Odp: KAP - fotografia latawcowa - wymiana doświadczeń
Cytat:
Zamieszczone przez
Sebaa
Hello,
witam po długiej przerwie na forum :oops:
Kamerki sportowe mają szeroki kąt, ponieważ mają za zadanie objąć jak najszerszy kadr w czasie kiedy nie ma możliwości korekty ustawienia tejże kamery. Jedziesz motocyklem i skupiasz się na możliwie szybkim pokonywaniu zakrętów to nie myślisz o tym czy obiektyw złapie trasę czy tylko patrzy poza horyzont. Im szerszy kąt tym większa pewność, że potem obejrzysz sobie i przeanalizujesz swoje wyczyny - dotyczy wszystkich dyscyplin filmowanych sportów czy akcji, akurat jako przykład pierwszy do głowy przyszedł mi motocykl :razz: Dlatego większość sportowych kamerek ma deklarowany kąt 170 stopni. Chociaż często jest on trochę mniejszy.
PS. Powoli odkurzyłem mojego latawca i mam nadzieję wrócić do tematu i też myślę o zastosowaniu kamerki bo jednak się obawiam że mój sprzęt nie uciągnie E-3 w bezpieczny sposób.
Pozdrawiam
Witaj Chopie :) kope lat
Natknąłem się na Polaroida o kącie 90 stopni. Nie tracę nadziei że jednak znajdę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Sebaa
Hello,
witam po długiej przerwie na forum :oops:
Kamerki sportowe mają szeroki kąt, ponieważ mają za zadanie objąć jak najszerszy kadr w czasie kiedy nie ma możliwości korekty ustawienia tejże kamery. Jedziesz motocyklem i skupiasz się na możliwie szybkim pokonywaniu zakrętów to nie myślisz o tym czy obiektyw złapie trasę czy tylko patrzy poza horyzont. Im szerszy kąt tym większa pewność, że potem obejrzysz sobie i przeanalizujesz swoje wyczyny - dotyczy wszystkich dyscyplin filmowanych sportów czy akcji, akurat jako przykład pierwszy do głowy przyszedł mi motocykl :razz: Dlatego większość sportowych kamerek ma deklarowany kąt 170 stopni. Chociaż często jest on trochę mniejszy.
PS. Powoli odkurzyłem mojego latawca i mam nadzieję wrócić do tematu i też myślę o zastosowaniu kamerki bo jednak się obawiam że mój sprzęt nie uciągnie E-3 w bezpieczny sposób.
Pozdrawiam
Wielki całe Cie nie widziałem ostatni raz w Łebie...
Cytat:
Zamieszczone przez
kryspuss
...jeśli chodzi o latawiec. to kupiłem kilka miesięcy temu fotokite 180 i teraz żałuje bardzo że nie deltę. wygodnie w przenoszeniu - to fakt ale wiatru często brakuje.
Jezli sie wciagniesz w KAP to najprawdopodobniej na jednym lub kilku latawcach sie nie skonczy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Lub poszukać kamerki bez fiszaja. Jak mi się jakaś nawinie to sobie sprawię.
Do GoPro mozna kupic i wymienic obiektyw jesli sie ma odwage zaryzykowac;)
Obiektyw part number: DSL355A-650-F2.8 with IR cut off filter. 80st. lub 100st. FOV $49
producent http://www.optics-online.com
Przykladowa modyfikacja
http://www.youtube.com/watch?v=Fl49NTv7HjY
Wynik:
http://vimeo.com/18794074
rozwiazanie nie jest sprawdzone przezemnie wiec nie gwarantuje efektow
inny dostawca w DE.
http://www.pimp-your-kopter.de/gopro...-and-white.php
Słuchałam jakiś czas temu wywiadu w radiowej "trójce"... i w końcu trafiłam tutaj.... jestem pod wrażeniem panowie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
A kto wywiadował w 3-ce?
Icelander
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
Icelander
A, fucktycznie, zapomniałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
nipo80
Nie używałem do tego lutownicy - tylko śrubokręta.
Wszystko zależy od tego jakie masz serwo.
Cała sprawa zajmuję 3 min.
pozazdrościłem prostej modyfikacji i też sobie takie serwo sprawiłem. działa :)
(muszę tylko jeszcze raz rozkręcić bo pewnie potencjometr mi się przestawił i kręci się przy pozycji środkowej kanalu w sterowniku maestro)
Czy możecie mi powiedzieć jak zasilacie Maestro Servo Controler?
planowałem użycie akumulatora 1,2Ah 6V (i jego stabilizację do 5V) aby zasilić maestro i serva (planowałem zasilić z tego także aparat fuji s5700 ale przy próbach podłączenia coś pewnie źle podłączyłem i aparat trafiło :cry: (bedzie więc latał jakiś mały rodzinny kompakcik)
minusem takiego akumulatora jest jego waga 285g, zaletą pojemność
przy dobrym wietrze waga akumulatora nie będzie stanowić problemu ale na male wiatry zaczynam się zastanawiać nad czymś lżejszym
myślę nad użyciem 4xAA ale wtedy napięcie jest 4,8 - dla serw wystarczy ale maestro ma minimalne napięcie zasilania 5V.
Jak zatem podnieść napięcie do 5V i czy faktycznie trzeba to zrobić?
Cytat:
Zamieszczone przez
kryspuss
pozazdrościłem prostej modyfikacji i też sobie takie serwo sprawiłem. działa :)
(muszę tylko jeszcze raz rozkręcić bo pewnie potencjometr mi się przestawił i kręci się przy pozycji środkowej kanalu w sterowniku maestro)
Czy możecie mi powiedzieć jak zasilacie Maestro Servo Controler?
planowałem użycie akumulatora 1,2Ah 6V (i jego stabilizację do 5V) aby zasilić maestro i serva (planowałem zasilić z tego także aparat fuji s5700 ale przy próbach podłączenia coś pewnie źle podłączyłem i aparat trafiło :cry: (bedzie więc latał jakiś mały rodzinny kompakcik)
minusem takiego akumulatora jest jego waga 285g, zaletą pojemność
przy dobrym wietrze waga akumulatora nie będzie stanowić problemu ale na male wiatry zaczynam się zastanawiać nad czymś lżejszym
myślę nad użyciem 4xAA ale wtedy napięcie jest 4,8 - dla serw wystarczy ale maestro ma minimalne napięcie zasilania 5V.
Jak zatem podnieść napięcie do 5V i czy faktycznie trzeba to zrobić?
Najpewniej przetwornica może pomóc.