Zamieszczam kilka fotek do oceny :)
Z góry dzięki za wskazówki, krytykę, ewentualne pochwały itd itp.
Wersja do druku
Zenit i START
chyba nie za bardzo wyszła Ci konwersja na B&W papier jakiś miękki Ci wyszedł,
a chyba nie tak miało być. Czy taki był zamysł ?
Według mnie jest za mały kontrast w tych fotografiach...
reszta... hmmm. nie wiem co oceniać. Jako reklamowe fotki myślę że wiele by się nadało z wielkim powodzeniem...
Popzdrawiam
Dobas
po pierwsze mniej zdjec i numeruj (tytuluj)-bedzie latwiej sie do nich odniesc w odpowiedziach.
sam sie ostatnio doszkalam w BW, wiec znawca nie jestem, ale tak na pierwszy rzut oka to troche za mdle-dobas ma racje-wiecej kontrastu to na pewno.
co do kolorowych to wg mnie za bardzo z gory. jakbys sprobowal troche nizej to bylo mz jeszcze ciekawiej. (wam tez sie firefox wiesza podczas 'view link exif data" ?)
no i wiecej dbalosci o szczegoly. np zakurzony zegarek z ledwo widoczna godzina taki sobie, lupiez na materiale tez nie bardzo. acha-wyostrzasz po zmniejszaniu? czy tylko mi sie wydaje, ze nie? :)
w szklance z cygarami nieladnie odbija sie swiatlo w banderolkach na cygarach, a to chyba clou programu-no i nieostre troszke. jak na moj gust niezly start :) pomysly sa, a to dobrze rokuje :) z przyjemnoscia poczekam na kolejne.
pzdr
Fotki robiłem już jakiś czas temu więc poczytałem to i owo o kompozycji itd. więc sam widzę wielośc błędów.
Co do kurzu na materiałach i przedmiotach to fakt - mój błąd, nie zadbałem.
Kompozycja inna z innym zegarkiem:
8.
A tutaj zdjęcie moim zdaniem całkiem udane, kiedy pierwszy raz użyłem rozpraszacza z folii aluminiowej ;)
9.
Wrzucaj foty o podstawie max 800 pixeli. Jeśli zdjęcie jest większe, automat na forum je masakruje (schodki na ukośnych liniach).
Za dużo naraz. Matko, czemu dodałeś im te ramki... Wydaje mi się, że jako zdjęcia produktów, do jakiejś reklamy, kilka z nich byłoby niezłe, ale mnie nie porywają. Niestety przegiąłeś z kontrastem na fotkach czarno-białych i widać, że zostało na nich bardzo mało informacji (korygowałeś kontrast poziomami/levels?).
Pzdr
na czarno-białych celowo podkręciłem ostrośc i kontrast, żeby uzyskać coś nowego, niekoniecznie naturalnego.
Następnym razem porobię bez ramek - wszystkiego trzeba spróbować ;)
Dzięki za koment!
Grześ,
Fotki oceniam jako dobre, biorąc pod uwagę punkt startu. Dla mnie najważniejszymi czynnikami, które widać na zdjęciach i które będą wieść Autora do doskonałości w dziedzinie fotografi w zbliżeniach i makro jest po pierwsze pomysłowość, po drugie umiejętność aranżowania scen, po trzecie zapał do tej pracy, a może i wytrwałość w dążeniu do celu. Uważam tę dziedzinę za trudniejszą niż sądzi ogół niefotografów, ponieważ (to banał, ale powtórzę) wymaga ona niesłychanej cierpliwości oraz dużej wyobraźni w takim zaaranżowaniu sceny oraz jej ujęciu, aby zdjęcie mówiło, wzbudzało jakieś emocje. Ogoł ludzi słabo odbiera, ma małą czułość na fotki makro, więc sztuka przekazywania emocji, wymaga o wiele więcej wysiłku niż przy wielu innych rodzajach focenia.
Najlepsze w moich oczach jest zdjęcie cygar w szklance - ukazany jest kontrast delikatnej substancji szkła z bezładną, ciężką statyką cygar. Całkiem znośne światło.
Pzdr, TJ
A mi się podobają :-)