Jaki jest klucz do uzyskania tego typu zdjęcia?
Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie jak profesjonalni fotografowie uzyskują zdjęcia np. takie jak tu
http://gregsolak.blogspot.com/ - drugie zdjęcie od góry.
Jest w nim coś co mi się bardzo podoba. Pięknie komponujące się kolory, plastyka, ściany czy nawet barierka wyglądają jakby nierzeczywiście, jakbym patrzył na zdjęcie gry komputerowej o porażającej grafice. Czy taki efekt, to kwestia body+szkło czy bardziej obróbka w programie typu PS ?
Odp: Jaki jest klucz do uzyskania tego typu zdjęcia?
wlasciwie sam sobie odpowiedziales ,
polowa to aparat z mozliwie duza matryca , czyli albo APS-C a najlepiej tzw FF oraz jasny obiektyw , a druga polowa to obrobka w PS'ie
ot i caly sekret ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
wlasciwie sam sobie odpowiedziales ,
polowa to aparat z mozliwie duza matryca , czyli albo APS-C a najlepiej tzw FF oraz jasny obiektyw ,
Gdzie na tym zdjeciu widzisz zastosowanie dużej matrycy i jasnego obiektywu?
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Gdzie na tym zdjeciu widzisz zastosowanie dużej matrycy i jasnego obiektywu?
moge sie mylic , ale nie sadze ,
zdjecie wyglada innaczej niz fotki z 4/3 , wiec albo to APS-C albo FF , no chyba ze zrobione u4/3 z bardzo jasna stalka
PS
bardzo serdecznie Cie pozdrawiam , widze ze lubisz sie czepiac moich postow , oczywiscie zaraz napiszesz mi ze odbieram to personalnie ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
zdjecie wyglada innaczej niz fotki z 4/3 , wiec albo to APS-C albo FF , no chyba ze zrobione u4/3 z bardzo jasna stalka
Przeczysz sam sobie?
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Przeczysz sam sobie?
czepiasz sie dla sportu ? ;-)
a odnosnie samej mojej wypowiedzi , napisalem ze obstawiam APS-C albo FF , natomiast nie bedac pewnym w 100% zostawiam sobie ewentualna , mala i hipotetyczna mozliwosc ze jest to cos z malej matrycy z bardzo jasna stalka , nie widze tutaj zaprzeczenia , tylko pozostawienie sobie malego procenta watpliwosci
PS
dla mnie bez sensu ciagnac ta dyskusje , mam ciekawsze rzeczy do robienia w zyciu ;-)
mimo wszystko pozdrawiam Ciebie i zycze milej niedzieli ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
opus5
Czy taki efekt, to kwestia body+szkło czy bardziej obróbka w programie typu PS ?
Body i szklo tu zadnego znaczenia nie ma.Nawet majac malpke i znajac dobrze np.PS uzyskasz ten efekt.Osobiscie mnie w tych fotkach nic az tak nie "podnieca",jak tysiace innych one wygladaja.
Dużo Ps w tych zdjęciach widać. Mnie się to nie podoba. Zresztą o gustach się nie dyskutuje.
pozdrowienia dla osobnika ktory dal mi minusa za moja wypowiedz z tego watku ;-)
faktycznie jest to dyskusja o sprawach najwyzszej wagi, aby tak to przezywac emocjonalnie ;-)
Wdług mnie taki efekt dają suwaki w PS :)
Mogę się mylić ale podobny efekt da się uzyskać w PS elements, przećwiczyłam to kiedyś z książką Scota Kelby, do Elements 8 :)
Nie jestem w stanie stwierdzić po tych fotach czy użyto bardzo jasnego szkła, no chyba że je przymknięto ;) Ale ja się nie znam na ślubnej photography :)
więc to moje gdybania.