Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To samo pomyślałem. Nie wiem jak teraz, bo nie śledzę, ale kiedyś to Alfy mnożyły się jak króliki.
I na dobre im to nie wyszło...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
I na dobre im to nie wyszło...
NEXy, czyli aktualnie ILCE sobie radzą całkiem nieźle. Fajne są.
SLT czyli aktualnie ILCA raczej będą wymierać. Może się okazać że A77mkII to taki E-5 tylko do Sony...
A na ilość modeli od Olympusa to ja na razie nie narzekam. Co prawda linia "Pen" która była IMHO całkiem logiczna ma wedle 43rumors zostać mocno zmieniona, ale nawet z nią było dość przejrzyście.
E-Pn > E-PLn > E-PMn
Mniej jasna jest linia OM-D, trochę E-M5 się wyłamuje, ale reszta jest jasna E-Mn > E-m1n
Wygląda na to że teraz może być jeden Pen (chyba coś pośredniego miedzy dotychczasowym E-P i E-PL) i dwa albo trzy OM-D . Ciekawi mnie czy utrzymają model na poziomie E-M5, może się okazać że nie będzie już następcy i zostanie tylko względnie tani E-M1n i drogi, "wypasiony" E-Mn
Dwa PENy i dwa OM-D zupełnie by wystarczyły.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ja mam nadzieję* na 28 megabitów w wideo i 4K dla Janka.
I nowy VF-6, im szybciej tym lepiej.
* - tak wiem, jestem głupi, ale ostatnie promocje Oly pokazują, że desperacko potrzebuje gotówki.
Pytanie za 100 pkt. brzmi: czy mojej też?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jak to wygląda u innych producentów?
Nikon ma serię D3xxx, D5xxx, D7xxx, D6xx, D8xx i Dx, do tego bezlusterkowce serii 1: S V i J. 9 różnych modeli.
Canon ma 1xxxD, xxxD, xxd, 7d, 5d, 6d, 1d i bezlusterkowca m, 8 modeli.
Sony ma samych z bagnetem E 10 modeli do tego trudno mi ocenić który jest bardziej zaawansowany, czy NEX-6 jest lepszy od ILCE-6000? Czy odwrotnie? Do tego 4 modele z bagnetem A.
Może w takim razie nawet gdyby zostało 6 modeli (3xpen i 3x OM-D) to nie będzie tak źle? ;-)
---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post był o 10:01 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
I nowy VF-6, im szybciej tym lepiej.
A co jest złego w VF-4?
No ale tu nie chodzi o to, żeby było tak jak jest wszędzie, tylko tak jak być powinno :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To samo pomyślałem. Nie wiem jak teraz, bo nie śledzę, ale kiedyś to Alfy mnożyły się jak króliki.
Bo to króliki alfa są ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No ale tu nie chodzi o to, żeby było tak jak jest wszędzie, tylko tak jak być powinno :-)
A jak powinno być? Bo jak znam życie, to jak będzie wszystkiego modeli 5, to połowa będzie marudzić, że jest mały wybór i wolą konkurencję. Jak będzie modeli 15, to druga połowa będzie marudzić, że jest za dużo i można by to połączyć w 3.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
A jak powinno być? Bo jak znam życie, to jak będzie wszystkiego modeli 5, to połowa będzie marudzić, że jest mały wybór i wolą konkurencję. Jak będzie modeli 15, to druga połowa będzie marudzić, że jest za dużo i można by to połączyć w 3.
Tak jak było/jest z Penami wydawało mi się że jest ok. Prosty, średni i zaawansowany. OM-D wystarczyłyby dwa, ale jak pojawią się trzy to też nie będę narzekał.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Wszystko sie zgadza, w Nikonie Canonie są 3-4 linie w jednej grupie (wielkość matrycy/lustro-bezlustro). Olek ma 6 linii w jednej grupie sprzętu.