Olympus E-5 + 14-54 wer. I - bez problemow?
Witam,
Zastanawiam sie nad zakupem E-5, obecnie posiadam E-510 + 14-54 wer. I oraz 40-150 (kit). Czy E-5 bedzie poprawnie wspolpracowac z 14-54 wer. I? Czy podpinajac to szklo do E-5, nie bedzie to ze "strata" dla pot. duzych mozliwosci E-5 ograniczanych wlasnie obiektywem (moze warto zainwesotwac w 12-60 SWD? Tylko ta cena... Nie ukrywam, ze 14-54 dzielnie mi sluzy w E-510, aparat (AF) stal sie jednak dla mnie troche zbyt wolny w cieniu).
Pozdrawiam
Odp: Olympus E-5 + 14-54 wer. I - bez problemow?
Cena 12-60 Cie straszy? A E-5 łykasz bez oporów.....
Do E5,zdecydowanie 12-60.
Siemanko pozdrawiam pochodzę z okolic Tarnowa :) ja bym zaproponował kupno lampy do tego zestawu ktory masz wyżyłowanie się na E5 jak dla mnie nie mam sensu jesli nie jest to komercyjna fotografia przynoszaca dochody .E5 jest znakomite ale nie za te pieniadze ..
---------- Post dodany o 13:32 ---------- Poprzedni post był o 13:31 ----------
Siemanko pozdrawiam pochodzę z okolic Tarnowa :) ja bym zaproponował kupno lampy do tego zestawu ktory masz wyżyłowanie się na E5 jak dla mnie nie mam sensu jesli nie jest to komercyjna fotografia przynoszaca dochody .E5 jest znakomite ale nie za te pieniadze ..
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Cena 12-60 Cie straszy? A E-5 łykasz bez oporów.....
E-5 tez mnie straszy i nadal nie jestem przekonany ale mniej boli nize E-5 + 12-60 (przy zalozeniu ze E-510 zostawie z 14-54)... W tej cenie i kosztach mozna powoli myslec nawet o zmianie systemu (moze nie powinienem tego pisac ale takie sa realia) ale nie chce tego robic bo z Olympusem jestm od 10 lat i jestem bradzo zadowolony z jakosci zdjec i optki. Za 5-6k PLN kupie dobra puche innego systemu ale chcac kupic obiektyw klasy 14-54 znow musze dolozyc kilka tysiecy i cena robi sie mega kosmiczna...
---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post był o 12:41 ----------
Witam kolege z okolic Tanrowa :) lampe mam - FL50 (bez R).
Jeśli zależy ci przede wszystkim na szybszym autofokusie, kup E-3, to może nie E-5 ale i tak będzie lepszy praktycznie we wszystkim od E-510. Używka w bdb. stanie i małym przebiegiem kosztuje mniej niż 2k - proponuję brać z forum przy wyprzedażach całego systemu - myślę, że mniejsza szansa się naciąć. Za resztę kupiłbym albo lampę, albo 50-200. Na używane E-5 można się będzie pewnie przesiąść za kolejne 3 lata - za podobną sumę co teraz E-3.
IMHO: za te pieniadze co chcesz przeznaczyc plus to co odzyskasz z tego co masz, spokojnie gdzie indziej dostaniesz porownywalnie jak nie lepiej jakosciowo...
Jesli chodzi o olka, to moze lepiej cos kupic pokroju e3/e30 do tego dobra lampe i jeszcze na 12-60 albo cos innego starczy:)
No chyba ze E5 to takie "must have" to lokuj pieniadze w nowej puszce:)
pozdro
Współpracować powinien jak najbardziej poprawnie (E-5+14-54 I). ZD 12-60 jest szkłem jeszcze atrakcyjniejszym - tu nie tylko chodzi o SWD ale i zakres (szczególnie na krótszym końcu) oraz ostrość. Ja chyba wolałbym konfigurację 12-60 + E-3 niż 14-54 + E-5. Do rozważenia jeszcze 14-54 + E-3 i najlepsza, ale i najdroższa opcja 12-60 + E-5.
BTW - piękny staż na forum.
12-60 w stosunku do 14-54 to IMHO ciut szerzej/dłużej i ciut szybciej (tak, wiem nyny, szybki AF to nie ten system), jeżeli finanse grają rolę to nie warto. A zamiast E-5 brałbym E-30 z wtórnego rynku. Jeżeli oczywiście chcesz pozostać przy dużym 4/3. Ja swoje E-3 używam teraz sporadycznie, micro rzondzi ;)
Edit - tarnowsko się zrobiło, dopiero teraz zauważyłem...