witam!
prosze mi powiedziec jak bedzie z szumami w zestwie E1 z 14-45 i czy taka kompilacja ma jakikolwiek sens?
Wersja do druku
witam!
prosze mi powiedziec jak bedzie z szumami w zestwie E1 z 14-45 i czy taka kompilacja ma jakikolwiek sens?
MA sens - 14-45 to bardzo dobry obiektyw tylko ze trochę ciemny....
ale jak masz dobre światełko... to naprawdę daje radę:)
musisz sobie odpowiedzieć jak dużo zdjęc dotychczas robiłeś w czułościach powyżej 800 - jeżeli dużo.. to potrzebujesz jaśniejszego obiektywu:)
Chyba jeszcze większy sens ma z 40-150 bo to troszkę lepsiejsze szkiełko i śmiesznie tanie.
Dziś ma do mnie dotrzec body E-1 i zaczynał będę focenie nim od wlaśnie 14-45 i 40-150 - zobaczymy co wychodzi , w przyszłości jednak planuje zakup mądrzejszego obiektywu.
Obecnie fotografuje Sony R1 i powiem, ze iso1600 w tym aparcie wykorzystwywalem bardzo czesto. Chcialem jednak przejsc na lustrzanke z racji tego, ze jeszcze lustra nie mialem a widze, ze wkolo mnie wszyscy juz powymieniali swoje hybrydy.
Bedzie to moje pierwsze lustro, dlatego chcialme kupic na poczatek jakis "ekonomiczny" zestaw.
Ogladalem wiele zdjec robionych 14-45 i musze stwierdzic, ze szumy sa znaczne dlatego postawilem ten temat, gdyz ciekaw jestem jak poradzi sobie z tym problemem E1 z 14-45?
Na Allegro E1 z 14-45 mozna juz wyrwac za ponizej 2,5k.
Heee to w ogóle się mocno zastanów na taką przesiadką , chyba że dokupujesz drugi aparat. Nie mowię ,ze olek jest super , a sony beeeee . Tylko ja bym się mocno zadumał. Czy wykorzystałeś już wszystkie możliwości R1 , czy jesteś od niego lepszy ???
R1 to bardzo dobry sprzet i chyle przed nim czola, jednak pod wzgledem szybkosci hybryda nie dorowna zadnej lustrzance. -stad moja mysl o zamianie...
szybkość i ciągle szybkość - czy kolega jest repoterem a może dziennikarzem sportowym? Popieram Pana Robina. R1 ma ciekawy obiektyw i matrycę... No ale nie mój nadbiar zbędnej gotówki nie moje zmartwienie.Cytat:
Zamieszczone przez czarna mamba
dokladnie tak jak napisales :DCytat:
czy kolega jest repoterem a może dziennikarzem sportowym?
Ale jaja!
a ja się zastanawiam czy nie kupić jakiegoś hybrydowo-kompaktowego ultra zooma, ze stabilizacją i odchylanym LCD... - (za niedługo założę stosowny wątek na odpowiednim dziale i Was pomęczę - chociaż Olek nie ma takiego ;) )
czyli, że co krok do tyłu wykonam? Lustrzankę zostawiam sobie do zadań specjalnych czyli - szybki AF, teoretycznie mniejszy szum niż w hybrydzie, brak lagów - dlatego głównie mam obecnie lustrzankę. Ale w pewnych sytuacjach nie potrzebuję możliwości jakie daje dslr i chciałbym mieć aparat mniejszy, bardziej kompaktowy jakim jest każda hybryda/kompakt. Martwi mnie tylko, że obecnie oferowane aparaty posiadające stabilizację szumią znacznie bardziej niż kazdy dslr.
Jeśli w R-1 naprawdę szybkośc jest tak bardzo dokuczliwa, to rzeczywiście można zastanawiać się nad E-1, będzie widać różnicę w działaniu. E-1 z 14-45 obraz jest OK, lepiej niż np. E-500 i 14-45mm. Ale co do szumów to mogło by być zdecydowanie lepiej. Użytkowe ISO to 800 powyżej zaczyna się problem.
No widzisz...w R1 szumy przy iso1600 to tak jak lustrzankach iso800, no moze za wyjatkiem 350D.