Pytanko odnośnie aparatu Olympus robienia zdięć w nocy
Witam!! jestem posiadaczem aparatu olimpus od paru dni w sprawie lustrzanek jestem laikiem mam jedno pytanie odnośnie robienia fotek w nocy?gdy chce zrobić fotke mojego dziecka w nocy to lampa zachowuje się jak lampa stroboskopowa miga nawet do 20 sekund przed zrobieniem fotki i tu mam pytanie czy jest to normalne jesli tak to można to jakoś wyłączyć ??
Odp: Pytanko odnośnie aparatu Olympus robienia zdięć w nocy
moje e-620 też tak ma więc to chyba norma
Jak jest naprawdę ciemno, to lampa błyskowa oświetla otoczenie, żeby autofokus mógł ustawić ostrość. Potocznie nazywa się to "spawarką" :wink: Objaw zupełnie normalny.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek7910
Witam!! jestem posiadaczem aparatu olimpus od paru dni w sprawie lustrzanek jestem laikiem mam jedno pytanie odnośnie robienia fotek w nocy?gdy chce zrobić fotke mojego dziecka w nocy to lampa zachowuje się jak lampa stroboskopowa miga nawet do 20 sekund przed zrobieniem fotki i tu mam pytanie czy jest to normalne jesli tak to można to jakoś wyłączyć ??
jaki model, ale chyba szuka ostrości...
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek7910
Moim zdaniem, 20 sekund to troszkę za dużo, normalnie 2-3 błyski i powinno być ok.
obecnie jestem w pracy ale z tego co pamiętam E-520
Polecam zerknać do instrukcji. By rozwinać sobie odpowiedź, która już padła wyżej - ustawianie af.
Cytat:
Zamieszczone przez
marek7001
Moim zdaniem, 20 sekund to troszkę za dużo, normalnie 2-3 błyski i powinno być ok.
no właśnie na imprezie jak chce zrobić fotke w ruchu komuś lub go złapać to jest to nie realne!!żeby aż tak długo ostrość łapał??
Jest za mało światła. A ten AF w ciemnicy jest praktycznie ślepy. Jedyne rozwiązanie, to użycie zewnętrznej lampy, która ma diodę wspomagającą AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek7910
obecnie jestem w pracy ale z tego co pamiętam E-520
jeszcze jaki obiektyw...