Pytanko, ma ktoś to szkło?
http://tbk.pl/product_info.php?products_id=204428
Kupuję je do 5D ale jest z mocowaniem do olympusa, więc może ktoś już się nim bawił?
Wersja do druku
Pytanko, ma ktoś to szkło?
http://tbk.pl/product_info.php?products_id=204428
Kupuję je do 5D ale jest z mocowaniem do olympusa, więc może ktoś już się nim bawił?
TEST Sigmy 150/2.8
Nie wiem czy pod 5D to dobry zakup. Sigma ta jest dedykowana do lustrzanek cyfrowych, czyt. z cropem. Na pełnej klatce prawdopodobnie wyjdą jakieś niedoskonałości obrazu.
Jeżeli chcesz do makro to Tamron 90 powinien być lepszy.
W sumie gdybym miał 5D to raczej skupiłbym uwagę na obiektywach klasy L.
pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez johan
Cytat:
Zamieszczone przez sklepfotograficzny.pl
bawilem się tą sigmą na nikonie jeszcze, szybkie fajne szklo, ale bokeh z nikkora 180/2,8 byl ladniejszy
na twoim miejscu nie kupowalbym, z sigmami jest roznie, mala powtarzalnosc af mnie dobijala (nie mowie konkretnie o tym szkle ale o paru sigmach ktore mialem)
zdecydowanie bralbym zamiast tego 70-200/4L - szklo male, szybkie i niesamowiecie ostre :)
ciemniejsze o dzialke ale do przezycia z twoim iso
Zamówiłem to szkło.
Zobaczymy jak się spisze - na nikonie kosi większośc konstrukcji rozdzielczością, rozmawiałem z człowiekiem z dużego sklepu specjalistycznego (bez nazwy - bez kryptoreklamy) i mówił tak, pod canona nie wiem bo nikt nie kupuje i nie mieliśmy ale pod nikonem d200 ma najlepszą jakość ze wszystkich szkieł które podpinaliśmy i sa na sklepie (a mają dużo nikkorów - za kilka tysięcy pln).
Co do trafności af to na 30D może są problemy ale na 5D podobno nie ma - jak przetestuję dam znać.
70-200 f4 - to niebyt tożsame szkło ;)
Z canona to tylko 180L f/3,5 jest konkurencyjnym odpowiednikiem - ale mnie nie odpowiada.
Wyszukałem sobie na pbase kilka obrazków z tej sigmy z 5d i bardz podoba mi się boke
Obrazek Nr 1 = 5D + 150EX
Obrazek Nr 2 = 5D + 150EX
Obrazek Nr 3 = 5D + 150EX
Ciekawe jak sprawdzi sie pod olkiem również, to co w sieci pokazano niby z E-510 i 15 Ex bardzo zachęca do tego szkła
Tutaj jest kilka fotek Sigmy 150 2.8 z E 500
link
Dzisiaj odebrałem to szkło od kuriera, miałem tylko chwilkę by się tym szkłem pobawić dzisiaj.
Pierwsze wrażenie bardzo solidne wykonanie (poza przednim i tylnym deklem), cięższe niż myślałem ale duuuuużo mniejsze.
Aparacik na ustawieniu standar - raw wywołany na ustawieniach aparatu do jpega w DPP.
Magus: wiem ze to macro----jak z predkoscia (AF) tej sigmy (HSM :mrgreen: ) w porównaniu do szkieł zuiko (11-22mm, czy 14-54mm). Z wielka checia usłyszłbym generalnej opini o tym szkle. Zdjecia na necie są bardzo obiecujące, opinie użytkowników na dprewiev równiez.
Jest o całe lata świetlne szybsze niż zd50 i co najważniejsze nie zmieniają się rozmiary podczas ustawiania ostrości, dużoooo szybsze niż 14-54 - tylko moja opinia może nie być miarodajna bo body również ma znaczenie 150EX na 5D męczę a zuikosy męczyłem na E-1 by opinię mieć w 100% obiektywna trzebaby podpiąć 150EX do Olka.
Po weekendzie pokaże jakieś foty normalne, nie testowe.
Co do Af to jeszcze warto zauwazyc, że ma ogranicznik wbudowany ta sigma 3 pozycyjny 0.38-0.52m,
0.52m-nieskończoność
full
Dzięki temu nie błądzi zbyt długo.
Porównując do moich obecnych szkieł to jest trochę wolniejsza niż 24-70 L ale dużo szybsza niż 85 L
Z wielka ochota poczekam kilka dni by zobaczyc co to cudo potrafi :)