Zdjęcia zawodów sportowych przy sztucznym oświetleniu
Witam
Jestem tutaj nowy, mam poblem z ustawieniem aparatu (e-510) tak żebym mógł robić zdjęcia drużynie piłkarskiej, która gra wieczorem przy sztucznym oświetleniu. Próbowałm już różnych ustawień ale na pewno złych. Zdjęcia wychodzą albo bardzo ciemne albo rozmazane a chciałbym uzyskać zdjęcia "zamrożone i w miarę jasne".
Jestem laikiem więc proszę o odpowiedzi w jak najprostszym języku.
Z góry dzięki
Odp: Zdjęcia zawodów sportowych przy sztucznym oświetleniu
Zakladam,ze bedziesz robic tez dlugim kitem.Ustaw na stale czas 1/500 i jakas przyslone zalezna od sytuacji w kadrze i niech automat dobierze reszte.Zrob se jeszcze blokade,ze jak ostrosc nie piknie to nie wyzwolisz migawki.Cos napewno uwiecznisz.
Napisz jakie ustawienia stosujesz:
- czułość ISO
- tryb (A, M, S, tematyczny).
Ustaw tryb na A, przesłonę na 5,6 i sprawdź jaki aparat pokazuje czas w tych warunkach. Jeśli będzie mniej niż 1/100 s, to zdjęcie będzie poruszone.
Wygodniej będzie przestawić na tryb S (priorytet migawki) czas około 1/400
Auto ISO, aby aparat sam dobierał czułość i powinno w miarę wychodzić.
Napisz jakim robisz obiektywem.
Niełatwo robić zdjęcia w takich ciemnych miejscach, gdzie oświetlenie jest niewystarczające.
Jednak trochę praktyki i na pewno się uda :)
https://forum.olympusclub.pl/threads...wietleniu-e520
https://forum.olympusclub.pl/threads...ucznym-%C5%9Bw.
https://forum.olympusclub.pl/threads...ym-oswietleniu
To tak przy okazji, bo identyczne nie są, ale podobne.
A ja nie chciałabym nic mówić, ale raczej "nie da się". Po prostu. Ustaw jak wyżej, czas 1/500. Ustaw przysłonę najmniejszą. Ustaw takie iso by zdjęcie było dostatecznie jasne. I tyle. Jeśli się okaże, że zdjęcie jest zaszumione/ciemne, to możesz spróbować ciut wydłużyć czas czy rozjaśnić na kompie, ale najlepiej poproś o zapalenie dodatkowych świateł... Serio... Nic więcej nie wyciągniesz. Pokaż zdjęcie jakieś w pełnej rozdzielczości (z exifem).
2 załącznik(ów)
Witam
Koledzy załączam 2 zdjęcia, które zrobiłem.
Pierwsze ( O1016028 ) jest zrobione programem SPORT a drugie ( O1016054 ) programem DIS, z ponad stu zdjęć można wybrać zaledwie około 10, które jako tako nadają się do oglądania.
obiektyw 40-150mm.
Jak widać daleko im do zdjęć.
:cry:
Niestety brak informacji EXIF w zdjęciach. Zapisz je w czymś co tej informacji nie usuwa (mam nadzieję, że nie robi tego forumowy automat). Ale sądząc po pogodzie, cudów nie uzyskasz. Krótki czas wymusi podbicie ISO (co zresztą widać na drugim zdjęciu) i jakość spadnie.
Zrób sobie taki test: ustaw tryb S, ISO 200, zrób zdjęcia z czasem 1/125, 1/250, 1/500 (o ile aparat przy takim świetle da radę, tj. nie będzie migać liczba przysłony).
Potem zmień na ISO 400, ponownie kilka zdjęć z różnymi czasami, potem ISO800 i znów parę zdjęć. Potem na komputerze porównaj je i wyciągnij wnioski.
Pamiętaj, że ten obiektyw zmniejsza jasność im bardziej zwiększasz ogniskową. Zatem postaraj się być jak najbliżej akcji - oczywiście poza linią boczną boiska. :)
Cienko widzę możliwość wykonywania zdjęć sportowych w takim oświetleniu, choćbyś miał nawet najjaśniejszy dostępny teleobiektyw.
A można te zdjęcia doświetlić lampą błyskową?
Jeśli tak to jaką powinienem kupić?
Jak mam załączyć zdjęcie z EXIF i jak sprawdzić czy ja mam możliwość podglądu tego EXIF-u?
Lampa raczej niewiele da, bo oświetli stosunkowo niewielki obszar. Poza tym zawodnicy raczej nie będą zadowoleni z błyskania wieczorem po oczach.
Co do EXIF - jakiego programu używasz do przeglądania zdjęć?