Ja używam linuxowego geeqie. Interesującą zmienną znalazłem w pełnym listingu EXIFa i oczywiście przeniosłem do podręcznej (skróconej) przeglądarki danych EXIF
Wersja do druku
Ja używam linuxowego geeqie. Interesującą zmienną znalazłem w pełnym listingu EXIFa i oczywiście przeniosłem do podręcznej (skróconej) przeglądarki danych EXIF
Fajne fotki! Dla mnie druga jest pierwszą :-). Wydaje mi się, ze w niej jest więcej dynamiki. Pokaż coś więcej.
Jak dla mnie pierwsza tez jest swietna, tak jak druga :-)
Kurcze, mój obiektyw niestety padł :( Dzisiaj na spacerze zauważyłem, że nie łapał ostrości tam gdzie chciałem. Nerwowo przestawiał ostrość z pierwszego na drugi plan a w końcu zatrzymywał się na początku skali (70cm). Po powrocie do domu tylko się w tym utwierdziłem. Na końcu skali przy 150mm jest lepiej, udaje mu się wyostrzyć ale przy 40mm zawsze ustawia ostrość na początek skali. Jutro mija 2 tyg od zakupu. To można jeszcze odesłać?
Dodam, że to na pewno wina obiektywu, który od początku wydawał mi się dziwnie pracować no ale nie miałem doświadczenia z takimi ogniskowymi więc póki działał to jakoś to tolerowałem.
Przy innych obiektywach nie mam tego problemu więc to nie body...
---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post był o 15:24 ----------
A no sorry. Z 12-40 jest to samo :/ Gniot...
Bateria pełna, mam też podpiety grip z drugą. Nie mam innego body. Mam teraz zgrzyt bo w sumie za miesiąc spadam za granicę i teraz nie wiem czy odesłać komplet zestawu PRO i czekać na kasę i zamówić następny i też czekać aż przyślą, czy lepiej i szybciej będzie oddać na gwarancji.
---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post był o 15:53 ----------
Dobra, coś już wiem więcej. Po tym co napisałeś kolego APZ wyjąłem baterię z gripu i odpaliłem na wewnętrznej. Działa wyśmienicie. Wyjąłem te baterię z body i przełożyłem do gripu - działa wyśmienicie. Włożyłem nową baterię w pełni naładowaną - działa wyśmienicie.
Czy w takim razie, ma to być normalny objaw kończącej się baterii? W EM10 wszystko działało do padnięcie baterii. Niemniej, na jednej z baterii miałem już problem, że po podpięciu mzd60mm body się nagrzewało. Może to wina baterii?
---------- Post dodany o 17:39 ---------- Poprzedni post był o 16:05 ----------
Kurcze, nie wiem, czy posiadacze mogą się wypowiedzieć i pomóc mi ustalić czy jakieś gubienie się tego obiektywu z ostrością jest normalne? Może jestem przewrażliwiony? Szczególnie jak na jednym obiekcie, np klawiaturze komputera ustawię ostrość na ogniskowej 40mm po czym zmienię na 150 i już ostrości nie złapie.