-
1 załącznik(ów)
Odp: wanilia - moim okiem
Po wciśnięciu "1. Wczytaj zdjęcia" i wskazaniu potrzebnych zdjęć (kolejność nieistotna) Hugin zazwyczj pyta o parametry (trzeba podać mnożnik ogniskowej). Teraz wciskamy "2. Wyrównaj" i dalej leci samo. Jeśli masz nieaktywne "2. wyrównaj" (albo marudzi) to sprawdź w "Plik->Ustawienia" zakładkę "Wykrywanie punktów kontrolnych": w starszych wersjach Hugina trzeba było zamontować któryś z generatorów, w ostatniej jest już wbudowany "Hugin CPFind" i ten powinien być ustawiony jako domyślny. Jak coś niejasne - pytaj.
A, mowa o tym:
Załącznik 54444
-----------
Mirek był szybszy i opowiedział jak to zrobić ręcznie. A ja o automacie.
-
Dzięki Mirku, Ceat za odzew :)
Trochę przeraża mnie ten Hugin i chciałam uniknąć na początku roboty na piechotę. Liczyłam ,na tryb automatyczny, bez klikania w te punkty- zwłaszcza, że przy 12 fotkach to chwilkę trwa i trzeba bawić się w powiększanie tych fotek i dopiero wskazywać punkty , bo inaczej woła, że jest niezgodność.
Ceat- program chwilkę wczytuje zdjecia, potem wyskakuje komunikat- który wyżej załączyłam i program sam przerzuca mnie do zakładki "punkty kontrolne".
dzieki chłopaki za pomoc, zastanawiam się jeszcze , czy warto męczyć tego Hugina, jeśli ICE robi mi to automatycznie. Czy Hugin da mi lepszą jakość niż ICE?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Ceat- program chwilkę wczytuje zdjecia, potem wyskakuje komunikat- który wyżej załączyłam i program sam przerzuca mnie do zakładki "punkty kontrolne".
dzieki chłopaki za pomoc, zastanawiam się jeszcze , czy warto męczyć tego Hugina, jeśli ICE robi mi to automatycznie. Czy Hugin da mi lepszą jakość niż ICE?
A masz jaka wersje zainstalowana? Wez pobierz najnowasza mozliwa. Nie wiem jak wyglada ICE, ale jak sie zaczalem wglebiac w Hugina (poza automatem) to mis ie troche na glowie wlos zjezyl :)
Hugin normalnie tez wszystko automatycznie robi. Klik - klik i idziesz na kawe/herbate.
Tomek
-
Chyba sciągnełam nową z 2011 wersja 0.2.11.0
... no właśnie coś nie chce automatycznie, a ICE wrzucam fotki i jest...... ;/
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
[...]
[...]
To znaczy że masz wybrany w ustawieniach nieodpowiedni wykrywacz (właśnie sprawdziłem że tak się zachowuje). Zainstalowanie różnych wykrywaczy jest możliwe i nieskomplikowane, ale wbudowany w ostatnią wersję CPFind jest całkiem dobry. Wybierz Ustawienia, Wykrywanie punktów..., zaznacz Hugin CPFind i kliknij "Ustaw domyślne". Powinno być tak:
Załącznik 54447
Drugi na liście jest CPFind z Celeste który przydaje się do niwelowania wpływu przesuwających się złośliwie chmur.
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
[...]zastanawiam się jeszcze , czy warto męczyć tego Hugina, jeśli ICE robi mi to automatycznie. Czy Hugin da mi lepszą jakość niż ICE?
Hugin ma dużo większe możliwości ale jest też skomplikowany. ICE jest automatem o inteligencji Micro$ofta, Hugin to kombajn. I z całą pewnością -może- dać lepszą jakość (bo potrafi np. korygować aberracje, robić HDRa, FocusStack i milion innych rzeczy).
PS. Ja mam 2010.4.0, najnowszy jest 2011.0.0. Twój jest na Linuksie (?) ale powinien być podobny w obsłudze. Może RE coś wie na ten temat?
-
Sprawdziłam w ustawieniach i program używa ustawień domyslnych..... czyli problem tkwi w czym innym...
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 54452
Jeszcze jedna :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Jeszcze jedna :)
Świetne te panoramki - pokazuja kawałek miejsca, podobają mi się ostatnia i ta brunatno-mglista.
Pozdrawiam AP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Świetna ta panorama! No ja nie wiem co Ci się tu nie podoba :wink:
A z panoramkami niestety tak jest, że po zmniejszeniu jakość leci na łeb, na głowę :???:
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 54495
Lolita, Apz- miło, że jesteście, dzięki :)
Wrzucam kolejną panoramkę. Ny- Alesund:
- miejscowość na wyspie Spitsbergen archipelagu Svalbard, znajdującą się około 1200 km od bieguna północnego. Jest to najdalej na świecie wysunięta na północ funkcjonująca jednosta osadnicza. Znajduje się tu siedziba wielu stacji naukowo-badawczych narodowych i międzynarodowych wchodzących w skład systemu Światowej Obserwacji Atmosfery (ang. Global Atmosphere Watch). W zimie przebywa tu 30 osób, a w lecie 130, w sumie ze stałymi mieszkańcami. Transport odbywa się drogą lotniczą lub morską - praktycznie przez cały rok. Swoje placówki badawcze mają tu m.in.: Norwegia, Niemcy, Francja, Chiny, Korea Południowa, Wielka Brytania i Japonia. (cyt. Wikipedia)
Spotkaliśmy tam pana Wojtka z ekipy polskiej, który załatwił nam wejście na pyszną kolację w stacji. Odbyła się ona na wspólnej stołówce, gdzie jedzą wszyscy mieszkańcy osady. Na obiad był ren, brukselka (mniam), ziemniaczki, sos, kalafior i brokuły. Do tego wyśmienity deser- konfitury z malin ze smietaną, babeczki czekoladowe, owoce. Brzuchy nam pękały- próbowaliśmy jeść na zapas ;)
Ekipa chińska miała przed barakiem dwa chińskie smoki- wkrótce dodam fotkę
Nasz ostatni "normalny" posiłek- potem były już dwa tygodnie puszek i słoików.
-
4 załącznik(ów)
Załącznik 54499Załącznik 54498Załącznik 54497Załącznik 54496
Kolejne z Ny- Alesund...
1...na pierwszej fotce- zakaz wrzucania do koszy odpadków jedzenia- mogą wabić białe misie,
2. poczta,
3. widok w środku osady (mają tam swoją saunę, salę fitness itd.)
4. chińska placówka badawcza
-
Ciekawa opowieść, aż dziwne, że do tej pory nie doczekała się komentarzy.
-
wanilla nie segreguj tak zdjęć (pomimo , że to forum fotograficzne) tylko wrzucaj jak najwięcej- wyprawa, na której byłaś to nie podróż do Paryża czy na Wyspy Kanaryjskie. Czekam z niecierpliwością.
-
dla nie za mało. Bardzo mnie ciekawi tamtejsze życie choć mnie tam nie ciągnie ;-)
Panorama fajnie uzupełnia zdjęcia domków ale i tak czuję duży niedosyt.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Sprawdziłam w ustawieniach i program używa ustawień domyslnych..... czyli problem tkwi w czym innym...
Znalazłem dodatkową przyczynę - w ścieżce na której leżą zdjęcia nie może być polskich znaków!
-
Poproszę o więcej fotek!!
Wczoraj wróciłem z Norwegii, i już wiem że muszę się tam ponownie pojawić :)
Twoja relacja mnie w tym upewnia, i zachęca żeby udać się dalej na północ więc wprowadzam korektę planów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
domadm
Wczoraj wróciłem z Norwegii, i już wiem że muszę się tam ponownie pojawić :)
A ja od 20 lat tkwię w tym przekonaniu. I że by było śmieszniej teraz mam o jakieś 1500 km bliżej niż miałam :???:
Wanilka, z niecierpliwością czekam na dalsze relację :roll:
-
15 załącznik(ów)
Cieszę się kochani , że zajrzeliście i ktoś moje relacje czyta :)
Dziś napiszę Wam o najdziwniejszym, najbardziej przygnębiającym miejscu jakie udało mi się odwiedzić.
Miejsce przedziwne, z moich koszmarów- najbardziej przerażające dotyczyły wybuchu bomby atomowej i opustoszłego miasta- takie miejsce zobaczyliśmy na Spitsbergenie.
Piramida- tak sie nazywa- to opustoszałe miasto górnicze.
cyt. "Pyramiden (Ros: Пирамида Piramida) - była radziecka osada górnicza na archipelaguSvalbard. Osiedle zostało założone przez Szwedów w1910 roku, a w 1927 roku zostało sprzedane Związkowi Radzieckiemu. Nazwa pochodzi od góry w kształcie stożka przyległej do miasta. W czasach rozkwitu osada miała ponad 1.000 mieszkańców. Na mocy decyzji właściciela Arktikugol Trust w 1998 została opuszczona.
Rosjanie planują ponowną reaktywację działania kopalni w Pyramiden. Nie ma żadnych ograniczeń dla turystów, którzy mają zamiar zobaczyć Pyramiden, jakkolwiek goście nie mogą wstępować do budynków bez pozwolenia, z powodu zagrożenia zdrowia i bezpieczeństwa.
Połączenie ze światem jest możliwe drogą morską (w lecie) lub skuterem śnieżnym (w zimie)."
W obecniej chwili pilnuje osady 2- 3 strażników. Miejsce można odwiedzać. Wrażenie jest straszne. Opuszczone bloki, budynki, przedszkole, sala gimnastyczna, plac zabaw. Wiele okien zabitych deskami. W miasteczku królują rybitwy, które założyły gniazda na parapetach okien. Są wszędzie, Jak w filmie "ptaki" Hitchcocka. W zasadzie to miejsce mogłoby być planem do jakiegoś horroru..... Trudno to opisać.
W porcie leżą paczki z kafelkami, wełną mineralną, zniszczonymi piecami, urządzeniami których przeznaczenia nie znam. Ponoć krążą inne plotki o przyczynach opuszczenia miasta jak między innymi próby nuklearne , ale nie wiem ile w tym prawdy.
Miejsce straszne, ale budzi ciekawość.... dlaczego?... (podobno miasteczko ewakuowano statkiem w ciągu trzech dni....)
Załącznik 54736Załącznik 54724Załącznik 54723Załącznik 54725Załącznik 54726Załącznik 54727Załącznik 54728Załącznik 54729Załącznik 54730Załącznik 54731Załącznik 54732Załącznik 54733Załącznik 54734Załącznik 54735Załącznik 54737
-
Kurczę felek, masz rację Beatko. Bardzo ponure miejsce. Pomyśleć, że kiedyś to miasteczko tętniło życiem, a teraz... Aż mi ciarki przeszły :cry:
-
Faktycznie idealne miejsce pod scenariusz do filmu grozy
-
Bardzo ciekawa relacja - coś ala Kłomino w Polsce, wieje grozą.
-
Kolejne wymarłe miasto , tym razem podbiegunowe - dziwny to był system polityczny, który produkował takie marnotrastwo sił i środków.
Fajne zdjęcia, ciekawa relacja. Pozdrawiam AP.
-
1 załącznik(ów)
Lolita Iszi, Apz, Kasprzyk- cieszę się , ze wpadliście :)
W przerwie relacji , portretowe :)
Załącznik 54915
-
Miasteczko... hm... rzekłabym boskie ale to chyba nieadekwatne słowo. Powiem - filmowe. Coś jak Borne-Sulinowo u nas mi się kojarzy. Albo Prypeć z relacji Plumka.
-
1 załącznik(ów)
-
Czy ten błękit oczu to naturalny?
-
Cześć Lolita :)
Cross delikatnie podbił saturację niebieskiego, ale Karolina ma bajecznie niebieskie oczy :)
-
1 załącznik(ów)
Jeszcze jedna fotka Karoliny
oraz wersja BW, miłego wieczoru :)
Załącznik 55215
-
bajeczna Karolina;) Masz piękną koleżankę:)
Spodobała mi się Twoja fotorelacja. z podobnych miejsc, to jest jeszcze taka włoska opustoszała wyspa podobny klimat. Co ciekawe zabronione jest jej zwiedzanie, chociaż podobno za klika Euro można załatwić sobie transport łodzią. Poveglia - bo tak nazywa się ów wyspa, była miejscem, gdzie ostatnie dni swojego życia spędziło ponad 100 tys. osób. To tam zsyłano ludzi chorych na dżumę, lub chociażby podejrzanych o zachorowanie. Co ciekawe, ich ciał nawet nie grzebano z racji rozwijającej się na wyspie chorobie. Nieprzyjemne odczucia związane z wyspą potęguje fakt, iż w 1922 roku założono tam szpital psychiatryczny, gdzie na porządku dziennym były praktyki leczenia z wykorzystaniem chociażby lobotomii. Podobno pacjenci skarżyli się na różnego rodzaju omamy, zwidy i doświadczenia związane z nadprzyrodzonymi zjawiskami. Tam byłoby też ciekawie się wybrać..
-
Popieram - Karolina zjawiskowa :)
-
Dzięki Osiem, Bast za wizytę i dziękuję w imieniu Karolinki za te miłe słowa :)
Co do włoskiej wyspy to przyznaję, że nie słyszałam o niej. Brzmi strasznie.
Do relacji jeszcze wrócę. Duzo materiału jeszcze czeka, a we wrześniu mało czasu było na hobby- dominowała praca. mam nadzieję , że wkrótce się to zmieni :)
Pozdrawiam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Dzięki Osiem, Bast za wizytę i dziękuję w imieniu Karolinki za te miłe słowa :)
Co do włoskiej wyspy to przyznaję, że nie słyszałam o niej. Brzmi strasznie.
Do relacji jeszcze wrócę. Duzo materiału jeszcze czeka, a we wrześniu mało czasu było na hobby- dominowała praca. mam nadzieję , że wkrótce się to zmieni :)
Pozdrawiam :)
Mam ten sam problem.. praca1, praca2, a na hobby czasu brak, ale.. nadchodzi jesień - mam nadzieje taka polska złota, więc żółć, czerwień i brąz mogą byc dobrą inspiracją do spacerów z aparatem :)
-
Beata, sledze cie regularnie chociaz nie pisze bo portrety to nie moja dzialka (na razie :wink:)
Jak bys przyjechala do Rabki to bys sie podzielila wiedza, a ty tu ni muuuu na ten temat.
POzdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
masakrer
Jak bys przyjechala do Rabki to bys sie podzielila wiedza, a ty tu ni muuuu na ten temat.
No właśnie, właśnie Beatko. Się sprężaj, znaczy się pakuj :wink:
-
Kochane jesteście :grin: Z przyjemnością bym przyjechała, i i Was wyściskała.
Jednak 8 listopada wyjeżdzam na ponad tydzień, na darowany , całkiem egzotyczny wyjazd. Niestety terminy się pokryły :/
Będę śledziła doniesienia na temat kolejnego zlotu. Gdyby nie to zaproszenie, waliłabym do Rabki jak w dym.
A na razie serdecznie zapraszam do Bydgoszczy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Jednak 8 listopada wyjeżdzam na ponad tydzień...
Beatka, przecie zlot jest w październiku kochana :wink:
-
Nowa galeryjna fotka sympatyczna. Podoba mi się.
Pozdrawiam AP.
-
co tu pisać pięknie jak zwykle pozdrawiam
-
Wiem, wiem...Pomyliłam, pażdziernik miałam na mysli :)
Maćku, Apz dziękuję za odwiedziny :)
-
3 załącznik(ów)