Odp: e-520 + 14-54 I+ ....?
Cytat:
Zamieszczone przez
robros1
Posiadając powyższy zestaw zostałem poproszony o obfotografowanie imprezy rodzinnej pt. chrzest dziecka. Jako że nie posiadam lampy zewnętrznej focenie w kościele (czyli uchwycenie momentu) właściwie odpada. Świadomość nie najszybszego af, co kilka ujęć już wcześniej zepsuło, każe mi wątpic co do wyświadczenia tej przysługi. A może poradzicie coś w tej kwestii?
zacznij posiadać lampę zewnętrzną
Nie raz to rozważałem, ale postawiłem na jaśniejszy obiektyw, bo jednak częściej się przydaje niż lampa którą jak wiem nie mają wszyscy. Jakikolwiek fl odpada przy moim obecnym budżetowaniu, słyszałem o wynalazkach z Chin, co o nich można powiedzieć... DOBREGO?
Abstrahując od posiadania lampy - czujesz się na siłach fotografować takie wydarzenie? Jeśli nie, to po co psuć sobie kontakty z rodziną? :)
Oczywiście, że tak też pomyślałem co zakomunikowałem rodzinie, tłumacząc się brakiem odpowiedniego sprzętu. Wymówka została wysłuchana, nie do końca zrozumiana i już na tym etapie naraziłem się.... . Zostają jeszcze fotki poza kościelne, jakby mniej ważne, ale z tego wręcz obowiązku nie uda mi się wywinąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
robros1
Oczywiście, że tak też pomyślałem co zakomunikowałem rodzinie, tłumacząc się brakiem odpowiedniego sprzętu. Wymówka została wysłuchana, nie do końca zrozumiana i już na tym etapie naraziłem się.... . Zostają jeszcze fotki poza kościelne, jakby mniej ważne, ale z tego wręcz obowiązku nie uda mi się wywinąć.
Rodzina robi zrzutkę na lampę i problem rozwiązany.
Tak przydarzyło mi się w erze Zenita, ale to dawno było.
Lampa była z Pewexu. :-)
Do pozakościelnych chińczyk będzie doskonały, oczywiście, pod warunkiem, że sufit będzie biały i na rozsądnej wysokości. Dobre wiadomości o chińczyku: tani, trwały, mocny i ma bardzo sprawną fotocelę (możesz np. spróbować postawić chińczyka na półce i wyzwalać go słabym błyskiem wbudowanej, powinno się udać).
Może METZ dedykowana do OLYMPUS...
Cytat:
Zamieszczone przez
robros1
Nie raz to rozważałem, ale postawiłem na jaśniejszy obiektyw, bo jednak częściej się przydaje niż lampa którą jak wiem nie mają wszyscy. Jakikolwiek fl odpada przy moim obecnym budżetowaniu, słyszałem o wynalazkach z Chin, co o nich można powiedzieć... DOBREGO?
Cytat:
Zamieszczone przez
robros1
.... słyszałem o wynalazkach z Chin, co o nich można powiedzieć... DOBREGO?
Dobrego?? tanie są, miałem tumaxa po 10 błyskach odmawiał posłuszeństwa (może to przypadek, ale w 3 egzemplarzach??) zmieniłem na metza - i jestem zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
robros1
Posiadając powyższy zestaw zostałem poproszony o obfotografowanie imprezy rodzinnej pt. chrzest dziecka. Jako że nie posiadam lampy zewnętrznej focenie w kościele (czyli uchwycenie momentu) właściwie odpada. Świadomość nie najszybszego af, co kilka ujęć już wcześniej zepsuło, każe mi wątpic co do wyświadczenia tej przysługi. A może poradzicie coś w tej kwestii?
Byłeś w tym kościele? Sprawdziłeś ilość światła tam dostępnego także w pochmurnym dniu? Lampa powinna rozwiązać twoje dylematy i najniższe koszty poniesiesz. a jak nie poszukaj szkieł systemowych Sigma 30/1,4; 50/1,4 lub Leica 25/1,4 .