepcji itp itd.
Temat rzeka...
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Zauważyłem takowe zjawisko: pojawia się na prawdę dużo, zdjęć pań powiedzmy - nieciekawej urody, czy też budowy ciała.
A autor każe mi dostrzegać: "inną stronę piękna" onych "modelek", a ja jej nie widzę. :( Pytam więc z ciekawości: czy uprawianie takiej
dziedziny "fotografii artystycznej", nie robi krzywdy tym pozującym paniom?
Na wszelki wypadek jeszcze raz zaznaczę: pytam tylko tych, którzy w fotografii akt i portret mają doświadczenie,
a nie fotografów nic z ową dziedziną nie mających wspólnego.
aktów nie pstrykam , ale oczy mam :)
Tak, to temat rzeka i ociera się o gusta, dlatego kieruję To zapytanie do akciarzy/portreciarzy - oni, mają zupełnie inne spojrzenie,
na modelkę niż my odbiorcy.
Saboor,tu nie chodzi o nieciekawą urodę tych pań ale o nieciekawe ich sfotografowanie.Tak sądzę.Może się mylę bo nie robie tego typu zdjęć.W portrecie występuje ten sam problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No tos ograniczyl ilosc dyskutantow prawie do zera :)
W sumie moznaby ze 2-3 osoby u nas wskazac, ktore lapalyby sie do tej dyskusji.
Pytanie czemu nie moga wziac w niej udzialu takie osoby jak ja? /.../
Temat rzeka...
T.
Racja, zmieniłem zapytanie w pierwszym poście.
---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post był o 14:52 ----------
Ja po prostu chcę to pojąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie rozumiem problemu.
Bo to, epicurejczyku nie jest problem, a zjawisko jak dla mnie dziwne.
Wyobraź sobie dziewczę o buzi nijakiej, dużej dysproporcji biustu (prawej lewej piersi) pozujące do aktu,
w pozycji eksponującej wszystkie jej mankamenty.
Gdzie tu sens, albo choć artyzm??
Zjawisko kiepskich zdjęć to nic nowego. Raczej niewiele ma z nim wspólnego uroda modelek. Po co w ogóle zaprzątać sobie głowę gniotami? Niech se powstają, jeśli są chętni, żeby je produkować i do nich pozować.
Saboor, chyba nie spodziewasz się, że autor odpowie Ci, że specjalnie fotografuje "nieciekawej urody modelki" lub że specjalnie ukazuje ich mankamenty :D