Cześć wszystkim. To mój pierwszy post na forum. Dopiero się uczę, będę wdzięczna za uwagi. Mam na imię Marta.
Wersja do druku
Cześć wszystkim. To mój pierwszy post na forum. Dopiero się uczę, będę wdzięczna za uwagi. Mam na imię Marta.
Witaj na forum.
Technicznie całkiem OK, ale merytorycznie to nie wiem co foty mają przedstawiać. Co skłoniło cię do wyzwolenia migawki?:)
Przenoszę - w tym dziale powinnaś dostać więcej pomocnych rad :)
zgadzam się z poprzednikiem technicznie ok :) ale koncepcji brak :)
W zasadzie zgadzam się z poprzednikami, bo jak dla mnie tylko ewentualnie pierwsze zdjęcie może mieć jakiś powód istnienia oprócz chęci naciśnięcia migawki :wink:
No i rzecz za którą ja oberwałem na początku... prośba o sensowną numerację zdjęć - na razie jest kilka ale jak wątek się rozrośnie ciężko się będzie orientować :grin:
Tak czy inaczej - czekamy na więcej.
za Poprzednikami + imho w b&w trochę za ostre światło :wink:
Pierwsza - zabrzmi górnolotnie - zderzenie młodości ze starością, stare panny na specerze i młoda para.
Dwie starsze panie na ławce, hm, po prostu lubię starszych ludzi. A dwie starsze panie, które nie mają nikogo oprócz siebie i idą w słoneczną niedzielę do parku, z gazetą...
A dziewczyny po prostu były ładne. W końcu pejzaże też się robi, bo są ładne.
Chociaż w sumie jeśliby te zdjęcia były dobre ( w sensie treści), to chyba nie musiałabym jej tłumaczyć:))
Dzięki za uwagi i proszę o jeszcze. NIedługo wrzucę następne, a odpowiem na posty szybciej niż teraz, obiecuję.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Za ostre. Wiem, że to techniczny błąd, ale mam takie skrzywienie po długim używaniu aparatu o bardzo ciemnym obiektywie (50-letnia Agfa, obrazki 6 na 6 cm).
No jest to jakieś uzasadnienie dla tych zdjęć, ale
1. Skąd mamy wiedzieć, że starsze?
2. Skąd mamy wiedzieć, że ładne?
Zdjęcia zrobiłaś od tyłu. Jeżeli chcesz pokazać ludzi to raczej powinno być widać ich twarze. Jeśli pokazujesz tylko ich sylwetki, to powinny coś "mówić", być charakterystyczna dla tego co ta osoba robi w tej chwili.
Tak sobie to wyobrażam, bo sam raczej ludzi nie fotografuję ale lubie czasem popatrzeć na zdjęcia tych, którzy to umieją robić :grin:
Uwagi jw.
Ale ławeczka ze starszymi paniami fajnie tylko brakuje mi czegoś z przodu na co jedna z nich mogłaby patrzeć.
1. To widać po rękach (pani z lewej) i po zwiędłym zarysie twarzy pani z prawej. No i ten rachityczny koczek
2. Ładna jest ta co się odwróciła
Charakterystyczne są sylwetki samotnych starszych pań, przynajmniej dla mnie. Nie robią nic. Siedzą, czytają, na nic nie czekają. Myślę, że fotografowanie z tyłu czy z boku ma też swoje zalety. Wydaje mi się, ze wtedy wygląda bardziej intymnie, jakbysmy go podglądali przez dziurke od klucza. Robię też zdjęcie en face, po obrobieniu kilka wrzucę.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
byłoby idealnie, ale pani po prostu patrzyła w siną dal :) Spodobała mi się faktura tego nadgryzionego muru.
_______________________ (automatyczne scalenie
Wklejam fotkę nr 5. Zrobiłam to wg wskazówek admina (na trzy sposoby), ale nie wyszło to tak jak trzeba. Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie tkwi błąd?