mam zamiar kupic aparat z serii sp i zastanawiam sie nad modelem sp-350
prosze o komentarze uzytkownikow aparatow tej serii
albo moze ktos zaproponuje inny model w tanszej cenie
Wersja do druku
mam zamiar kupic aparat z serii sp i zastanawiam sie nad modelem sp-350
prosze o komentarze uzytkownikow aparatow tej serii
albo moze ktos zaproponuje inny model w tanszej cenie
Przy 8mpx używalne nawet ISO 400, pełen manual, gorąca stopka, usb.2.0. Duży LCD ale mała rozdzielczość, dość wolny. Stosunek jakości do ceny bardzo dobry.
Witam
Również zastanawiam się nad zakupem jednego z Olympusów SP-320 lub właśnie SP-350.
Byłbym wdzięczny za informację czy poza gorącą stopką i wartością ISO 800 są jakieś inne różnice między tymi dwoma aparatami? Mam na myśli nie tyle specyfikację co wady/zalety podczas użytkowania.
Odnośnie SP-350 bardo prosiłbym jego użytkowników o odpowiedzi na kilka pytań:
- - Szybkość i precyzja ostrzenia w różnych warunkach. Jak często zdarzają się błedy?
- Ekran LCD, jak reaguje na zmiany parametrów ekspozycji (by przewidzieć efekt) oraz jak wyświetlany przez niego obraz ma się do tego co widać później na komputerze.
- Tryb AUTO, zdjęcia z lampą i bez. Bardzo interesuje mnie jakość zdjęć w tym trybie. Czy zdjęcia w pomieszczeniach nie są przepalone?
- Jak wygląda sprawa zużycia akumulatorów/baterii
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zgodził się podesłać jakiś portret wykonany z lampą, najlepiej w pomieszczeniu i opatrzone komentarze odnośnie warunków. Wiem, że to trochę dziwne wysyłać zdjęcie osób obcemu człowiekowi ale zapewniam, że posłużoby to tylko do zapoznania z aparatem.
Pozdrawiam
W media markt moze sobie popstrykać fotek do woli :D
Jeżeli mnie pamięć nie myli, to w SP350 naprawiono bug w firmware związany z wyłączaniem się aparatu już przy niewielkim zużyciu akumulatorów. SP320 nadal czeka na tą poprawkę.Cytat:
Zamieszczone przez Ggrzesiek
Witam
- niestety, w moich strona nie udało mi się go jeszcze namierzyć w postaci "fizycznej". Tylko SP-310 i tym zrobiłem kilka zdjęć, niestety "to był moment" i nie zdążyłem sprawdzić wszystkiego.Cytat:
W media markt moze sobie popstrykać fotek do woli
W sprawie tego zużycia napisałem do Olympus Polska i faktycznie odpisano mi, że problemy były ale wspomniana poprawka załatwia problem. Tyle, że chciałbym poznać opnię kogoś kto zaktualizował firmware i mógłby stwierdzić doświadczalnie ile się zmieniło.
Jeśli można zadam jeszcze jedno pytanie. Czy dla tych Olympusów jest jakaś alternatywa? Od razu mówię, że Canony A610 i 620 odpadają.
Pozdrawiam
moim zdaniem te modele (SP310, 350) to lekka porażka a to z kilku względów:
- zbytnie upchanie MEGAPIXELI na 1/1.8" - 8080 miał tyle na 2/3" i szumiał jak ocean
- powyższe powoduje, że używalne ISO kończy się na 200 albo niżej
- dyskusyjna uroda (znaczna asymetria obudowy)
- LCD 2,5" z pikselozą - badałem toto w sklepie, normalnie granulki pływają... gdyby dali 200 000 pikseli, byłoby git, ale 115 000 to parodia
OLEK zarządziłby, gdyby zmontował taki aparat:
- matryca 1/1.8"
- 5 MPIX
- ekwiwalent 28 - 84 mm
- jasność 2.8 - 3,5
- manual
- EVF z 240.000 pixeli
- ODCHYLANY LCD z 200.000 pixeli
- CF
- rozmiar nieco większy niż C-55 zoom
- cena do 1500 pln
pomarzyć można a tak jadą sobie po staremu z kątem 38mm mającym widoczną beczkę...
Witam
Kaarool w zupełności się z Tobą zgadzam i właśnie takiego aparatu poszukuję. Na chwilę obecną te poszukiwania nie mają szans się powieść.
Zrobiłem wczoraj kilka zdjęć SP-310, z lampą w trybie AUTO. Mówiąc szczerze nie jestem zachwycony jakością. Czułość aparat domyślnie ustawiał na 200 i mimo, że czytałem w recenzjach "użyteczne ISO 400", to jak dla mnie szum na ISO 200 był zbyt duży. Naprawdę Olympus dobrze by zrobił, gdyby dla tego modelu przewidział 5mln pikseli. No ale możliwe, że sprzedaż byłaby jeszcze mniejsza.
Po zrobieniu ok. 20 zdjęć, większość z lampą aparat zgłosił, że baterie (Energizer 2300mAh) są już na skraju wyczerpania. Nie wyłączył się ale sygnalizował.
Na dzień dzisiejszy nie mogę znaleźć aparatu dla siebie. C-55 faktycznie kusi ale chciałbym zrobić nim choćby kilka zdjęć przed zakupem. Co jest z kolei bardzo trudne bo nigdzie go nie mogę uświadczyć.
Kaarool, gdybyś znalazł chwilę czasu i podesłał mi właśnie kilka AUTO-matycznych zdjęć z lampą, byłbym Ci niezmiernie wdzięczny. Nie proszę już o zdjęcie jakiejś osoby, bo to byłoby chyba zbyt wiele :).
Zrobiłem też kilka zdjęć Fujifilm E810. Aparat robi bardzo pozytywne wrażenie. W porównaniu do SP-310 znakomity LCD, szybkość, metalowa obudowa. Niestety zdjęcia w trybie AUTO również mnie nie powaliły. A czułość dobierana była już niższa, chyba coś około 100.
Tak piszę o tym AUTO, bo jest to dla mnie ważne. Wiem, że znacznie lepsze efekty można uzyskać w trybach półautomatycznych i manualnym ale chyba mogę wymagać by w trybie AUTO, P, programach tematycznych aparat z okolic 1000-1200 zł. oferował przyzwoitą jakość.
Pozdrawiam
+ darmowe żarcie i opieka medyczna dla wszystkich! :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Przeglądam zdjęcia z C-55 (gdzie się da) i mam obawy czy przy zdjęciach z lampą ludzka skóra nie nabiera fioletowego oddcienia? Może ktoś to potwierdzić lub rozwiać moje wątpliwości?
Pozdrawiam