Modelka fajna, ale grająca chyba bez przekonania. Obrazy przeładowane kolorem - dla mnie zbyt ciężkie trochę. Wolę zdjęcia, gdzie cieszysz się światłem.
Pozdrawiam AP.
Wersja do druku
Modelka fajna, ale grająca chyba bez przekonania. Obrazy przeładowane kolorem - dla mnie zbyt ciężkie trochę. Wolę zdjęcia, gdzie cieszysz się światłem.
Pozdrawiam AP.
niebanalne jak dla mnie portrety , magiczne wprost kolory , jest takie wrazenie jakby patrzylo sie na obrazy dawnych malarzy , napewno nie da sie przejsc obok tych prac obojetnie , sa poprostu ladne
Drugie i trzecie, nieodparcie mi się kojarzą z obrazami świętych. Może pozy (?).
Tylko ten sweterek na drugim i liść na trzecim nie pasują. Prosta suknia i krzyż- święte jak nic :)
Heniu, musiało być grzecznie bo to moja uczennica jest :)
z koła foto :)
ma fantastyczną urodę, taką....tatarską :) inną , nie dosłowną
chłopcy, dziekuje za odwiedziny w moim wątku, serdecznie pozdrawiam :)
Fantastyczna ostatnia wrzutka, piękne kolory tła dopełniają kadr, dobrze, że nie koncentrujesz się tyko na wykadrowanej buzi z płytką GO bo takimi kadrami jestem już zmęczony.
pozdrawiam
Jesienne bardzo mi się podobają, to twoje portretowe kolorki... szczególnie zdjęcie nr 1. Gdyby modelka wyrażała jakieś radosne uczucia, to zdjęcia 2 i 3 miałyby zdecydowanie większe oddziaływanie.
ciekawie wyszlo , modelka sprawia wrazenie strasznie delikatnej , dodatkowo poteguje to jej mina , jak zwykle ciekawe kolory , troszke widac noge od krzesla i ten badyl od drzewa iglastego w prawym gornym psuje lad w kadrze , jak zwykle, nie da sie przejsc obojetnie obok Twojego zdjecia , napewno jest ciekawe i nietuzinkowe , oceny sie jednak nie podejme gdyz nie jestem specjalista w tej dziedzinie
Poprzednia wrzutka 1 rewelka jak zwykle, dwojeczka jakos za zolto troche na buzce, trojeczka mocna ostrosc na sweterku i mnie to kompletnie rozprasza,
ostatnia fotka jakos tak blado jak nie Ty?:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Dzięki Janeczku za merytoryczną wypowiedź- nie zauważyłam tego ostrego sweterka aż mi nie napisałeś :) Masz racje, możnaby to stonować.
Centus jest tak jak napisałeś, modelka jest bardzo delikatna, krucha, to ona swoją osobą zdecydowała o takim przekazie zdjeć niż to na początku planowałam. Z pewnością warunki fizyczne, delikatność , eteryczność te wrażenia podkreślają. Kowal, Domadm cieszę sie , że wpadliście, liczę na wiecej :)
Żadnego krzesełka nie było więc żadnej nogi nie może być widać. To był betonowy słupek z oznaczeniem drogi w lesie.
To ja już zaczynam rozumieć skąd ta nieszczególna mina modelki - musiało mocno ugniatać - w mojej okolicy te słupki "drogowe" są lekko szpiczaste z centralnym wierzchołkiem.
Modelka eteryczna piszesz - ja odnoszę wrażenie że nawet kostyczna. Ale nie o tym tu mowa. Taka uroda wymaga starannego planowania pozy, tak by nie podkreślać cech niekorzysnych modelki urody.
Kolory nienasycone, Twój wybór, ale dlaczego prawe ramię jest czerwone, lewe podramię blade , niemal kredowe- to nie jest czasem wynik obróbki? czy też rozkład światła w wyniku jakiegoś doświetlania?
A rozmyta gałązka sosnowa? To zamierzenie, czy niedoróbka plenerowa?.
Pozdrawiam AP.
Witia , Apz, pięknie Wam dziękuję za wizytę w wątku i galerii, ciepło pozdrawiam :)
Widac Beato, że jakieś nowe eksperymenta prowadzic jeśli idzie o obróbkę (kolory). Bardzo dobrze! :)
Z ostatniej wrzutki szczególnie to mi się podoba:
https://forum.olympusclub.pl/attachm...8&d=1317065460
Może i jest takie.. zwyczajne (jeśli chodzi o pozę i mina modelki hmmm..), ale ma coś w sobie.
Ogólnie ciekawie, ale nie stosuj takiej obróbki na każdym teraz pokazywanym zdjeciu.
Tomek
Dzięki Thomasso :)
Załącznik 55543Załącznik 55544
Karina- jesiennie :)
Czy stolo by się coś złego gdybyś Karinę3-cię zamknęła w kwadracie?
Przyjemne foty. Pozdrawiam.AP.
Cześć Apz :D
Szkoda byłoby mi tych liści po prawej w tej focie, tak myślę .... (?)
Dałączam jeszcze jedno Kariny- uchwyciałam fajne światło- niestety ostrość na prawym oku marna, stąd do galerii nie poddaję pod osąd :)
Załącznik 55548
Pozdrawiam wieczornie :)
A nie szkoda Ci ze uzyskalas bardzo dobry przyklad efektu gumowej skory??.To to zdjecie gdzie Ona sie mocno smieje.
Napisalas komus,zeby nie szedl ta droga bo efekty straszne.Tez Ci tak napisze-przemysl to Moze inni sie obawiaja,nie chca psuc czegos tam.Ktos mi tez napisal,ze geny sie razem trzymaja i zle oceniac nie mozna.
A to ostatnie co ostrosc Ci nie odpowiada to to nie to.Tam jest inny efekt.
Na szybko ,bo przeznaczylem minute na obrobke.Wstawie Ci Twoj orginal i moja wersje jak ja bym to widzial.Poklikaj sobie i zobacz co mnie razi w Twoim zdjeciu.Wiem,ze napewno Cie nie przekonam ,jestes ,a zreszta po co duzo pisac.Popatrz na fotki.Od razu uprzedze-nie wygladzalem,nie odszumialem ,nie ostrzylem moglem poprawic kolor,ale minuta uplynela.
Edit.Jesli usta Dziewczyny nie byly skraplane i to jej naturalne to chyba botox byl nie wszedzie dany(lewy kacik)
Mirku- widziałam gdzieś w necie takie programy do obróbki portretu- wyszczuplają twarz wygładzają cerę, itd.
Nie wiem czy efekt uzyskałeś takim programem czy na piechotę..
Jednak twarz Kariny zupełnie zmieniła proporcje i nie jest do siebie podobna (dlatego niegdy na taki program sie nie skusiłam, mam gdzieś do niego linka). Zmieniły się całkowicie proporcje ust i oczu.
Skóra wyszła całkiem ładnie- poginęły jednak półtony i z pewnością usłyszałabym zarzuty że twarz płaska, ale jest zdecydowanie delikatniejsza , choć chyba jeszcze bardziej jak to pisałeś pod moją fotką- Plastik fantastik ;)
Jednak w wypadku tej foty byłam zmuszona do dość ostrej obróbki skóry z powodu zmian i przebarwień.
Reasumując - skóra na Tak, proporcje na Nie. Dzieki Twojej obróbce zauważyłam ciemna plamę miedzy brwiami do wyciszenia.
Jeśli masz wskazówki jak tuszować cerę "na piechotę" wg Twojej receptury będę wdzięczna :)
Dziekuję Mirku i pozdrawiam :)
Miruś, zmieniłeś modelce rysy twarzy...
Napisalem,ze nie wygladzalem nie odszumialem...Uzylem tylko skraplania.Jesli uwazasz,ze jedno oko ma byc wieksze od drugiego bedac dalej w planie to Niech bedzie,ze Twoje proporcje sa trafniejsze.Robilem wszystko na piechote,uzywajac plugina to bym 5 sek potrzebowal.Zmienilem jej tez uklad i wyglad ust,bo te jak po prowincjonalnym botoxie wygladaja.Polcienie zrobilem delikatniejsze i nasade nosa wyprostowalem,bo albo swiatlo bylo nie takie albo to tez ten srodek co w usta
.Pracowalem na pliku co wazy 170kb -to tez ma znaczenie.To nie plik co ma 25 mega i wielkosci samolotu jest.
Tu nie widze plastiku.Wiem dokladnie jaka bedzie odpowiedz,ale nie chce mi sie uprzedzac i pisac.
Mirku biorąc pod uwagę , że modelka być może zagląda do tego wątku poproszę cię o nie komentowanie urody modelki i ewentualnej korekcji jej urody, bo nie masz takiej wiedzy i jest to niegrzeczne. Chętnie poprowadzą z tobą rozmowę na temat obróbki ale w dobrym tonie a nie w sposób agresywny i zaczepny, jeśli mogę o to prosić. Jeśli cię na to nie stać to podarujmy sobie monolog. Kolejne wyrzucanie mi ze i tak wiem swoje nic nie wnosi i nie masz racji. Chętnie wysłucham opinii wygłaszanej w kulturalny sposób i nie krzywdząc modelki. Robisz to już kolejny raz, ostatnio nazywając modelkę anorektyczką. Taka forma mi nie odpowiada.
Jeśli uważasz że zmiana proporcji twarzy jest ok, to obawiam się ze musisz zrewidować swoje poglądy.
Jesli jest to prawdziwa modelka to wie doskonale o czym pisze.Ja patrze na zdjecie i opisuje co widze.No badzmy szczerzy jesli cos mi sie na zdjeciu niepodoba to pisze o tym.Portret ma pokazac i uwydatnic pozytywy.Nikt nie jest pozytywny w 100%,negatywy to uwidacznia sie w karykaturze.Na forach z modelkami(nie mam na mysli tego maxmod....-costam gdzies tam.pl)wiecej i ostrzej sie opisuje.A w studio jest naprawde ostro i nikt z doroslych sie nie obraza.
Rzecz polega na tym zeby wytykac niedociagniecia,bledy,nieumiejetnosci i poprawiac je.Nie mozna tylko cukrowac i grzecznie pisac-sliczne,cudne,fijolki aniolki och jak pieknie-jak w niebie,tylko szlaczkiem ob.....Jesli mam pisac tylko pozytywa to napisz,ze znajomi patrza na Twoj watek i nie zyczysz sobie krytyki tylko aplauzy sa mile widziane-sie wtedy dostosuje wlasne grono i bedzie milo .Wydaje mi sie,ze jesli dziewczyna,ktora chce zostac modelka na poczatku drogi pozna co jest nie tak i jak to bedzie pozniej to chyba dla niej lepiej niz ma sie obudzic z reka w nocniku i bedzie zal nie wiadomo do kogo.
Dlaczego uwazasz,ze wszyscy powinni rewidowac swoje poglady,tylko nie Ty?????????
Uważam, że zmienianie rysów twarzy (kształt oka, nosa, ust) to oszustwo, no... może z wyjątkiem grafiki a la dr_feelgood ale wanilia raczej inny gatunek uprawia.
Co innego retuszować pryszcza lub brzydką cerę. Przecież tu nie chodzi o cukrowanie. Nie podoba Ci się kształt ust to nie znaczy, że masz je zmieniać, mielibyśmy wówczas same zombie zamiast modelek ;) Takie rzeczy to tylko w tabloidach i kolorowych magazynach - Marylkę odmłodzić albo Alicji Majewskiej cycki powiększyć ;)
Problemem nie jest chęć poprawiania natury. Powinno się zdefiniować problem - jest nim , moim zdaniem, bardzo niekorzystna estetycznie poza i mimika zarejestrowana pod światło przez aparat Wanilii, myślę, ze autorka nie widziała problemu w chwili rejestracji, ze względu na grę światła w wizjerze. I dalej to zdjęcie nie powinno być pokazane - powinno być odrzucone jak innych wiele z każdej sesji.
Ciąg dalszy - poprawka i na jej temat późniejsze komentarze nie miałby po prostu miejsca.
Pozdrawiam. Lepszych dni życząc i fot wspanialszych. AP.
Dlatego bardzo rzadko komentuję portrety. Nigdy nie wiem co brać pod uwagę przy ocenie- urodę modelki (ciekawe, że urody modeli nikt nie komentuje :-P) czy stronę techniczną zdjęcia :roll:
Zostanę sobie przy architekturze. Budynki mi do wątku nie zaglądają, więc nie ma obawy, że się obrażą z powodu krytyki (oglądających) lub poprawek (moich) ich elewacji :grin:
Skoro urody modelek sie nie komentuje, to nie bardzo rozumiem, na jakiej zasadzie dzialaja wybory Miss Polonia...
No i jesli tez nie mozna ich oceniac na podstawie pozowanego zdjecia, to co nam pozostaje.... chyba tylko docenic intelekt i dobre serce...
Ale zgodze sie- ocena, to cos zgola zupelnie innego niz "operacja plastyczna" - chociaz bicie piany, ze modelka moze tu zajrzec jest bez sensu- skoro (zakladam, ze takowa byla) umowa zostala zawarta, to zdjecia naleza do fotografa i moze on nimi operowac do woli.
Chyba, ze to jednak Pani fotograf wziela pieniadze, a nie modelka :)
To forum fotograficzne a nie casting do konkursu.
Jest wiele puszystych modelek , które pozują do zdjeć, niektóre z fantastycznym skutkiem. Co wniesie dla fotografa opinia , że modelka jest gruba jak prosię?
Odkąd uczestniczę w życiu tutejszego forum niepisaną zasadą jest nie komentowanie urody modelki, chyba że sa to uwagi typu: "korzystniej garbaty nos pokazać z przodu a nie z profilu". Uwagi Mirka o anoreksji czy prowilcjonalnym botoksie są po prostu chamskie.
p.s. Gdybyś hipotetycznie Kaczy wstawił tu zdjecie swojej siostry, żony, przyjaciółki, chciałbyś czytać, że jest za gruba, jest anorektyczką lub ma botoks jak prowincjonalna dziewczynka? Jaki to ma zwiazek z fotografią? Albo fotograf dobrze wykonał robotę albo nie , na urodę modelki ma ograniczony wpływ.
jeśli moja fotka jest do d**py, biję sie w pierś!!! schrzaniłam, ale obrażania modelek sobie nie życzę!
Poproszę o merytoryczną dyskusję. Dziękuję za zrozumienie :)
. .
Załącznik 55574
Modelka Karina bardzo mi się podoba, szczególnie za zdjęciu wśród czerwonych liści. Wielkość wargi, hmm... Zmienia się ze względu na makijaż ale również pod wpływem temperatury i np. reakcji alergicznych. Po za tym wygląda ok, mi się podoba. Co do obróbki, to wolę zobaczyć drobne włoski na twarzy niż mydlany obrazek jak na reklamach kremów na zmarszczki. Uwagi Mirka54 odbieram raczej jako żartobliwe choć może niezbyt delikatne ale modelka Karolina jest rzeczywiście bardzo szczupła. Rzucają się w oczy wyjątkowo długie i szczupłe dłonie. Oczywiście nie oznacza to anoreksji. Oczy ma śliczne:). A puszyste modelki można zobaczyć na zdjęciach Wacława Wantucha i to są świetne fotografie.
Pozwolę sobie wlać trochę oleju na te wzburzone fale :)
Nie kumam dlaczego komentarze i rady Mirka są bardzo interesujące i np w wątku APZ-ta wnoszą sporo informacji i nauki a tu na tym wątku są poprzedzone osobistymi docinkami, które odwracają uwagę od meritum sprawy.
Zakładam, że chodzi tu o klasyczny przypadek typu "kto się czubi, ten się lubi"
Nie umiem sobie tego inaczej wytłumaczyć.
Patrząc chłodnym okiem na zmienioną przez Mirka modelkę, muszę przyznać, że dziewczynie nie może się nie podobać taka wersja, bo wygląda na niej uroczo.
Pozwoliłem sobie porównać oczy i usta modelki z poprzedniego zdjęcia Wanilii i poprawionego Mirka. Są równie urocze.
Myślę, że APZ słusznie zauważył, że to światło zmieniło twarz dziewczyny w tylnym oświetleniu a nie botks czy inne zabiegi.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1317408550
Dziękuję Jasiu za wizytę :)
W oczach większej różnicy nie widać, lecz dużo węższe usta i całokształt sprawia, ze modelka nie jest do siebie podobna.
Kojarzy mi się to z powiedzeniem moich koleżanek kiedy widzą niektóre moje fotki - "świetnie wyszłaś! zupełnie jesteś do siebie nie podobna", czy wy mężczyźni wiecie co wtedy czuje kobieta???
:evil::wink: :lol:
Dzięki Jasiu, odprężyłam się :)
Mialem juz nie pisac tu,ale Dziadek-specjalnie dla Ciebie Ci odpowiem jak ja to widze.
Nie jestem taki pewien do konca czy ja zmienialem wyglad czy przywracalem po nieudanym retuszu.
Druga sprawa to moje "chamskie zachowanie"
Gdy tu w watku napiszesz-och jaka sliczna dziewczyna zapozowala,jak pieknie wyglada na zdjeciu.Dostaniesz zaraz odpowiedz w rodzaju-och jak milo ze wpadles jak milo sie to czyta.Gdy jednak napiszesz za chuda,za brzydka,anoreksja.To taki koment jest chamski i nic nie wnosi do tematu.
Czyli wniosek jest taki.Z paluszkim w d...ce jest milo i fajnie,jednak jak go zegniesz to juz tak nie za bardzo.A przeciez to i to dotyczy oceny wygladu postaci.Tylko,ze ta negatywna ocena jest juz nie taka jakiej sobie zyczy wlascicielka.I wlasnie tu jest cale meritum.Mile widziani sa tylko Ci co Przyklaskuja.
Gdy napiszesz,ze przy przerabianiu nie uzyles a,b,c,d,e to odpowiedz dostaniesz ze przedobrzyles z f.Jest to specyficzny rodzaj dyskusji.Oznacza,ze i tak oceniajacy nie ma racji bo wlasciciel dziela jest nieomylny i nie dopuszcza krytyki negatywnej.
Ja nie twierdze,ze jestem nieomylny,ale to sa sprawy podstawowe w fotografi portretowej,ze ukrywa sie minusy.Nie mamy co sie dziwic,ze retusz zmienia rysy twarzy,bez tych zmian nikt foty nie zaakceptuje do druku-taka jest rzeczywistosc.
Dziadek ocen raz konkretnie i wystaw ocene-zobaczymy.
A tak poza tym postem to ciekaw jestem jaka jest waga i wzrost dziewczyny z poprzednich fotek i chcialbym zobaczyc wgladowke tego zdjecia co przerabialem,zrzutka z Raw wystarczy bez zadnej obrobki.
zeby stonowac troszke dyskusje o modelkach i ich wygladzie , powiem tak : wszystkie kobiety piekne sa , niektore dla wszystkich a niektore dla tego jednego jedynego ;-)
Na miniaturce portert Martyny prezentuje sie duzo lepiej. Wyglada jakby byl ciety w kwadrat i wysokosc na ktorej jest ciecie reki sprawia, ze calosc jest przyjemniejsza w odbiorze. Juz w pelnym rozmiarze wyglada gorzej. Nie podoba mi sie to ciecie.
Takie moje pierwsze wrazenie, ale powtarzam...ja sie nie znam.