Fotografia makro. Czy warto kupić ZD 35 makro mając 70-300.
Witajcie. Ostatnie 1,5 miesiąca były dla mnie dość intensywnym okresem jeśli chodzi o moje hobby. Zakup dwóch obiektywów 14-54 II oraz 70-300 no i zmiana aparatu (dzięki radzie i pomocy w wyborze udzielonej przez Forumowiczów) z E-510 na E-30. Doradźcie mi proszę, czy warto zakupić obiektyw ZD 35mm do zdjęć makro? Wiem, że jest 50/2 i inne ale proszę odnieście się proszę do tego, o który pytam. Aktualnie do makro wykorzystuję głównie 70-300. Wiem, że to nie jest sprzęt dedykowany pod ten rodzaj zdjęć, ale coś się nim da zrobić. Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Odp: Fotografia makro. Czy warto kupić ZD 35 makro mając 70-300.
A co konkretnie z makro fotografujesz? Robaczki, czy jakies mechanizmy np., czy inna makro-abrstrakcje?
T.
Pomijając kompromisy, i tak skończysz na sigmie 150...
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Pomijając kompromisy, i tak skończysz na sigmie 150...
Właśnie tego chciałem uniknąć. Interesuję mnie aktualnie tylko 35mm i o tym proszę dyskutujmy w odniesieniu do 70-300.
---------- Post dodany o 09:11 ---------- Poprzedni post był o 09:10 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
A co konkretnie z makro fotografujesz? Robaczki, czy jakies mechanizmy np., czy inna makro-abrstrakcje?
T.
Zazwyczaj jest to przyroda - rośliny, owady, małe żyjątka. :)
Ponawiam pytanie. Co chcesz z tego makro fotografować??? Robaczki? Czy coś innego?
ZD 35mm zapewnia (o ile pamiętam) skalę odwzorowania 1:1 zatem całkiem fajnie. Problem jest taki jednak, że trzeba bardzo się zbliżyć do fotografowanego obiektu.
Większość robaczków ucieknie.
Tomek
Z definicji fotografii makro wynika, że skala odwzorowania minimum 1:1 to jest makro, 70-300 nie uzyskasz takiej skali odwzorowania natomiast 35 tak. Czyli ....? pozdrawiam hb.
Cytat:
Zamieszczone przez
heniobe
Z definicji fotografii makro wynika, że skala odwzorowania minimum 1:1 to jest makro, 70-300 nie uzyskasz takiej skali odwzorowania natomiast 35 tak. Czyli ....? pozdrawiam hb.
wielkie dzięki :)
Tylko, co ma ta definicja do rzeczywistości i powszechnego pojmowania fotografii makro, gdzie fotografuje sie jednak większe, przedmioty niż 20 groszówka.
Minimalna odl. ostrzenia dla ZD35mm to jakies 15cm (i liczy się to od matrycy, albo od tylnej soczewki nie pamiętam) zatem... żeby osiągnąć skalę 1:1 to musisz robaczka "w czółko puknąć" przednią soczewką. Powodzenia. :)
Faktem jest natomiast, że jeśli chcesz się zacząć bawić w makro, no to jest to na start całkiem sensowne rozwiązanie.
Tomek.
http://www.optyczne.pl/85.3-Test_obi...wykonania.html tu masz wszystko na temat tego obiektywu. Dodam, że miałem przez dwa late ten obiektyw i bardzo mile go wspominam. Poza makrem można go z powodzeniem wykorzystywać w "normalnej" fotografii, plenery itp. Polecam, ale jak zasmakujesz w makro to i tak wyjdziesz pozom wyżej to znaczy sigma 105 albo i 150, czego Ci życzę..... pozdrawiam hb.