PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)
Mam problem z tą lampą. Lampa FL 36 (podłaczam ją do E 420)
Lampa się nie włącza.
Mam parę pytań z tym związanych :
Czy lampa powinna sie uruchomic na 2 paluszkach nawet jeśli nie jest podpięta do aparatu ?
Czy po podpięciu lampy na stopkę i zakręceniu jej coś jeszcze powinieniem włączyć w aparacie ?
Byc może paluszki są za słabe ponieważ wziąłem je z pilota TV na próbę.
Proszę chętnych o jakieś rady.
Pozdrawiam.
Odp: PROBLEM Z LAMPĄ FL 36 ( nie włącza się)
Cześć,
Załóż porządne nowe baterie, lub w pełni naładowane akumulatorki.
Po włączeniu lampa ciągnie duży prąd z baterii i dlatego muszą być dobrej jakości.
Pozdrawiam.
Lampa błyskowa powinna działać nawet bez aparatu, ja używam lampek albo na wyzwalaczach albo na fotoceli, nigdy nie podpinam ich do body. Kup nowe paluszki, jak zadziałają to kup akumulatorki bo inaczej szybko wypstrykasz cały prąd.
Dziekuję za pomoc. Po włożeniu akumlatorków z mojego starego fuji lampa się włączyła. Teraz mam pytanie. Czy po podłączeniu jej na gorącą stopkę podczas robienia zdjęcia w ciemności lampa zewnętrzna błyśnie z automatu (ustawiłem tryb auto na lampie) ? Czy muszę coś ustawić w body ? Ponieważ lampa nie błyska.
Cytat:
Zamieszczone przez
janusz81
Dziekuję za pomoc. Po włożeniu akumlatorków z mojego starego fuji lampa się włączyła. Teraz mam pytanie. Czy po podłączeniu jej na gorącą stopkę podczas robienia zdjęcia w ciemności lampa zewnętrzna błyśnie z automatu (ustawiłem tryb auto na lampie) ? Czy muszę coś ustawić w body ? Ponieważ lampa nie błyska.
Na lampie ustaw np. TTL Auto i w aparacie Auto.
witam wszystkich.jestem nowy i mam taki problem olympus pen e-pl 1 lampa olympus fl-36.problem polega na tym że pierwszy raz podłączyłem to ze sobą i nic lampa ustawiona w trybie ttl auto wybrana opcja 4/3(four thirds)i nic nie wiem czy trzeba coś ustawić jeszcze w aparacie,lampa reaguje na przycisk test(błyska)i w chwili kiedy krece obiektywem zmieniają się wartości na lampie.pomóżcie bo już nie mam pomysłu.pozdrawiam wszystkich:lol:
---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:54 ----------
ale w aparacie gdzie na auto?tutaj gdzie lampa czy gdzieś głębiej w menu?
A w aparacie masz włączoną funkcję " lampo błyskaj " ?
no właśnie i nic się nie dzieje
---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post był o 19:57 ----------
ale w aparacie to znaczy gdzie?
Cytat:
Zamieszczone przez
aparat
no właśnie i nic się nie dzieje
---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post był o 19:57 ----------
ale w aparacie to znaczy gdzie?
Poszukaj takiej funkcji z piorunem. Będzie : full, dopełniający, OFF i kilka innych.
I przeczyść styki lampy i styki w aparacie. Sprawdź czy w lampie nie blokują się.
Powinny ruszać się bez oporów.
właśnie ustawiłem tak i nic sie nie dzieje dalej.może być że za słaby prąd na bateriach alkaicznych?
---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post był o 20:13 ----------
jest w aparacie opcja x-sync i z piorunem i tam są różne wartości 1/łamane na np 60 80 160 może to coś?