-
RAW w E-420
Mam pytanie dotyczące przeglądania plików RAW. Kiedy przeglądam plik RAW to w momencie pojawienia się go na ekranie komputera (w przeglądarce picassa lub np w programie Olympus Master) jest jasny a po chwili obraz tak jakby mruga i fotografia się przyciemnia. Czy to jest normalne, dlaczego tak się dzieje?
Będę wdzięczna za odpowiedź, bo już mnie to denerwuje.
-
-
-
Czyli rozumiem że pracowałaś też na innym (skoro "obecnie"). Działo się to samo ?
Jeszcze jedno pytanie: jak szybki jest Twój internet, proponuję pobrać Linuxa uruchamiającego się z płytki (n.p. Ubuntu) i sprawdzić na nim. Jestem w 99,9999% przekonany żę wina leży po stronie oprogramowania.
-
Nie pisałam "obecnie" :) Wcześniej tego nie zauważyłam, a że aparat mam dopiero od miesiąca to kombinowałam i np zmieniałam przestrzeń kolorów z fabrycznego sRGB na Adobe RGB, format zapisu - teraz mam ustawione tylko RAW. A jak ładujesz fotkę w Olympus Master to coś się dzieje? bo u mnie pokazuje się fotka i na środku "Przetwarzanie" - a ja nic jeszcze nie zdążyłam nacisnąć i wtedy po tym przetwarzaniu zdjęcie się przyciemnia zresztą widać to nawet na histogramie.
Internet mam szybki :)
-
Nie używam OM, ale ściągnę, sprawdzę i jutro dam znać. W razie gdybym zapomniał - napisz na PW :)
-
Będę niezmiernie wdzięczna, dzięki :)
A jakiego programu używasz do RAWów?
-
DCRAW i Ligtzone, tylko że ja Linuksiarz jestem :)
Ale wersję próbną Lightzone można odpalić i na Windowsie, do pobrania tutaj: http://www.lightcrafts.com/SWdownloa...-installer.exe
Polecam, naprawdę warto.
-
nikas77, mam dobrą radę: zostaw OM w spokoju - szkoda nerwów. Zainstaluj sobie darmowego RawTherapee.
-
Już szukam :)
A co o Photoshopie z Camera RAW sądzicie?