No to używaj białego a nie trzcinowego:twisted:
Wersja do druku
No to używaj białego a nie trzcinowego:twisted:
Ja ostatnio widziałem OMD z zoomem w przeliczeniu za 3400 zł. Ale to była bezcłówka, co nie zmienia faktu, że czasami kupując taki sprzęt warto się zastanowić czy przy okazji nie zwiedzić jakiegoś ciekawego zakątka swiata. Kilkanaście dni temu pierwszy raz miałem okazję zobaczyć to cudo i nie powiem podoba mi się. Jest znacznie mniejszy od mojego X-E1 i odchylny ekranik to naprawdę fajny bajer a już wyzwalanie migawki dotykając ekraniku - rewelacja.
Więcej numerów seryjnych podlegających serwisowi (tamte były na Japonię):
http://www.43rumors.com/new-e-m5-fir...ally-released/
Gdyby nie ten kominek, to puszka byłaby mniejsza.
Uściślę - puszka trzymana w reku przynajmniej dla mnie jest zdecydowanie mniejsza (od X-E1). A za kominek jakoś nie łapie ;-)
Czyli ma mniejszy uchwyt.
Właśnie rozpakowuję OM-D, jaki otrzymałem do testów :) Dużo zabawy czeka mnie w weekend...
Jak zmienić styl wizjera? W zakładce J zmieniam sobie na styl 1, ale w wizjerze nic się nie zmienia, obraz jest w domyślnym stylu.
U mnie się nie da :(
musisz aktywować załączanie wizjera czujnikiem zbliżeniowym. W tym celu wciskasz i przytrzymujesz te przycisk |O| z boku wizjera. Pokaże Ci się wtedy menu przełączania wizjera...
potem powinno działać :)
Faktycznie, ale jaja... Czyli zmienić styl obrazu wyświetlanego w wizjerze można tylko wtedy, gdy włączony jest czujnik zbliżeniowy. Co za głupota...
Wybrany styl wyświetlania należy zatwierdzić OK. Co będzie wyświetlane w EVF bądź na ekranie wybieramy poprzez wielkrotne przyciskanie klawisza INFO.
epicure - ten typ tak ma , dla mnie żadna głupota - widzialem juz wieksze np włączanie i wyłaczanie aparatu obiektywem.:):):)
PS Lepiej podziel sie pierwszymi wrażeniami .
Wszystko mam ustawione jak należy. Po prostu zmiana stylu wyświetlanego obrazu w wizjerze jest niemożliwa przy wyłączonym czujniku zbliżeniowym.
Przycisk INFO robi co innego, włącza/wyłącza histogram, poziomicę itp.
Zgadza się, ale nie o to chodzi :)
No niestety, sprawdziłem i mój ma też pękniętą ramkę przy srodkowej sróbce..Pytanie...jak np za 4 lata będę chciał naprawic to zrobią to bezpłatnie?
napraw teraz póki masz na gwarancji. Za 4 lata jak sie nie zmieni poziom serwisu to Ci też naprawią za darmo. Mi naprawili 770 SW po gwarancji który upadł i się wgniótł !
Nie powinien się wgniatać skoro pancerny więcv pewnie ktoś stwierdził ze tu nic do rzeczy gwarancja nie ma :)
Możecie sprawdzić, jak długo u Was trzeba czekać na wyświetlenie szybkiego podglądu zdjęcia w OM-D? Chodzi o ten automatyczny podgląd, który wyświetla się zaraz po zrobieniu zdjęcia i po chwili znika. Interesuje mnie tryb raw+jpeg.
Poniżej sekundy. Dla raw bez jpga minimalnie szybciej.
Z jak szybką kartą pamięci?
No tak, wszystko się zgadza. Szybkość karty nie powinna mieć tutaj znaczenia. Ale dlaczego u mnie ten podgląd wyświetlany jest dopiero po 2 sekundach (ok. 1,8 s ze stoperem w ręku)?
mam może dla wielu dziwne pytanie, proszę nie dziwcie się ale, o co biega z tym dodawaniem, odejmowaniem czarnej klatki przy długich czasach, jak to jest w OMD czy to coś tam istnieje?
W skrócie - robisz zdjęcie, potem aparat robi to samo, ale z zamkniętą migawką. Jak na obu w danym miejscu wystąpi świecący piksel lub inne odstępstwa od normalności, to są usuwane.
Z rawa też czy tylko z jpg-a ?
ok. rozumiem :) ale czy to jest w OMD i czy a jeśli jest mogę nad tym panować w OMD. Bo dosłownie dodaj, usuń czarną klatkę w menu nie znalazłem. w canonie nie miałem najmniejszych problemów z długimi czasami nawet na najcieńszych szkiełkach. W OMD koszmarny banding przy długich czasach ( dla mnie to od mniej więcej 10s wzwyż) jest przykry. wpisywałemw popularnej wyszukiwarce ale bzdety jakieś pokazywała, nic użytecznego
Można włączyć lub nie. W OM-D: Menu własne -> G -> Red. szumu i tu do wybory Wł. lub Wył. Pomaga przy zdjęciach nocnych, bardzo pomaga.
Poniżej jest Filtr szumu (odszumianie) które należy koniecznie wyłączyć, moim zdaniem oczywiście:)
mam wyłączone odszumianie i redukscję szumów a banding jest nadal ogromny, C50D robiłem 3 minutowe mnaświetlanie kitem i obrazek wyszedł super, OMD z 12-50 kilkanaście sekund i paski na focie są koszmarne.
To redukcję szumów ustaw na włączoną. Poprawi obrazki na długich czasach. Na portalach astronomicznych do astrofotografii polecają Canony 300D, 350D, 20D i 30D jako najlepsze do długich (30-600s) ekspozycji. Potem to już tylko specjalne kamery z aktywnym chłodzeniem za kilka kilkanaście tysięcy:wink:
Miałem kiedyś 20D i ISO 1600 miał porównywalne z OM-D ale przy kilkunasto sekundowych ekspozycjach nie było śladu przegrzewania matrycy. Cudów nie ma - mała obudowa powoduje problemy z rozpraszaniem ciepła. Najlepiej widać to na darkach wykonywanych przez Optycznych.pl podczas testowania aparatów.
W E-PL3 w menu -> F są tylko kadry nocne - czy to to ?
Niedawno bawiłem się w zdjęcia strumienia przez szary filtr 400x. Czasy przeważnie w okolicach 1-5s, ale jedno akurat w jakimś ciemniejszym miejscu i czas naświetlania wyszedł 50s. Opcję redukcji szumów na długich czasach, czyli to odejmowanie czarnej klatki mam na "Auto" (więc się załączyła), tę drugą mam na wył (włączona potrafi robić kolorowe placki).
Załączam wycinek 1:1 z tego zdjęcia, jpg prosto z puszki. Trochę szumów jest, ale ujdzie.
Kiedyś testowałem ten bajer z pokazywaniem się na lcd kolejnych etapów naświetlania (livebulb czy jakoś tak). Wygląda fajnie, ale szumy wychodziły koszmarne, więc zrezygnowałem z tego wynalazku :)