wlasnie doszedl na testy 8080
mam go krotko wiec moze wy pomozecie rowniez w tescie :)
na co zwrocic uwage i jakie zdjecia porobic?
Pierwsze wrazenia: jezu ale on duzy i ciezki :)
Wersja do druku
wlasnie doszedl na testy 8080
mam go krotko wiec moze wy pomozecie rowniez w tescie :)
na co zwrocic uwage i jakie zdjecia porobic?
Pierwsze wrazenia: jezu ale on duzy i ciezki :)
ma strasznie duza aberacje chromatyczna zerknij na to
a drugie pytanie czmu taki drogi ;]
Pozdrawiam
Proszę zwrócic uwagę na następujace sprawy:
1) Czy autofokus dobrze sobie radzi z ustawianiem ostrości w zdjęciach w zblizeniach typu 10 - 70 cm, typu kwiatki, gałazki, zwierzątka?
2) Czy balans bieli w trybie Auto radzi sobie w ciemnych powiększeniach przy duzych czułościach, najlepiej 400 ISO, czy nie zniebieszcza?
3) Czy obiektyw daje sobie radę przy zdjeciach pod ostre światło, czy chociażby na tle nieba, czy nie ma zaświetleń i blików?
4) Jak autofocus radzi sobie przy ogniskowej 140 mm przy słabszym oświetleniu, słabokontrastowym obiekcie i na tyle odległym, ze lampa AF jest nieskuteczna?
5) Obiektyw C8080 ma niezwykle małą aberrację chromatyczną, ale prosze wykonać zdjęcia gałazek na tle nieba, czy innego obiektu tego typu, przy krótkiej i długiej ogniskowej i przy otwartej i zamkniętej przyslonie.
6) C8080 ma bardzo małe szumy, ale proszę wykonać zdjęcia w słabym oświetleniu przy 50 ISO i 4oo ISO, aby się upewnić.
Pozdrawiam, Tadeusz Jankowski
Pisze się instrukcja do C8080.
Pozdrawiam, Tadeusz Jankowski
witamCytat:
Zamieszczone przez (A)rturo
mam go od kilku dni i mam problemy z:
- ustawianiem ostrości AF przy próbie fotografowania chmurek (nie potrafi ustawic ostrości) bez wgledu na tryb pomiaru
- zdjęcie w plenerze, park trochę słońca i drzewka niby ostrośc ustawia ale bez względu na ustawienia zdjęcia są nieostre
- słabo oswietlone pomieszczenie i mało kontrastowe obiekty - tu podobnie czerwone swiatełko niestety nie radzi sobie
ogólnie mam prosbę o testy AF bo wydaje mi sie że jest słaby
Mam go już dosyć długo, ciężki............. :( to jego zaleta, a co dopiero z Power Battery Holder B-HLD30. Ale jest zdecydowanie wygodniejsza obsługa. :!:Cytat:
Pozdrawiam
Andrzej
test sie pisze :) A ze ciezko to fakt ale to naprawde zaleta
Małem kłopoty z Auto focusem fotografując w dobrych warunkach jadący dośc szybko motocykl z bagaznika samochodu.Próbowałem wielu ustawien ale na kazde 10 zrobionych zdjec tylko dwa, trzy były dobre,reszta nieostre.Cytat:
Nie wiem co o tym sądzic.Myslałem ze zdjęcia sa poruszone, ale przy czasie 1/1000 ?
Moze wgrac nowe oprogramowanie? Nie wiem...ale cos mi sie nie podoba
Mam do Ciebie dużą prośbę, jak będziesz go dokładnie testował sprawdź proszę czy jest w ustawieniach coś takiego jak w Minolcie A1, jak się chwilę przytrzymało przycisk OK , to na ekraniku zmieniało się w ostrzenie punktowe ( bardzo przydatne w np. makro ) , w Olku tego nie ma, albo ja po prostu nie wiem który guziczek przytrzymać :(Cytat:
W Olku jak robisz np. makro, to każde przyciśniecie migawki powoduje bieganie punktu ostrzenia za każdym razem w inne miejsce. Jest to trochę wkurzające :)
Pozdrawiam
Andrzej
Hallo Uzywam C-8080 od apru miesiecy.
Przed kupnem moglem 2 tygodnie bardzo dokladnie testowac (testowalem 8 roznych aparatow 4 do 8mpix), to jest moj 7 aparat w ciagu 6 lat. Digifotografia bawie sie od 1998r.
To jest semi-profi apparat, nieuzyteczny np. dla mojej zony (ona uzywa Canon A70), nieuzyteczny dla kogos kto nie chce wszystkiego sam ustawiac i czasami pracowac w raw mode albo macro.
Uwazam ze C-8080 jest lepszy niz A2 minolty. Stabilizacji nie potrzebuje az do 1/5 sekundy robie ostre zdjecia.
Dla mnie uzytecznosc jest duza, bo moge sam definiowac Menue, przyporzadkowac kompletne ustawienie aparatu do MyMODE, albo nawet przyporzadkowac funkcje do przyciska (u mnie wybor spectrum). Tego wszystkiego normalny uzytkownik nie potrzebuje, a wiec placi za cos co nie bedzie uzywac.
Zdjecia sa bardzo osctre, przy 8Mpix lepsze niz lustrzanka Canona.
Uwazam ze ostrosc zdjec jest lepsza niz u 8mpix Minolta A2 i Sony 928.
Wiele razy uzywam raw mode przy macro przy 5cm, z okreznym neonowym oswietleniem okolo 10cm odleglym (45 Stopni)
Ustawienie ostrosci:
czasami moze automatyka zawiesc, ale to wynika ze zlego ustawienia przez uzytkownika. Aparat posiada nie tylko jeden system, ale 2, poza tym uzytkownik decyduje o: ostrosc matrycowa, albo centrallna integralna albo spot.
Znieksztalcenia objektywu sa bardzo male. Uwazam ze ten objektyw jest jeden z najlepszych na rynku.
Bardzo mi sie podoba 28mm szerokokatny objektyw, ktory czesto uzywam do fotografi artystycznej (piekna glebia).
Kolory, nasycenie, dynamike mozna indiwidualnie ustawic, ja ustawiam zawsze +1 albo +2 (ze skali -5 do +5, szara zima czasami +4 nasycenie koloru).
Przewaznie fotografuje w formacie 4mpix, te zdjecia sa duzo lepsze niz 4mpix kamery. (W koncu to CCD ma tylko 2.6m czerwonych, 2.6m zielonych ect diod). Te 4 Mpix zdjecia dalem do wywolania na 20x30cm i sa fantastyczne.
Zdjecia nocne 15 sek, nie maja absolutnie szumu i wspaniala dynamike. W ogole dynamika tego aparatu jest berdzo wysoka.
Zrobile tez okolo 20 roznych panoram w poludniowych Niemcczech. Zdjecia te skladaja sie z 10 do 14 x 8Mpix, a wiec sa 60 do 100 Mpix. Program: www.panoramafactory.com z Australi. Wewnetrzny program Olympusa tez diala dobrze jesli sie fotografuje dokladnie wedlug maski panoramy w aparacie.
Czasy zapisu na karte.
Posiadam duzo starych CF-kart (ponad 1.5GB) i uzywam je dalej. Zdjecia robie jednak na karcie xD 256MB, ktora chodzi okolo 3 razy szybciej i nawet przy 8mpix zdjeciach czas zapisu jest do przyjecia. Jesli potrzeba (np na urlopie) przepisuje z xD na CF w aparacie - ktory ma oba sloty.
Filmy:
dobra jakosc w ustawieniu, srednim i wysokim. Mozna zoomowac w czasie filmowania. motoru nie slychac.
Zalety C-8080:
bardzo dzuzo - wspaniala obudowa, z tymi dodatkowymi mozliwosciami menue i "custom buttom" i dedikowanymi przyciskami dla wielu funkcji an objektywie bradzo szybka obslluga - specjalnie dla kogos jak ja ktory wiele parametrow ciagle zmienia (np ustawienie Konstrastu, Nasycenia Farb, bialosc etc od zdjecia do zdjecia)."
Bardzo szybkie wlaczenie, srednia spust, ale czasami dlugie ustawienie ostrosci
Bardzo dobry wizjer - dzis fotografuje wylacznie wizjerem (235.000 punktow - jasny, ostry, szybki)
nowy wymysl spectrum, jako niebieskie kwadraciki tam gdzie jest niedoswietlenie i czerwone kwadraciki gdzie przeswietlenie - uzywam kazdego dnie - duzo lepsze niz diagram spectrum na dole zdjecia.
Wady:
1.
elektryczny zoom z moze tylko 10 pozycjami, szkoda ze Olympus nie dal mechnicznego pierscienia, jak Minolta albo Sony. Czesto sie denerwuje, ze nie moge precyzyjnie wykadrowac zdjecia.
2.
Uzywajac wewnetrzny blysk, troche wolny spust (moje fotgrafowanie stoppera, przy przejsciu przez 12 godzine daja okolo 520ms, w porowniaiu do 350ms bez blysku - wtym czasie jest naturalnie spoznienie wizjera, moja reakcja i migawka)
Zrobilem pomiary blysku z 5m edleglosci na oscyloskopie z duza 2cm Photodioda - i znalazlem powod. Pierwszy blysk jest uzyty do pomiaru zdjecia, potem nastepuje analiza oswietlenie zdjecia, co trwa 120-130ms i nastepny prawidlowy blysk i zrobienie zdjecia na karte.
Za to regulacja energie blysku jest wzorcowa, od 50mikrosekund do okola 800mikrosekund. Dlatego mozna uzywac 1/500s do fotgrafowanie blyskiem. Przy 1/800s widac troche juz wplyw.
Przez to zdjecia blyskowe sa niesamowicie ostre (jesli sie tego chce) porownujac do zdjec blyskowych przy 1/30s
---------------
Pod kreska uwazam, ze to jest bardzo dobra konstrukcja dla 8mpix. Dlatego ze zoom jets tylko 5x, posiada ten objektyc znacznie lepsze parametry niz objektywy 7x albo 10x. Przy tej stabilnosci obudowy mozna na stabilizator zrezygowac.
Aha, LiIon Akku mozna w eBay po 8Euro kupic (a nie 79Euro u Olympusa). Ten akku wystarcza na 400-500 zdjec, a wiec na 2-3 urlopowych dni.
---------
Pytania Tadeusza Jank.
1) bardzo dobrze od 5cm, ale pamietaj o glebi ostrosci, ktora jest bardzo mala gdy F2.4, ja ustawiam F5.6 do F8, aby byla glebia duza. Oswietlenie najlepiej dookolne.
2) uzywam 400 ISO kiedy fotografuje duze koscioly, balans jest bardzo dobry, ale przy odleglosci 15m czern nie jest calkiem gleboka, bo zaczynaja sie szumy. Do okolo 10m szumow nie widze. Besposrednie porownanie z 3 innymi kamerami w tym samym kosciele, pokazuje ze C-8080 ma duzo mniejsze szmumy niz C750, Fujifilm S5000, albo HP.
Uwazam ze balans jest czesto lepszy niz fix-WB (slonce, chmury, cien, 5 neonowek etc) . Oprocz tego aparat ma "one buttom WB" , definiowanie balansu za pomoca jednego przycisku.
3) lepiej niz moje inne kamery, ale ma naturalnie tez problemy
4) lampa AF jest nie wiele przydatna (wylaczylem ja po paru tygodniach, bo i tak ludzi straszy), ostrosc ustawia prawie w ciemnosci, nie zaleznie od ogniskowej, ale zaleznie od kontrastu drobnych objektow i lini.
5) jak 3)
6) naturalnie ze szumy 400ASA sa widoczne, kiedy 50 ISO mozna uznac bez szumow. Uwazam jednak ze te 400ASA sa nie potrzebne, bo przy 200ASA mozna juz duzo fotografowac jak sie ma objektyw F2.4. Pozytywne jest, ze czulosc mozna w bardzo drobnych kroczkach ustawiac (9pozycji). Szkoda jednak ze automatyka ISO (bez blysku) uzywa tylko 50-100ASA, (z blyskiem 50-400)
Czemu taki drogi?
-bardzo dobry objektyw - tego sie za darmo nie da zrobic
-porzadna magnezowa obudowa - lezy wspaniale w rece
-bardzo dobry LCD (kipnac na dol, do gory), ktory nawet jak slonce na niego bezposrednio pada, nadaje sie do robienia zdjec
-bardzo duzo mozliwych ustawien parametrow zdjecia
-8mpix - ten Sony sensor tez cos kosztuje
- adresowany rynek bardziej zaawansowanych amatorow, ktorzy chca miec narzedzie do pracy ze wszystkimi mozliwosciami kreacyjnymi i wydadza te pieniedze. Uwazam ze C-8080 jetz okolo 100 Euro tansze niz konkurecja, jesli przeliczyc wszystkie cechy na cene.
Jesze slowko do dead-pixel - kiedys tu byla dyskusja o c740. Dlatego ze C-8080 ma naturalnie dark-frame-subtrction nie ma praktycznie dead-pixel. Robilem pomiary pray 50,100,400ASA i paru sekundach, ale wyniki nie mam tutaj.
Ogolnie wyglada na to ze ten 2/3" CCD Sensor plus dobra redukcja szumow sa lepsze niz inne aparaty. Naturalnie ze lustrznki ktore maja powierzchniowo 4 razy wiekszy sensor, szumia 4 razy mniej, albo ASA mozna ustawic na 1600ASA aby zdjecie bylo takie jak 400ASA przy kompaktowej kamerze, jaka jest C-8080. Jednak nie kazdy chce patrzec przez optyczny wizjer lustrznki z pokryciem tylko 95% obrazu, albo rezygnowac ze wszystkich dodatkowych informacji (spectrum, przyslona, czas) jakie daje kompakt w czasie kadrowania.
Lustrzanka tez nie zrobie zdjec z ponad glowy, albo z poziomu podlogi, bo nic nie widze, przy C-8080 moge zawsze kipnac odpowiednio LCD. Tego lustrzanka nie ma. To robienie zdjec z ponad glowy jest dosyc wazne w tlumie, np na koncercie na runku, albo zeby zmniejszy znieksztalcenia zbiegajacych sie lini budynku przy fotografi architektury.