Witam - czy stoaując matówkę z klinem widoczne są diody autofocusa w E-300???
Jeszcze jedno co sądzicie o matówkach sprzedawanych na ebay.de - koszt takiej to nieco ponad stówa.Pozdrawiam Dzięki za pomoc.
Wersja do druku
Witam - czy stoaując matówkę z klinem widoczne są diody autofocusa w E-300???
Jeszcze jedno co sądzicie o matówkach sprzedawanych na ebay.de - koszt takiej to nieco ponad stówa.Pozdrawiam Dzięki za pomoc.
W wątkach już pojawiających się są odpowiedzi. AF działa, z tego co pamiętam, to diody są jakoś osobno od matówki i też działają. Jeśli źle zapamiętałem, ktoś mnie zapewne poprawi ;)
A wątki są tutaj, warto przeczytać:
https://forum.olympusclub.pl/topics2...3wk%2A+klin%2A
Diody autofocusa są widoczne niezależnie od matówki, jaka zostanie zastosowana. Fizycznie sama matówka nie ma jakiegokolwiek wpływu, ani na nastawianie ostrości (zasadnicze lustro jest półprzezroczyste w strefach nastawiania ostrości, a obraz jest kierowany przez pomocnicze lustro, umieszczone pod zasadniczym, na czujniki pomiarowe), ani na wyświetlanie potwierdzenia nastawienia ostrości.
Jack
Cytat:
Zamieszczone przez Mareklux
po co chcesz coś kombinowac z matówką? chcesz ją wymienić? co sie stało?
Matówka z klinem ułatwia nastawianie ostrości w MF. Więcej informacji może udzielić Radio Erewań, który w swojej E-330 ma matówkę z klinem.Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
Jack
ok jack czytałem o matówkach z klinem ale moje pytanie było raczej podyktowane wcześniejszym wątkiem który pisał mareklux o matówce w e300. Pisał w nim, ze ma małą ryskę na matówce i chciał ją wymienić. zastanawiałem się zatem czy ta wymiana jest powodowana chęcią lepszego ostrzenia w MF czy też chęcią wymiany, a że ta z klinem od andyeego jest tańsza to o nią pyta. sam mam kilka paprochów na matówce ale się tym nie przejmuję i poza tym, ze może i te pyłki trochę wkurzają, to nie widze różnicy w robieniu fotek dlatego ja bym w takim przypadku nie kombinował i się do tego nie dotykał. no chyba, że chodzi o MF.
Rysa, czy paproch na matówce jest wyłącznie sprawą komfortu użytkownika, co nie przekłada sie w ogóle na jakość zdjęć (oczywiste :D ) Ostrzenie MF na oryginalnej matówce, niezależnie, czy ma rysy i paprochy, czy nie, pozostaje taka sama. Istotnym i jedynym ułatwieniem jest sam klin, na którym dużo łatwiej zauważyć zmiany podczas nastawiania ostrości. Czyli masz rację - cała sprawa dotyczy wyłącznie Manual Focus.
Jack
lekki Offtop: Kiedyś widziałem na jakiejś anglojęzycznej stronie opis wymienienia matówki w e-300, jednak opis ten był dla mnie średnio zrozumiały, czy ktoś mógłby napisać o tym co nieco? Ile kosztuje taka matówka do e-300, czy ciężko się ją wymienia, itp.. itd...
W tym wątku Dempsey napisał:
Być może w E-300 jest podobnie.Cytat:
Zamieszczone przez Dempsey
To nie rozumiem czemu oficjalnie jest niewymienialna jeśli tak łatwo ją wyciągnąć.
Dobra koniec offtopa (nie chcę się narażać).