-
12-60 a 14-54
Witajcie.
Czy ma ktoś możliwość wrzucenia na forum dwóch fotek zrobionych na 12 i 14 z tych obiektywów z tego samego miejsca - jakieś pomieszczenie? Właśnie chce sobie w tym tyg. zamówic jeden z tych dwóch tylko jeszcze chciałbym nieco rzucić okiem na porównanie - czy wiele zyskam płacąc podwójnie za 12-60.
Z góry dziękuję.
-
Kupienie 12-60 za dwa razy tyle co 14-54 IMO nie ma sensu. Zyskasz szybkość (podobno, ja nie odczułem żadnej różnicy), długość (jeśli nie martwi Cię 4 na końcu) i tyle.
-
jak będę w domu do zrobię fotki 14 mm z kita 14-42 i 12mm z 12-60
Nie mam 14-54, zdecydowałem się na 12-60 głównie ze względu na zakres. To szkło ma jeden minus: beczkuje dość znacznie na 12 mm :|
-
dinx6: dzięki za opinie :)
robko: mimo wszystko jeżeli dasz radę to byłbym wdzieczny za te dwie fotki :)
-
Porównanie tych dwóch ogniskowych (niestety w plenerze, a nie w pomieszczeniu) można znaleźć tutaj
pozdrawiam
r.
-
xartez: własnie o to mi chodziło - moze być plener - wielkie dzięki :)
-
Zobacz do części technicznej galerii. Przyjrzyj się obrazom z 11-22 i 14-54... odrobina interpolacji wyniku między oboma obrazkami i poznasz zapewne odpowiedź.
-
2 załącznik(ów)
To ja dla odmiany zrobiłem dwa zdjęcia z pomieszczenia. Na zdjęciu mój ulubiony środek lokomocji. Efekt "nie zmieszczenia" roweru w kadrze na 14 mm nie było zamierzony - po prostu bardziej cofnąć się już nie mogłem :|
Pierwsza fotka: 12 mm
Druga fotka: 14 mm
Zdjęcie jest robione pod kątem, stąd perspektywa... jeśli fota jest niewystarczająca to jutro mogę się przejść gdzieś w plener i zrobić konkretniejszy plan na którym będzie można też porównać rozdzielczość, zniekształcenia itd itp.
-
robko: dzieki, to mi wystarczy - no chyba że Ci sie bedzie chciało cos jeszcze wrzucic to jak najbardziej ;)
Kurcze sporo jeszcze obejmuje kadru ta 12-tka
-
jest trochę różnicy, przydaje się na przykład w górach albo w pomieszczeniach... natomiast nie do końca daje dobre efekty przy architekturze. Beczka na szerokim końcu daje się jedna we znaki. Gdy mamy plan, na którym można zgubić dystorsje jest Ok.