Odp: E-M10 - OMD dla początkujących?
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
A E-M1 ma 25p?
ŻADEN Olek nie ma ani 25p ani 50p. Europejczycy z PAL są mniej ważni dla Olka niż Ci z USA ze swoim NTSC widocznie.
U Panasonica nawet starszy model g5 posiada 25p i 50p, więc trudno się dziwić, że sporo osób kupiło np. gx7.
PS. W sumie to nawet i NTSC nie jest bo tamten wychodzi 29,97 klatek na sekundę a nie równe 30p jakie mamy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
ŻADEN Olek nie ma ani 25p ani 50p. Europejczycy z
PAL są mniej ważni dla Olka niż Ci z USA ze swoim
NTSC widocznie.
U Panasonica nawet starszy model g5 posiada 25p i 50p, więc trudno się dziwić, że sporo osób kupiło np. gx7.
PS. W sumie to nawet i NTSC nie jest bo tamten wychodzi 29,97 klatek na sekundę a nie równe 30p jakie mamy.
w kompaktach zdaje się, że potrafią to może za 2 - 3 generacje puszek wstawią do bezlusterkowców
Zaktualizowałem dopiero za 3-cim podejściem. Dwa komunikaty że nie udało się. I to już po chwili w której aparat odłącza sygnał USB, tj aparat "znika z windows" i winda zamyka otwarte okno z katalogiem DCIM. Czyli wg mnie już po ściągnięciu oprogramowania z serwera. Na moich 2-ch poprzednich aparatach Olka nigdy nie miałem takiej sytuacji. Trochę nerwowo. Ale w sumie jakieś 10 minut i finalnie zaktualizowałem i ustawiłem Anti-shock na 0. ;-)
W sumie nie stwierdziłem zjawiska shutter shock w moim egzemplarzu, ani przy ustawieniu wyzwalania migawki na "Normalne" ani na tym bardziej na "Krótkie", więc opcja Anti-shock 0s w moim przypadku na wiele mi się nie zda, ale lepiej mieć niż nie mieć :)
Skoro fabryka twierdzi że "pomaga" i wprowadzili takie coś to czemu nie ustawić. Osobiście z reguły mam wyłączony nawet S-IS.
Na pewno pomaga w PENach. Do OM-D też to dodali, bo nic ich to nie kosztowało - kod już i tak mieli napisany :)
Co to niby daje to antishock? Jest opóźnienie, ale go nie ma?
jest, ale minimalne a nie liczone w sekundach
Fajne jest to że ten antishock jest dostępny w szybkim menu. Tam gdzie wybiera się pojedyncze/seriaH/seriaL.
Po włączeniu antishock obok prostokącika pojedynczego zdjecia mozna tez wybrać romb+prostokącik .
W sumie antishock dostępnych jest w połączeniach z kilkoma innymi trybami np. opóźnienie migawki.
Nie trzeba grzebać w menu. Naprawdę przemyślane. Fajne.
Czym się różni funkcja Opóźnienie wyzwolenia od Antishock? Aktualizacja przebiegła bez problemów.