Czy każde zdjęcie w dzisiejszych czasach musi być poprawiane?!
Ciekaw jestem reakcji na to pytanie. Tak jak w tytule czy każde zdjęcie które zostaje zrobione musi buć poprawiane, retuszowane w PS, czy tez innym programie graficznym. Jestem początkującym amatorem, i po wstawieniu kilku zdjęć na forum i galerii, padaja często komentarze dotyczące poprawiania fotografii w programie. Przecież kiedyś bez drogiego profesionalnego obiektywu nie dalo się zrobić zdjecia wysokiego budynku, który by był w pionie i na tym samym zdjęciu poziomego horyzontu, ale może moja wiedza jest za mała jeszcze.
Odp: Czy każde zdjęcie w dzisiejszych czasach musi być poprawiane?!
Oczywiscie, ze nie.
Oczywiscie, ze tak.
Zalezy.
Calkiem powaznie odpowiadam
pozdrawiam serdecznie
Janek
chyba po czesci sam sobie odpowiedziales , kiedys zeby zrobic poprawne zdjecie wysokiego budynku musiales miec drogi obiektyw , dzisiaj to samo (albo prawie to samo) jak na potrzeby amatora zrobisz zwyklym szerokim katem plus jakas obrobka (prostowanie perspektywy) chyba to nie jest takie zle rozwiazanie
zreszta w czasach fotografi analogowej tez byl retusz ale robiony na negatywie , byc moze tak sie o tym nie slyszalo bo robil to czlowiek w studiu fotograficznym
dzisiaj obrobka cyfrowych zdjec zajmuja sie miliony ludzi na calym swiecie
zaleta cyfrowej fotografii jest mozliwosc obrobki i zmiany wielu parametrow zdjecia juz po jego zrobieniu , byle uzywac tego z rozwaga , kiedys szanowalo sie klisze i dlugo myslalo zanim zrobilo sie zdjecie , dzisiaj jest innaczej , czy lepiej ? , to wszystko zalezy od konkretnej osoby , dla jednej mozliwosci cyfrowej obrobki a jakims programie pozwola uratowac naprawde wartosciowe zdjecie , inni beda robic byle jakie fotki bo pozniej i tak je pozmieniaja w programie
chyba zlotym srodkiem jest maksymalnie przylozyc sie do samego zdjecia , tak aby pozniej miec jak najmniej korekt do zrobienia juz na komputerze , nie ma tez sensu siedziec nad kazdym jednym zdjeciem , wiekszosc zrobic niejako z automatu , przysiasc nad tymi najbardziej wartosciowymi i skorygowac niedoskonalosci ktorych nie udalo sie uniknac przy samym robieniu zdjecia
wydaje mi sie ze wiele osob z forum robilo najpierw zdjecia w jpg , pozniej zaczeli w rawach i jakas prosta obrobka , a na koncu po jakims czasie swoje najciekawsze zdjecia obrabiali dosyc mocno w jakims edytorze
wszystko jest dla ludzi , wodka i obrobka w PS'ie , byle jednego i drugiego uzywac z umiarem ;-)
---------- Post dodany o 17:34 ---------- Poprzedni post był o 17:33 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Oczywiscie, ze nie.
Oczywiscie, ze tak.
Zalezy.
Calkiem powaznie odpowiadam
pozdrawiam serdecznie
Janek
teraz drogi Janku rozwin swoja mysl , tak zeby kolega cos z tego wyniosl ;-)
Dobrze jest gdy fotograf ma warsztat na tyle sprawny, że potrafi od razu zapezentować zdjęcie w pełni odpowiadające jego wizji artystycznej i zdjęcie nie musi być później poprawiane.
Ale to jest forum dla amatorów i wielu z nas jednak liczy na to, że ktoś pomoże w procesie tworzenia gotowej fotografii. DZięki temu doskonalimy swój warsztat i w przyszłosci być może nasze zdjęcia od razu, bez poparawek, będą prezentowane w wersji ostatecznej, doskonałej.
Tak, każde musi być obrobione. Nie istnieją zdjęcia prosto z matrycy. To, które masz jako jpg jest obrobione według wizji jakiegoś Ziutka z Olympusa. Jeśli masz swoją wizję, to musisz je obrobić po swojemu. Nie istnieje obiektywny zapis rzeczywistego obrazu.
Na początku wydawało mi się, ze nie musi, potem uświadomiono mi , ze muszę nasycić , przepuścić przez maszynkę do HDR, rozjaśnić cienie, poprawić coś tam na warstwach. JPG-ów nigdy nie używałem i w zasadzie robię je by mieć lepszy podgląd na wyświetlaczu.
Poza tym współczesne matryce służą do rejestrowania obrazu tak by zapisać największą informację o świetle. I nie są takie obrazki , które można pokazać bez opracowania w edytorze.
Pozdrawiam AP.
Pamiętam,gdy zaczynałem moją przygodę z fotografią jak podzielone były zdania na temat techniki HDR. Niektórzy zastanawiali się czy to jeszcze fotografia czy jakiś rodzaj grafiki.Dzisiaj HDR masz w większości nowych puszek więc gdy używasz tego ustawienia masz gotowy efekt, który w starszych aparatach uzyskuje się spędzając dużo czasu przy komputerze.
Z fotografia jak z zona.Nie pokazuje sie bez retuszu.
Cytat:
Zamieszczone przez
kris70
Pamiętam,gdy zaczynałem moją przygodę z fotografią jak podzielone były zdania na temat techniki HDR. Niektórzy zastanawiali się czy to jeszcze fotografia czy jakiś rodzaj grafiki.Dzisiaj HDR masz w większości nowych puszek więc gdy używasz tego ustawienia masz gotowy efekt, który w starszych aparatach uzyskuje się spędzając dużo czasu przy komputerze.
Z tym, że HDR z puszki to jednak nie to samo ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
kurokial
Z tym, że HDR z puszki to jednak nie to samo ;)
Zgadza się ale chodzi mi o sam fakt.