http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5171&p=0
Wersja do druku
Cóż można powiedzieć:)
zaleta: 6 mpix dobrze dobrana wielkość matrycy do zastosowań amatorskich:)
Szumy w tym teście zaskoczyły mnie jednak in minus:( - myślałem ze po przeskalowaniu e-400 będzie przed d40:)
kwiestia ceny:
cena w internecie d40 to już 2230 :) - ceny e-400 w internecie już nikt nie poszukał:) - choć to test e-400 - można kupić za ok 2900 zł
:mrgreen: dostało się za USB 1.1 :mrgreen:
No tak cena za kit 2,9k
Potwierdzają szybki AF i jakość wykonania o czym wspominałem ;)
Mnie zastanawia test z banknotem gdzie D40 nawet przy ISO200 jest gładki jak pupa niemowlaka, a E400 do ISO800 oddaje fakture banknotu? I nie chce mi się wierzyć, że to tylko różnica w MPix :roll: raczej soft w aparacie i odszumianie :razz:
Warto zauwazyc, ze firmware jest 0.9...
Co tam faktura. Wzorzec do pomiaru ostrości jest źle oświetlony.
http://www.fotopolis.pl/download/PB130058.JPG - zobaczcie jak ładnie odbijają się w nim dwa softboxy. Trudno po takiej partyzantce oczekiwać "naukowych" wyników.
Pozdrawiam
Cóż testu nie czytałm i pewnie nie przeczytam. Bo ostatnio banialuki zaczynają pisać. Ale jak byłem na banicji to w odgryzce postanowiłem "dokopać OLKOWI" z całych siłłł (hi hi hi hi ) , a tu nic z tego nie wyszło . Tzn. prawie nie wyszło. Dzieki uprzejmości tych i owych zabrałem świeżo upieczonego wlaściciela E400 ze sobą na ryby. Miałem możliwość doś dłuższą będąc na rybach potestować E400 z 14-42 . No i nie dał sie maluch . Aparacik zasoczył mnie "porządnoscią " wykonania .Choć plastik to prima sort !. Perfekcyjnie spsasowany i robiący bardzo dobre wrażenie . W rzeczywistosci prezenci sie lepiej niż na fotkach. Zdjecia robiliśmy w środku dnia wiec do szumów cieżko się odnieść. W każdym razie kolorystyka jest świetna . Lepsza niż w E300. Ostrosć na kitowcu też jakby lepiej. Sam obiektyw mnie zaskoczył przypinałem do E300 i śmiga znacznie szybciej niż 14-45 . Fotki też generalnie prosto z aparatu (z E300z 14-42) są ostrzejsze . Nie sprawdziełem dystorsji co mnie najbardzij interesi bo tematów nie było.
Co jeszcze zauważylem gdy 14-42 cykałem z E300 fotki nie były tak siermiężnie docieplone jak z 14-45. Samo body ?? coż miedzy moimi wielkimi paluchami się przeslizgiwało , a na koniec była katastrofa bo mi wpadł do cholewki kalosza i nie mogłem znaleźć.
Aparat nie dla mnie za duże mam kalosze , ale napewno wielu osobom sie spodoba taki mały "mercedesik" z dużymi możliościami.
coraz wieksza amatorka na fotopolis
przy iso 1600 dla mnie lepiej wyglada E400, D40 jest odszumione mocno w aparacie i podostrzone, wyglada slabo
Na Fotopolis wiekszosc testowanych aparatow dostaje oceny 77-79%, co tez o czyms swiadczy...
Dag: jak dla mnie to szum w E400 dosc duzy, ale racja, ze D40 wyglada na odszumiane i wysostrzane w aparacie, takie plastikowe.
bardzo madre jest umieszczenie na obudowie przycisku kompensacji naświetlania i nie wiem czy dobrze widziałem w teście ale na ekraniku aparatu było w ojczystym języku co cieszy. Poza tym ze względu na malutkie wymiaru aparatu nie brałbym go pod uwagę.
Poręczniejsze są dla mnie duże body. :D
Tak, menu jest w ojczystym jezyku :) ale w podsumowaniu dzialu "Menu" fotopolis napisalo:
"- nieczytelne niektóre polskie określenia pozycji menu"...