-
1 załącznik(ów)
Dzięki Cissic- lekcję odrobię :grin:
Dołączam fotkę pt."Zakaz zatrzymywania..."
Łączą sie z nią bolesne wspomnienia. W porcie ,na wyspie Ios pod sklepem Carrefour, pod znakiem zakazu, jakiś Grek robiący w markecie zakupy przywiązał osła. Kiedy ten śmieszny widok zobaczyliśmy z łódki, pobiegłam z z aparatem szarżując na zwierzę. Niestety nie zauważyłam stopnia i.... zaliczyłam bolesne spotkanie z podłożem. Nie było lekko- myślałam że złamałam coś w łokciu, bo ratując aparat upadłam na niego między innymi. Nie wspomną o pozostałych częściach ciała które naraziłam na szwank :wink:
Wokół łokcia przez 2 tyg. pojawił sie wielki czarny siniak. Na szczęście skończyło się chyba tylko obiciem, bo choć do lekarza nie poszłam, to łokieć działa całkiem sprawnie, choć boli przy mocniejszym dotknięciu.
Osioł natomiast był przesympatyczny i na szczęście właściciel zabrał go dość szybko z palącego słońca.
-
1 załącznik(ów)
Tak dla odmiany...
...z dedykacją dla Kaczego :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Tak dla odmiany...
...z dedykacją dla Kaczego :mrgreen:
Taka kobieca bardziej wersja "Rzucam ci rekawice" ?:)
-
Oj tak, dobrze to ująłeś :lol::lol:
-
No to ide sie pakowac i zaraz przylece ja podniesc :mrgreen:
-
Po co podnosić, niech leży :wink::lol:
-
Racja :mrgreen:
To pakowal sie tez nie bede- LECE !!!
-
-
Odp: wanilia - moim okiem
Kochani serdecznie dziękuję za przemiłe wiadomości pozostawione na skrzynce. Z wojaży wróciłam , a tu takie zmiany. Spitsbergen i okolice zaliczony. Pogoda fatalna, miśków brak, ale było fajnie.
Wkrótce nadrobię zaległości.
Ciepło pozdrawiam !
-
Witaj :)
Czekam na zdjęcia.
-
Witaj Wanilio!
Mam nadzieję na słów i zdjęć kilka o tej polarnej wyprawie.
Pozdrawiam AP.
-
Fajnie że jesteś cała i zdrowa.
Czekamy na zdjęcia :)
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 53962
Trzy tygodnie w dresie, polarach , sztormiakach, bieliznach termalnych, czapkach, i of kors ;) płaskich butach to stanowczo za dużo.
Białego misia nie widziałam, choć ponoć jeden w oddali był gdy spałam. Za to jako jedna z niewielu osób - tym razem oni spali- przeżyłam fantastyczne spotkanie bliskiego stopnia ze stadem morsów.
Niestety po powrocie zastało mnie spustoszenie w komputerze- dziecko sciągało coś z netu- i prawdopodobnie wirus zrobił mi KUKU. Poginęły mi tysiące zdjęć i niestety nie wszystkie na czas skopiowałam. Lightroom stracił z pola widzenia 27 tysiecy zdjęć!!!!! Masakra!
Dlatego też na początek wklejam jedną skromną foteczkę- jedno z niewielu zdjeć na których się znalazłam. Najpierw muszę poczynić porządki w kompie. Przy żeberku jakiegoś walenia.
Plany odwiedzenie Ziemi Franciszka Józefa się nie powiodły. Sztorm lub bardzo silny wiatr oraz wymaganie odprawy w Murmańsku , wszystkie te czynniki zadecydowały o zmianie planów.
Opłynęliśmy cały Spitsbergen a w zasadzie cały Svalbard. I jako pierwszy (czy drugi)polski statek (tak twierdził kapitan) przepłynęliśmy cieśninę Hinlopen bo zazwyczaj jest całkowicie nieprzejezdna z powodu lodu. Odwiedziliśmy dwie polskie stacje badawcze, oraz bazę naukowców w Ny Alesund gdzie uraczono nas wyśmienitą kolacją. Potem było już tylko gorzej: pulpety, fasolka, flaczki itd. Jejku .... jak człowiek teraz docenia domowe frykasy.
Pozdrawiam serdecznie , wkrótce skrobnę więcej :)
-
no to pogratulowac pozostaje takiej wyprawy , nie dosyc ze kobitka tak daleko od cywilizacji to jeszcze nie marudzi ze zimno
moja kiedy ma wyjsc zima na spacer pol godziny sie zastanawia czy "to wytrzyma"
no i czekamy na zdjecia
-
Witaj Beatko po wojażach różniastych :grin:
Zazdroszczę wyjazdu, zimna i wiatrów mniej. No i to ubranko... W sam raz na sierpień :wink:
P.S. Mam nadzieję, że uda się odzyskać zdjęc.
-
Nie fatalna tylko Svalbardzka typowa skandynawska stabilna pogoda - albo pada albo leje,
ewentualnie albo mgła albo niski stratus :)
A z brakiem "misiów" hmmm.
Z jednej strony na pewno strata z drugiej świeży news ze Svalbardposten dający do myślenia ...
( 2 tyg temu ... ? )
Niedźwiedź polarny zaatakował w piątek rano brytyjskich turystów na norweskim archipelagu Svalbard.
17-letni chłopiec nie żyje, a cztery kolejne osoby są ciężko ranne - podały lokalne władze.
http://www.tvnmeteo.pl/informacje/sw...12485,1,0.html
i źródła wraz z kilkoma filmami :
http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/...s-3552976.html
http://www.tv2.no/nyheter/utenriks/p...d-3574541.html
to na świeżo..
To znów uruchomiło debatę na temat obecności turystów na Svalbardzie. Czy powinni na jakich zasadach, po co ...
Wszystko jest fajnie jeśli jesteśmy z tymi drapieżnikami w stanie współistnieć ale jak widac nie bardzo jesteśmy bo albo Niedźwiedź
z niewiadomych przyczyn atakuje człowieka albo ludzie chcący oddać strzał ostrzegawczy zabijają drapieźnika ( Poznaniacy w ubiegłym roku )...
Albo Kajakarz ratujac jeden drugiego zabija niedźwiedzia (tym razem Norwegowie )
Każdy chce zobaczyć "misia" - jednak latem te spotkania mogą nie należeć do najprzyjemniejszych i lepiej jest chłopaków unikać niż wchodzić im w paradę... zaś slowo miś jest mało adekwatne do tego kim na prawdę jest to zwierze :)
-
misie to pikusie, zwykly wirus zjadl na kolacje 27 tys zdjec, to moze czowieka o zawal...!
sprobuj wirusa ladnie poprosic zeby oddal. czasem daje sie przekonac
;)
btw - 27 tys zdjec to ile bedzie rolek? ~ 750?! olaboga :)
zycze zdrowia :)
-
Szybko do sklepu. Kupic dysk zewnętrzny i robic kopie zapasowe co kilka dni.
Czekam na więcej zdjeć.
-
Nie ważne jak dobry masz dysk - ważne ile masz kopii - ja jestem właśnie w tyrakcie zmudnej segregacji zdjęć i opisywania archiwum - dramatyczna robota ... dramatyczna... Masz jakieś kopie czy wszystko na jednym dysku ?
-
z niecierpliwoscią czekm fotek pozdrawiam :)
-
Dziękuję Wam za odwiedziny :), próbowałam wczoraj odpisać, ale miałam kłopot ze stroną Olympusa.
Na szczęście część kopii mam, ale nie wszystkie.
Nie do końca rozumiem , co stało się w komputerze.
Nie zadziałał skrót z pulpitu do zbioru zdjęć, tak jakby częśc danych z dysku zniknęła. Za to na dysku na którym była kopia sprzed 3 miesięcy znalazłam to co robiłam w wakacje..... Nic z tego nie rozumiem... Tak jakby pliki pozmieniały swoje dyski. Są też takie które zaginęły całkowicie. Lightroom stracił kontakt z WSZYSTKIMI zdjęciami, choć większość ich jest na miejscu. Nie ogarniam tego, czekam na wizytę informatyka.
Tak Dobas , ta sytuacja z Miśkiem wydarzyła sie tuż przed naszym wyjazdem. Mam nawet zdjęcia z tego pola namiotowego.
Wkrótce podrzucę kilka fotek :)
Serdecznie pozdrawiam :)
-
4 załącznik(ów)
Załącznik 54315Załącznik 54316Załącznik 54317Załącznik 54318
Longyearbyen to stolica Svalbardu na Spitsbergenie. To maleńkie miasteczko. Kilka sklepików, market, dwie rastauracje, bar, ....muzeum, pole namiotowe, port lotniczy. Hodowle psów pociągowych i oferty wycieczek psimi zaprzęgami. Brak drzew i krzewów. tylko mchy , porosty i kilka gatunków traw. Bank jest jednym z niewielu budynków do których nie można wejść z bronią.
Asfalt kończy się dwa kilometry w jedną stronę od miasta i dwa w drugą. Można się tu dostać samolotem lub jachtem (statkiem).
Nasz jacht ten, gdzie żagiel zakryty niebieskim pokrowcem.
-
Bardzo ciekawe miejsce odwiedziłaś, zazdroszczę przygody no i czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia. Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 54322
Dziękuję Muminku, że wpadłeś :)
Podrzucam fotkę naszego jachciku- pierwszy dzień poróży- bajeczna pogoda. Niestety , to trwało krótko ;/
-
Rewelacyjna przygoda! Beata ilu was bylo na tym jachcie?
-
Wanilia, zazdroszczę widoków i klimatu :) na zdjęciach oczywiście bo zapewne szczególnie na morzu zimno być musiało. Patrząc na te fotki przystanek alaska mi się przypomniał :) i ten pan ze strzelbą...bezcenne!
-
Mnie podoba się fotka z zakazem i 18-3a - piękne tam kolorki Matki Ziemi i skandynawskie malowania. Mam nadzieję, że problem ze zdjęciami okaże się być odwracalnym.
Pozdrawiam AP
-
Było nas 9 w tym kapitan. Czyli 8 załogantów.
Luksusów nie było- czyli nie mieliśmy kabinek 2 - osobowych, dziobowa była 3- osobowa i jedna rufowa 4- osobowa.
Za to mieliśmy fajną mesę i kryty kokpit z fotelikami i stoliczkiem - nie wiem jak to się fachowo nazywa.
Acidmk- ciepło bywało czasami. Kiedy staliśmy na kotwicy odpalaliśmy ogrzewanie- wtedy rozbieraliśmy się do rosołu.
Podczas pływania nie było takiej możliwośc. Ale miałam tajną broń- termoforek. Wlewałam do niego gorącej wody i wskakiwałam z nim do śpiwora- było Rewelacyjnie ;)
Apz- dziękuję za troskę. Sytuacja powoli opanowana. Nie do końca rozumiemy co sie stało, ale chyba wszystkie zdjecia zostały zlokalizowane. Tak jakby dyski zamieniły się nazwami: dysk G został nagle dyskiem J- w ten sposób wszystkie ścieżki dostępu do Lightrooma zostały zerwane. Jak to sie stało nie wiadomo. Kupiłam 3 zewnętrzne dyski , w weekend zgrywam dane i komputer idzie do remontu kapitalnego, zostanie stuningowany ;)
Mam mnóstwo fotek po panoram, ale nie jestem zadowolona z jakości fotek którą dostaję z programu ICE. Jakie parametry ustawić , żeby było dobrze? Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam :)
-
Witaj, potrafisz sprawić radość swoimi opowieściami o wyprawach i zdjęciami, cudo. Co do zdjęć to pamiętaj, zicher jest zicher powiedział Mannlicher i wynalazł karabin maszynowy, codziennie copy, copy, copy.
pozdrawiam hb
-
Przepiękna wyprawa, z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia...
Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 54372
Dzięki Puchatku, że wpadłeś :)
Załączam panoramkę.
Nie jestem ciągle zadowolona z efektów składania panoramy. Fotki jakościowo są bardzo dobre, a po złożeniu i zmniejszeniu panoramy wychodzi byle co.
Hugina nie rozpracowałam. Automat zamiast robić automatycznie woła o punkty kontrolne, jeszcze sie w tym gubię.
Panoramka składana z 14 fotek w ICE. a ostateczny wynik po zmniejszeniu to 67 kb, RATUNKU!!!!
Będę wdzieczna za podpowiedzi.
-
1 załącznik(ów)
W ICE suwak, na którym na załączonym obrazku widać strzałkę kursora służy do ustawiania stopnia kompresji wynikowego jpga.
Bardzo fajna panorama.
Pozdrawiam.
-
Dzięki Hijacintus- Tak, wiem, korzystałam z tego suwaka.
Może problem tkwi w sposobie zmniejszania? Brakuje mi takiej fajnej jakości....
p.s To była pierwsza zatoka w naszej podróży- pierwsza kotwica.
Obudzono mnie okrzykiem- biełuchy!!!!! Jak tu się ubrać, kiedy stado tych wyjątkowych ssaków przemierza naszą zatokę, a na dworzu 0 stopni? Jeszcze złapać aparat i odpowiedni obiektyw. Zdjecie się nie udało, ale wrażenia bezcenne. Absolutna cisza i sapanie tych pięknych ssaków, podczas wydmuchiwania chmury wody. Mijały nas w pewnej odległości. Tym pięknym spotkaniem rozpoczęliśmy naszą 3 tygodniową podróż. Magiczna chwila. :)
Załącznik 54384
-
Ale wymagająca jesteś :)
Świetna panoramka pięknej "okolicy".
Pozdrawiam.
-
Cześć Witia- eee gdzie tam wymagająca, po prostu oglądam prace naszych kolegów i chciałabym tak samo
Dzięki, że wpadłeś :), pozdrawiam:)
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 54385
Jeszcze jedna panoramka- nasze drugie zejście na ląd. Pierwsze w deszczu, śniegu, fotki całe w deszczowych kropkach.
W oddali nasz jachcik.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Załącznik 54385
Jeszcze jedna panoramka- nasze drugie zejście na ląd. Pierwsze w deszczu, śniegu, fotki całe w deszczowych kropkach.
W oddali nasz jachcik.
Eee.. swietna panorama. Nie wiem co Ty chcesz jeszcze od niej? :)
Ja sie jednak zaprzyjaznilem z Huginem. To jest kobajn. Tylko faktycznie troche ciezko na poczatku go ruszyc :P
Po zaladowaniu Hugina zakladka ASYSTENT, ladujesz zdjecia 1. podajesz parametry obiektywu i klikasz 2. "Wyrownaj" i leci. Samo :)
W ktorym dokladnie miejscu trafiasz na problem???
T.
-
3 załącznik(ów)
Thomasso- dzieki za odpowiedź.
Problem jest zaraz po wczytaniu zdjeć, pojawia się komunikat:
Załącznik 54437
Pomimo , iż wgrywam zdjęcia po kolei (od lewej do prawej), program prosi o punkty kontrolne- nie rozumiem tego...
Wstawiam dwie fotki ze Spitsbergenu- krajobraz z tego samego miejsca , co w ostatniej panoramie. Naukowcy z bazy w Ny- Alesund podobno przyjeżdżają tu na ksiuty ;P
Załącznik 54439Załącznik 54438
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Super panorama!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wanilia
Problem jest zaraz po wczytaniu zdjeć, pojawia się komunikat:
Załącznik 54437
Pomimo , iż wgrywam zdjęcia po kolei (od lewej do prawej), program prosi o punkty kontrolne- nie rozumiem tego...
Punkty kontrolne to takie miejsca na kolejnych zdjeciach ,ktore powinny sie pokrywac.
Tak wiedz jesli mamy pierwsze zdjecie i z prawej strony mamy dach z kominem to punkt kontrolny mozemy ustalic ma prawym gornym rogu komina.I odpowiednim w parze punktem kontrolnym bedzie to samo miejsce na kolejnym zdjeciu.Do dobrej sklejki wystarczy wyznaczyc po trzy cztery takie punkty.O ile dobrze pamietam to pary punktow kontrolnych sa tej samej barwy lub oznaczone tym samym numerem.Kolejne punkty szukamy na drugim zdjeciu z prawej strony o odpowiednie na trzecim z lewej.I tak nalezy wyznaczyc punkty we wszystkich sklejkach.Nastepnie zrobic to co napisze wizard w kolejnym komunikacie.