Odp: Który obiektyw wybrać?
Dlaczego zaraz podłamka ? - jak coś nie bangla to serwis i po sprawie.
Jest wiele, bardzo wiele ZD-50 wśród klubowiczów. A że zdarzy się przypadek to się go opisuje na forum. Od tego jest forum. Przeglądnij galerię i zobaczysz ile jest świetnych zdjęć zrobionych tym szkłem - no o tym się już nie pisze :-P
Kilka słów co do Zuiko - to jest obiektyw z funkcją makro, więc z założenia jest wolny. Będziesz robił robaczki - super, będziesz robił piękne laski - jak najbardziej, ale brykające dzieci Ci uciekną..
O Sigmie 50 się nie wypowiem, bo po co powtarzać mądrości z netu jak sam ich nie sprawdziłem. Mam za to Sigmę 30/1,4 i jestem z niej bardzo ale to bardzo zadowolony. Bardzo szybka, bardzo ostra - używam samej, wtedy mam światło 1,4 lub z telekonwerterem EC-20 i mam obiektyw z ogniskową 60 mm i światłem 2,8
Sigma jest fajna optycznie, ale AF w wersji 4/3 jest, co tu dużo mówić, kiepski.
Bodzip z jakim body używasz sigmy 30mm? Z tego co wyczytałem to E520 ma słaby AF wiec ciągle się zastanawiam z którym obiektywem bedzie najszybszy i najcelniejszy. Zdjęć sportowych nie robię ale ostatnio znajomi poproslili mnie o pofocenie na chrzcinach to zdarzyło sie że uciekł mi jakiś fajny moment bo Af nie zdążył z moim kitem. Czasami na imprezach wyciągam aparat i też uciekają mi niektóre momenty. Wiem już z forum że Zuiko będzie najlepszy optycznie ale jak to się będzie miało z szybkościami pracy. Czy będzie duza różnica?planuję kupić używany obiektyw więc tym bardziej się martwie aby nie męczyć się z serwisami tylko cieszyć się z zakupu.gdybym mógł sprawdzić sobie te szkła przed zakupem .... Ech
Z E-30, ale poprzednio miałem E-400 i też nie narzekałem
Poniżej S30 + E-30 - niunia trochę zmęczona, złapana w czasie zabawy - bez lampy
@majeczek - a nie mógłbyś się przejechać do jakiegoś sklepu z większego miasta i tam sprawdzić te obiektywy?
Ewentualnie Sigma ma sieć swoich wypożyczalń obiektywów, http://www.sigma-procentrum.pl/.
"Jak wypożyczyć obiektyw?
Zadzwoń , napisz albo udaj się do dowolnego salonu Sigma ProCentrum, aby sprawdzić dostępność interesującego Cię obiektywu
Wpłać kaucję w wysokości 66% wartości detalicznej wypożyczonego obiektywu
Zapłać za wypożyczenie według obowiązującego cennika* i ciesz się sprzętem najwyższej klasy przez kolejne dni
Zwróć obiektyw, aby otrzymać zwrot kaucji
Kup obiektyw, a koszt wypożyczenia odejmiemy Ci od ceny zakupu!"
mam ten sam problem z wyborem....światłosiła (sigma) kontra macro(ZD)...ale chyba jednak ZD...
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
mam ten sam problem z wyborem....światłosiła (sigma) kontra macro(ZD)...ale chyba jednak ZD...
Oba drogi kolego, oba :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Oba drogi kolego, oba :grin:
Tudziesz 14-54, fakt ze "nieco" ciemniejszy, ale zapierdalaka z niego niekiepski:)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Tudziesz 14-54, fakt ze "nieco" ciemniejszy, ale zapierdalaka z niego niekiepski:)
pozdro
Do kompletu 12-60. Jeszcze szybszy :)