Odp: Nowe ploty o nowym korpusie
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
A ja wciąż czekam na E-M5 mkII ;-) czyli coś wyraźnie pomiędzy E-M1 i E-M10. ;-)
Będzie, ale pewnie jesienią. Po premierze EM10 po prostu muszą podrasować EM5.
Cytat:
Zamieszczone przez
GoBo
Będzie, ale pewnie jesienią. Po premierze EM10 po prostu muszą podrasować EM5.
Bo ja wiem czy muszą? E-M5 ma uszczelnienia, port akcesoriów, IMHO wystarczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Piszą, że nie należy się spodziewać wielu innowacji. Ale gdyby wstawili wbudowaną lampę, to byłby jakiś krok do przodu.
Po kroku do tyłu, czyli zabraniu jej po wersji e-pl2. Pomyśleć, że kiedyś kompakty za kilka stówek miały wizjer, a teraz to jakiś atut jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Bo ja wiem czy muszą? E-M5 ma uszczelnienia, port akcesoriów, IMHO wystarczy.
Dupne wideo, C-AF, wizjer, gorszy od em10 LCD, słaba wydajność aku, banding z 20 1,7... nikt nic nie musi. Kupować też.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Myślę, że ze względów produkcyjnych, po prostu linia produkcyjna zużywa się po jakiejś ilości wyprodukowanych puszek. Potem spada jakość wyrobu, więc trzeba by modernizować / wymieniać linię produkcyjną ... Tak więc przy okazji warto wymienić model puszki, zoptymalizować bazę elementową, potanić produkcję, wstawić nieco podrasowaną matrycę ... itp ... itd
to może mieć sens... tylko trzeba by zadać pytanie jaka jest trwałość linii produkcyjnej? Sądzę że dużo większa niż możliwości wchłonięcia jej produkcji przez rynek. Zwłaszcza gdy rzecz dotyczy było nie było niszowego producenta. Dlatego przychylam się do opinii przedmówców, że zmiana modelu jest potrzebna tylko z marketingowych przyczyn. Będzie szum, będzie głośno, będzie kolejna porcja "nawiedzonych" sloganów... a w sumie będzie to samo...
chociaż ... mam nadzieję że się mylę i że kolejny model przyniesie nowe, rzeczywiście przydatne funkcjonalności...
Linia produkcyjna na pewno się "zużywa", maszyny się psują i wymagają konserwacji. Ale od tego w każdej fabryce są służby utrzymania ruchu, żeby się tym zająć i zapewnić ciągłość produkcji. Jak się coś zużyje, to się to wymienia, a nie stawia nową linię produkcyjną, wypuszczającą nowy model :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Dupne wideo, C-AF, wizjer, gorszy od em10 LCD, słaba wydajność aku, banding z 20 1,7... nikt nic nie musi. Kupować też.
Tyle że AF-C IMHO nie będzie lepszy dopóki nie zastosują czujników fazowych. Akumulator jest słaby w E-M5? Myślałem że ten z PENa w E-M10 jest kiepski.
Mogliby zrobić z E-M5 takiego E-M1 mini :-P, czyli wstawić matrycę z czujnikami fazy i wizjer taki jak VF-4. Byle korpus nie był większy niż jest teraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Mogliby zrobić z E-M5 takiego E-M1 mini :-P, czyli wstawić matrycę z czujnikami fazy i wizjer taki jak VF-4. Byle korpus nie był większy niż jest teraz.
I właśnie na coś takiego czekam (plus 1/8000 i wbudowana lampa ;-), nawet stary wizjer przeżyje )
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
[ciach]Dupne wideo, C-AF, wizjer, gorszy od em10 LCD, słaba wydajność aku, banding z 20 1,7... nikt nic nie musi. Kupować też.
Z tym gorszym LCD to bym polemizował. Mi podoba się ten który jest w E-M5, lubię te kolory.
Akumulator E-M5 ma taki sam co E-M1 i zdaje się, że jest on lepszy od użytego w E-M10.
Wizjer faktycznie przydałby się ten lepszy, od E-M1, albo jeszcze poprawiony.
Na lepszy AF-C nie ma co liczyć, skoro tylko E-M1 ma mieć czujniki fazowe. Natomiast lepszy algorytm poprawiłoby samo firmware.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Z tym gorszym LCD to bym polemizował. Mi podoba się ten który jest w E-M5, lubię te kolory.
Mam takie samo zdanie. Lubię amoleda i nie ma żadnych zafarbów.
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
I właśnie na coś takiego czekam (plus 1/8000 i wbudowana lampa ;-), nawet stary wizjer przeżyje )
O tak, zdecydowanie wbudowana lampa by się przydała. Kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć zabrać ze sobą tę błyskotkę do E-PL5 i ze zdalnego sterowania nic nie wyszło...
Bardzo mi się podoba to że tej z E-M10 się nie da zapomnieć ;-)