Odp: Wyrazy "fotograficzne"
Ambrotyp to pozytywowo- negatywowy obraz wyprodukowany przy użyciu techniki mokrego kolodionu. Tak więc, żeby pojęcie ambrotypu było jasne musimy poznać od podstaw mokrą płytę.
Osób chętnych do tego aby nazwać się wynalazcą tej metody było wiele. Jednak to Frederic Scott Archer zapisał się w historii jako ten, któremu udało się jako pierwszemu uzyskać i utrwalić obraz na szklanej płycie. To jemu zawdzięczamy powstanie techniki Wet Plate- mokrego kolodionu, mokrej płyty.
Wiedziałem, ale trzeba było się upewnić ;) wygooglowane stąd.
w klimacie...dagerotyp
-Co to jest? Kto wie bez gooogla?
Szkoda że wątek umiera. Mogło by być ciekawie.
Wiem co to dagerotyp, dagerotypia...
Technika utrwalająca obraz na płytkach pokrytych jodkiem srebra. Pierwsza fotografia była wykonana tą techniką. Kolega i wspólnik wynalazcy fotografii pana Niepca o nazwisku Daugerre uważany jest za wynalazcę tej metody utrwalania obrazu. Od jego nazwiska pochodzi nazwa tej techniki.
Prowadziłem kiedyś kursy fotograficzne i właśnie na zajęciach z historii fotografii słuchacze zadawali wiele pytań, o dziwo w dobie fotografii cyfrowej, zainteresowanie historią było duże. Jako ciekawostkę powiem Wam że ci panowie-wspólnicy mieszkali od siebie ponad 300 kilometrów, mimo to wspólnie prowadzili firmę. Pamiętajmy że były to lata 20 XIX wieku. Nie było maili, sms-ów, Pendolino i innych wynalazków cywilizacyjnych. Mimo to komunikowali się jakoś i przez lata prowadzili wspólny interes.
A ja zadam pytanie o... diaporamę.
Czy ktoś wie co to takiego bez googlowania?
Diaporama to twór składający się z rzutowanych na ekran przeźroczy do których dopasowana jest muzyka (lub pojedyńcze dźwięki, rozmowa, komentarz autora). W czasach przeddigitalnych często korzystano z kilku projektorów, dla uzyskania ciekawego efektu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tylko prosze nie podawajcie wyrazow,ktorych znaczenia zna kazdy tu zarejestrowany.Np-obiektyw,soczewka,klisza....
Hmm.. Większość ludzi nie wie, co to jest klisza. Zazwyczaj myli kliszę z filmem/błoną. Więc i to pytanie mogłoby paść : )
W obecnej sytuacji geopolitycznej powinienem zapytać o perspektywę, ale...
Monidło!
Czy to aby nie jest malowanie obrazu ze zdjęcia? Albo kolorowanie bw?
monidło / pachnidło?
Cytat:
Zamieszczone przez
HrabiaMiod
Monidło!
Bez googla to przychodzi mi tylko na mysl brzydka Monika.......
Cytat:
Zamieszczone przez
k@czy
Bez googla to przychodzi mi tylko na mysl brzydka Monika.......
K@czy Monika jest ładna, tylko Ty za mało wypiłeś. :-D
kukorial - bingo! dawaj następny termin.
Monidło − rodzaj realistycznego obrazu, portretu namalowanego najczęściej na podstawie zdjęcia ślubnego. Charakterystyczną cechą tego zazwyczaj czarno-białego obrazu były podkolorowania - na czerwono usta i lazurowoniebieskie oczy. Inne detale były retuszowane.
O trafiłem! Sam w to nie wierzyłem do końca.
To ja zapodam takie cuś: Phonescoping
Oczywiści bez oszustwa proszę!
Phonescoping...proste nie jest :P Ale w erze iPhon'owych fotek w gazetach wcale nie dziwi.
Pomysł wykorzystania aparatu wbudowanego w telefon do robienia zdjęć przedmiotów znajdujących się daleeeeko poprzez np. okular lornetki.