-
Filtr UV
Witam
Jak już kiedyś pisałem potrzebuje filtru UV do Olympusa C5060.
Pytałem się was jaką firme byście polecali i najczęściej powtarzała się firma Hoya.
Oglądałem wiele ofert różnych sklepów, ale żaden nie miał filtru Hoya o rozmiarze 40.5.
Aż tu nagle, pewnego razu trafiłem na jeden sklep internetowy.
Cena jest bardzo niska (moim zdaniem) bo wynosi 40 zł, ale to dziwne że w innych sklepach tego nie mieli.
Czy coś o tym wiecie?
Prosze o szybką odpowiedz
Pozdrawiam i dziękuje :!:
-
Cena sugeruje, że jest to wersja standard filtra. Sugerowałbym filtr Hoya co najmniej HMC ze względu na ilość powłok, którymi jest pokryty filtr. One stoją coś koło 70zł. Ja właśnie zamówiłem Hoya HMC Super. A co do średnicy, to mam troche łatwiej z wyborem - 52mm.
-
No właśnie, Hoya produkuje różne wersje filtrów, chociaż czym mniejszy filtr tym niższa cena, więc może to jest jednak ten z wyższej pólki.
Pozdrawiam
-
A co sądzicie o firmie Marumi?
-
Marumi są porównywanle z Hoya. Jedni stawiają Marumi wyżej, inni niżej. Tak ogólnie to mniej więcej jest tak (1 - rewelacja, ... , 4. slabe)
1. Lee, Leica
2. B+W, Heliopan, Tiffen
3. Hoya, Marumi, Cokin
4. King, Matin, Hama i inne tanie
-
O widze że się znasz.
Przy okazji, może byś mi pomógł.
Nie jestem zbyt dobry w te klocki (na sprzęcie się nie znam i nie wiem czym różni się ten filtr od tego), więc może doradziłbyś mi jaki wybrać.
Oczywiście liczy się cena.
Np: Filtr Marumi 85A 40.5mm kosztuje 48, czy taki filtr się opłaca?
Znalazłem to w sklepie fotoklik
Oto link do wyszukanych przedmiotów:
http://www.fotoklik.pl/search.php?q=...=10&search.y=1
-
no taki filtr to nie pasuje przede wszystkim do tego, o co pytasz, bo to nie jest filtr UV.
ten bedzie ok, jeśli chodzi o Marumi:
http://www.fotoklik.pl/search.php?q=40.5&p=6
ten na samej górze ma sie rozumieć:
Marumi UV MC 40.5mm
-
No dobro to jeszcze jedno.
Według was który filtr wybrać?:
Tiffen UV Protector 40.5mm
Marumi UV MC 40.5mm
Napiszcie który byście wybrali
Prosze o jaknajszybszą odpowiedz
-
Nie wiem jak się sprawuje Tiffen, ale rok temu kupowałem marumi o którym piszesz i jestem z niego bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
-
warto i filtrach UV poczytac na naszej stronie