Ogniwo Hahnel - zdechło czy jak?
Dziś włożyłem ogniwo Hahnel BLM-1 do ładowarki BCM-1. Początkowo dioda świeciła na czerwono, potem zaczęła mrugać też na czerwono...
Oznacza że 5-miesięczne ogniwo mogę sobie wsadzić (gwarancja jest jakby co) czy może coś innego??? Ładowane może 5 razy, nie doładowywane a tu taka niespodzianka...
Przedtem ładowarka tak mi mrugała, w dniu kiedy ogniwo Digital (takie za 80 pln) straciło 2/3 swojej pojemności...
Re: Ogniwo Hahnel - zdechło czy jak?
Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Dziś włożyłem ogniwo Hahnel BLM-1 do ładowarki BCM-1. Początkowo dioda świeciła na czerwono, potem zaczęła mrugać też na czerwono...
Oznacza że 5-miesięczne ogniwo mogę sobie wsadzić (gwarancja jest jakby co) czy może coś innego??? Ładowane może 5 razy, nie doładowywane a tu taka niespodzianka...
Przedtem ładowarka tak mi mrugała, w dniu kiedy ogniwo Digital (takie za 80 pln) straciło 2/3 swojej pojemności...
Jakie napięcie ma Twój akumulator po wyjęciu z ładowarki? Czy grzeje się podczas ładowania?
Zasadniczo trwałość większośći ogniw li-ion jest szacowana na ok. 300 cykli, więc masz pełne prawo reklamować uszkodzony akumulator, o ile jest nadal na gwarancji.
BCM-1 ma dość spory prąd ładowania (1,2A), który może działać destruktywnie na ogniwa nie przystosowane do szybkiego ładowania. Mój badziewny zamiennik (premium gold) padł po kilkunastu cyklach, chociaż w tym wypadku bardziej stawiam na przemrożenie (zdechł po plenerze w górach na 20 stopniowym mrozie).