Odp: Olympus XZ-1 F1,8-2,5
Pytanie z innej beczki zupełnie; jakieś ustawienia do fotek krajobrazowych w jpeg posiadają szanowni forumowicze czy jednak RAW tylko?? będę w Tatrach i Olek jest bardziej transportowy od analogowej lustrzanki konkurencyjnej firmy. Tulejka do filtrów jest, zamiast UV znajdzie się polar i do dzieła. i drugie pytanie: powyżej iso 400 zdjęcia wyglądają strasznie, da się jakoś poziom odszumiania zmienić? (lepsze ziarno niż pikseloza). a tak serio to jest tylko jeden sprzęcik na który bym swojego malucha zmienił - nex6 ;) ale to inna półka
Jeżeli bawi CIę obróbka rawów, to RAW+JPG, jeżeli nie, to olej rawy.
Jpegi olek ładne robi. Możesz delikatnie podbić kolory, jeżeli dobrze pamiętam opcja enhace-1
Mam takie pytanie. Czasem robię zdjęcia w nocy, przy świetle ulicznym i nawet przy ustawieniu ISO 100-200 niebo jest wyciapkowane jak przy ciężkim NR - generalnie nie miła dla oka akwarela. Jest jakaś opcja, żeby to zniwelować? Oprócz RAW (jestem foto-leń)? Chcę porobić na wakacjach trochę nocnych kadrów a na myśl, że mam dźwigać D90 + 18-105 zlewają mnie zimne poty.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kaleb_82
Mam takie pytanie. Czasem robię zdjęcia w nocy, przy świetle ulicznym i nawet przy ustawieniu ISO 100-200 niebo jest wyciapkowane jak przy ciężkim NR - generalnie nie miła dla oka akwarela. Jest jakaś opcja, żeby to zniwelować? Oprócz RAW (jestem foto-leń)? Chcę porobić na wakacjach trochę nocnych kadrów a na myśl, że mam dźwigać D90 + 18-105 zlewają mnie zimne poty.
A nie masz ustawionej funkcji redukcji obszarów niedoświetlonych?? Wykonywałem podobne zdjęcia kompaktem i nie miałem takich problemów.
1 załącznik(ów)
Odświeżę wątek.
Zakupiłem mojej żonie Olympa XZ-1. Jestem pod wrażeniem malucha! Należy oczywiście wziąć pod uwagę pewne jego mankamenty, ale potencjał w odpowiednich rękach to on posiada (nie, nie mam tu na myśli ani mojej żony ani mnie - jesteśmy totalnymi amatorami lubiącymi zabawę obrazem). Czasami zastanawiam się po co ten cały pęd do nowych modeli...
Ale cóż, taki jest świat... kto stoi w miejscu ten się cofa - podobno tak jest, ale wg mnie zupełnie co innego jest istotne. Może to przychodzi z wiekiem, a może z niewystarczającą zasobnością portfela... :)
Na koniec fotka z dzisiejszego poszukiwania. Autorką zdjęcia jest moja żona, ja dodałem od siebie małą obróbkę fotki.
Załącznik 96639
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Na koniec fotka z dzisiejszego poszukiwania. Autorką zdjęcia jest moja żona, ja dodałem od siebie małą obróbkę fotki.
Załącznik 96639
Oj. Wygląda jak armata wycelowana w lecący cywilny samolot :D
Do stanów kolego ty wy na pewno już nie polecicie. :D
Chyba, że autorka miała inne intencje?
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Oj. Wygląda jak armata wycelowana w lecący cywilny samolot :D
Do stanów kolego ty wy na pewno już nie polecicie. :D
Chyba, że autorka miała inne intencje?
Autorka szuka motywów... A ja jestem mało obiektywny i ten kadr po prostu mi się podoba.
A armata to raczej starej daty, niezdolna do ustrzelenia nawet muchy. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Autorka szuka motywów... A ja jestem mało obiektywny i ten kadr po prostu mi się podoba.
A armata to raczej starej daty, niezdolna do ustrzelenia nawet muchy. :)
Nie mnie się musisz tutaj tłumaczyć, ale ewentualnie facetom w czerni na lotnisku w stanach :D
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Nie mnie się musisz tutaj tłumaczyć, ale ewentualnie facetom w czerni na lotnisku w stanach :D
Podaję drogą lądową: przez Kanadę lub Meksyk. :mrgreen: