Odp: Raynox DCR-250 vs EX-25
Rowniez jestem tym zainteresowany, teraz mam pierscienie posrednie i soczewke close up +4 ale nie jestem do konca zadowolony, wiec watek bede sledzil.
Pozdrawiam
Możesz napisać coś więcej jeśli chodzi o rozczarowanie? jakiego sprzętu używasz itd itp?
Z dwojga kup Raynoxa - będzie pasował do wszystkich szkieł, poza tym łatwo go założyć/zdjąć (z mocowaniem snap-on). Do dłuższych ogniskowych (a takie będą do robali lepsze ze względu na odległość przedmiotową) potrzeba dłuższych pierścieni niż EX-25 a tych z przeniesieniem automatyki do Olka nie ma.
EDIT: A co to za 14-150? Panas do dużego 4/3? Nie pamiętam jaki tam gwint filtra, mocowanie Raynoxa jest do 67mm, wyżej trzeba kupić redukcję z np. 72 na 67 lub mniejszy i będzie ok.
Ups, literówka oczywiście : ) 40-150 w wersji starszej i nowszej
Choć odkąd kupiłem 50-200 to w sumie dorzucam do torby tylko 14-54 i styka :)
Dzięki za odpowiedź, no to chyba jak jakaś premia wpadnie to pójdzie na raynoxa w takim razie :mrgreen:
Do tego co masz to tylko DCR250.
pozdro
raynox jest bardzo dobry... trzeba trochę go na początku 'wyczuć' ale potem przynosi ogromną frajdę... pozdrawiam
Ktoś może będzie szukał info na ten temat więc może coś napiszę.
Wprawdzie poświęciłem raynoxowi raptem kawałek jednego wieczoru, ale pierwsze wrażenia opisać można.
Jeśli chodzi o tak chwaloną wygodę, że cyk i jest... no może nie do końca.
Produkt składa się z konwertera i takiego pierścienia, w który go wkręca się i w tym pierścieniu są chwytaki na sprężynkach. Dzięki temu można mieć relatywnie duży zakres jeśli chodzi o średnicę obiektywów.
Natomiast warto wspomnieć, że jak już wkręcimy konwerter w pierścień to nie ma możliwości założenia dekielka z jednej strony ( z tej, która przylega do obiektywu gdy zakładamy).
Więc to nie jest tak, że nosimy tą konstrukcję w kieszeni i raptem sobie to zakładamy.
Trochę nieprzemyślane moim zdaniem. Powinni umożliwić założenie tylniego dekielka jak już mamy skręcone. Wtedy wystarczyłoby sięgnąć do kieszeni i przypiąć do obiektywu.
Nie żebym na to narzekał, ot taka uwaga.
Teraz czas na konkrety czyli to co mnie zadowoliło : )
Poniżej zdjęcia z testu na szybko (na obiektywie zuiko 50-200). Robione późnym wieczorem więc źródłem światła jest żyrandol i troche światła od monitora :mrgreen:
Na początku troche męczyłem się, troche sprawdzałem inne obiektywy (14-42 odpada, w pierwszym poście pomyliłem, krótki mam 14-42) ale najfajniej było właśnie z 50-200 choć 40-150 jeszcze się pobawię.
Po wielu nietrafionych w końcu coś tam mi wyjszło:
A później trochę lepiej:
Biorąc pod uwagę, że skakun nie przekracza pół centymetra to zbliżenie mnie zadowala :D
Reszta to już kwestia wprawy ale uprzedzam, że łatwe to to nie jest :mrgreen: Oczywiście z uwagi na maleńką głębię ostrości. No ale uważam, że za 3 stówki jest bardzo spoko, szczególnie, że nie widzę w najbliższej przyszłości abym miał się szarpnąć na nowy obiektyw.
Jak jeszcze znajdzie się jakiś krzyżak konkretnych rozmiarów to już w ogóle będzie zajebiście :grin:
Czyli podsumowując:
Faktycznie frajda z tego jest przeogromna! :grin:
ps.
W sumie to się zastanawiam na ile jakiś lepszy obiektyw, z AF, przeznaczony do makrofotografii jest wart swej ceny, tj. jakie zbliżenia można nim osiągnąć.
Takie skale daje kazdy obiektyw, ktory ma 1:1 czyli w e-systemie spelniajac warunek posiadania AF masz: ZD35, ZD50 (ten ma 1:2 ale jest fajny, i zapiecie EX25 daje 1:1 wiec go tu umiescilem), S105, S150.
Przy czym ta ostatnia pozycja to wisienka na torcie, a zapiecie do niej Raynoxa pozwala na jeszcze wiecej frajdy z wiekszymi skalami.
Dobra rada, w makro zrezygnuj z automatyki AF, uzywaj MF i krec recznie pierscieniem :)
pozdro
Janekbjj - fajna recenzja ale zdjecia tak szczerze to nie zachwycają. Widziałem na tym Forum zdjęcia z użyciem omawianego sprzetu i były rewelacyjne. Fajnie by bylo gdybyś zrobił zdjęcie przy dobrym oświetleniu i po oswojeniu się z DCR-250 - z chęcią zobaczyłbym takie zdjęcie. Pozdrawiam.