kompakt - konkurencja do m4/3
witam serdecznie wszystkich!
potrzebuję aparatu kompaktowego, który będzie służył w zastępstwie g3.
czego oczekuję?
możliwie najlepszych zdjęć, jasnego obiektywu, szybkiego af i małego shutter lag (dość dużo jak na kompakt, wiem). na rynku jest dużo dobrych kompaktów, ale w takim ustrojstwie jak internet trudno o rzetelne info co do wszystkich danych, które podałem.
proszę o porady użytkowników dobrych kompaktów, bym mógł cieszyć się z wydanych pieniędzy ;)
Odp: kompakt - konkurencja do m4/3
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Może G1X?
myślałem poważnie o tym canonie, ale z tego co przeczytałem/zobaczyłem w internecie, to ma tragicznie wolny af, więc go skreśliłem. gdyby nie to, już byłby u mnie, a tak szukam dalej niestety.
to kup m4/3, cudów niestety nie ma :(
Z gowna bata nie ukrecisz...
Zbyt wygorowane wymagania jak na to co oferuja dzisiejsze kompakty...
Wiec albo powrot grzecznie do kastratow albo w lusterkach sie przegladac :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
w takim ustrojstwie jak internet trudno o rzetelne info co do wszystkich danych,
A tu to nie internet???:shock::shock::shock:
Kurde to gdzie ja taka sliczna proze uskuteczniam?:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
goldiesr
witam serdecznie wszystkich!
potrzebuję aparatu kompaktowego, który będzie służył w zastępstwie g3.
czego oczekuję?
możliwie najlepszych zdjęć, jasnego obiektywu, szybkiego af i małego shutter lag (dość dużo jak na kompakt, wiem). na rynku jest dużo dobrych kompaktów, ale w takim ustrojstwie jak internet trudno o rzetelne info co do wszystkich danych, które podałem.
proszę o porady użytkowników dobrych kompaktów, bym mógł cieszyć się z wydanych pieniędzy ;)
Rozumiem, że chodzi Ci o zastąpienie kompaktem czegoś co da porównywalne możliwości jak m4/3 wyposażone w kit. Jeśli tak, to po doświadczeniach z NEX i kompaktem Panasonic LX5, powiem Ci, że spokojnie możesz celować w LX5, EX-1, XZ-1, S-100. A już zupełnie spokojnie zadowolą Cię najnowsze LX7 lub EX-2 które mają obiektywy ze światłem 1.4 i będą zdecydowanie bardziej poręczne niż bezlustrowiec z obiektywem kitowym. Na AF w moim LX5 nie narzekam, nie odbiega on bardzo od AF w low entry lustrzankach czy w bezlustrowcach.
Kupując kompakt, nie będziesz musiał nic więcej dokupywać.
PS
Do tego, że kompakt może zastąpić lustrzankę czy bezlustrowiec, dochodziłem czas jakiś. Np. na pierwszy wyjazd wakacyjno/turystyczny zabrałem: lustrzankę, bezlustrowca, kompakt LX5. Po pierwszym dniu lustrzanka pozostawała już w hotelu, w użyciu był LX5 i NEX z E16. Po porównaniu zrobionych fotek, na następne wyjazdy zabierałem już tylko LX5.
Jedynym problemem, używając, kompakt jest zrobienie portretu z mocno rozmytym tłem, choć patrząc na tą fotkę http://masters.galleries.dpreview.co...i0rgiB0tm2I%3d może nie być tak źle.
tymczasowy_ dzięki za rzeczową odpowiedź. patrzyłem na lx5, xz1, ex1, całkiem ciekawe kompakty.
wyszedł sony rx100, widać, że może być naprawdę dobry, teraz czekać na testy lx7, ex2 i premierę xz2.
chyba warto się będzie wstrzymać chwilę.
teraz popatrzyłem na ceny i ... trochę mnie zszokowały. jedynie samsung kosztuje "normalnie". czy cena prawie 2x wyższa panasonica i olympusa świadczy o lepszej jakości aparatu/zdjęć?
Raczej o lepszej jakości automatycznego programu.
W samsungu strasznie przepala automatyka. A balans bieli sprawdza się dobrze tylkow przypadku słonecznej pogody, w domu zaniebieszcza i w cieniu też.Ogólnie jakośc fotek po wywołaniu w ps jest super.
Co z innymi aparatami to nie wiem bo nimi nie robiłem zdjęć więc sie nie wypowiem.
pozrawiam krzysztof
Cytat:
Zamieszczone przez
kristof1979
Raczej o lepszej jakości automatycznego programu.
W samsungu strasznie przepala automatyka. A balans bieli sprawdza się dobrze tylkow przypadku słonecznej pogody, w domu zaniebieszcza i w cieniu też.Ogólnie jakośc fotek po wywołaniu w ps jest super.
Co z innymi aparatami to nie wiem bo nimi nie robiłem zdjęć więc sie nie wypowiem.
pozrawiam krzysztof
A to wszystko zależy co ty tym wymarzonym ustrojstwem bedziesz fotografować - jak obrazki do albumu, to pewnie każde wystarczy... mnie tam wciąż nie jest wszystko jedno. Chcesz małe i ze stabilizacją zastanów się nad EPM-1, EPL-3 i 20/1,7 ew. 25/1,4 + 14/2,5+ 45/1,8. nie bedziesz narzekać.