Jasny uniwersalny obiektyw do Nikona
Chyba nadeszła pora żeby braciakowy C8080 wymienić na coś nowszego (ja zostaję z tym co mam ;) ). Raczej będzie to Nikon d5100.
Chciałbym mu do tego wybrać jakiś obiektyw codzienny. Kompletnie nie mam pojęcia co to może być bo na obiektywach się nie znam i sam używam jakiegoś brzydkiego.
Może jakiś Tamron? Może Sigma 17-50 f/2.8?
Oczywiście najlepsze odpowiedzi zostaną przez organizatora nagrodzone jakimiś trutkami trunkami w Rabce ;)
Odp: Jasny uniwersalny obiektyw do Nikona
Jeśli brat lubi stałki, to
AF-S Nikkor 35/1.8
AF-S Nikkor 50/1.8
Z zoomów to Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 - wersja z silnikiem AF i dobrze przejrzeć parę sztuk, żeby wybrać ostrą, bez FF/BF
stałki to swoją drogą jakoś przyszłościowo. Pasuje mu czymś torbę wypełnić, żeby się z niego dzieci w szkole nie śmiały bo ten d5100 to jakiś mocno niewyrośnięty jest. Myślałem właśnie o 35, 50 (może ze światłem 1,4) i jakiejś makro bo on glizdy lubi.
Wątpliwości mam tylko co do tego zooma. A ten Tamron będzie lepszy niż sigmy?
Tamron ma lepsze recenzje od Sigm, myślę, że warto go wybrać.
Do makro spory wybór, wszystko zależy jaka ogniskowa potrzebna.
ta sigmę ma znajomy i jest zadowolony
Jest bliźniaczy wątek na forum, z dość obszernymi rozklimami. Tamron wygrywał zdecydowanie.
Patrzylem tu https://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_no...qid=1316097088
Tez mozesz sobie popatrzec.Z jasnych znalazlem jakiegos valimexa,ma jakies czarnego koloru pierscienie ,ale reszta jest jasna.Gdzies widzialem calkiem jasne,teraz nie moge znalesc.Jak znajde to napisze.
dziękuję Wam chłopacy!
Pogubiłem się w tych wątkach. Wybaczcie dublowanie. W takim razie pewno będzie Tamron.
---------- Post dodany o 14:40 ---------- Poprzedni post był o 14:35 ----------
Mirek, przydałby się gdzieś na forum jakiś link do Twojej żony żeby można było przesyłać petycje o skarcenie Cię jakimś klapsem czy coś.
Ja bym brał kit z VR i 35 lub 50/1,8. Wyjdzie taniej i lepiej niż Sigma czy Tamron, a brat sobie spokojnie podejmie decyzję, czy będzie szedł w zoomy, czy w stałki. Jasny zoom, to będzie taki ni pies, ni wydra. Ani to naprawdę jasne, ani naprawdę dobre. Przysługujące mi trutki proszę przekazać na szczytny cel.
kit będzie w kicie ;) ale chciałem na coś to wymienić. Znając Młodego wiem, że stałki będą używane rzadziej. Dlatego wymyślilłem wymianę kita na coś lepszego ale nikkor za 4600 jest chyba nieco za drogi. Aż dziwne że nie ma nic jakościowo między Tamronem za 1100zł a Nikkorem za 4600. Mógłby być jakiś fajny obiektywek za 2500 bez kilku wad Tamrona.