Fajne górki te Beskidy...
Wersja do druku
Fajne górki te Beskidy...
z niepewnośćią i trochę z żalem zdecydowałem o sprzedaży swego XZ-2, odpowiednie ogłoszenie w dziale giełda, i jeśli zmiana aparatu dojdzie do skutku to najbardziej czego mi będzie brakowało to Tego Forum, na wielu jestem, ale tak fajnej i normalnej atmosfery nie zaznałem nigdzie indziej ! :)
To że się nie ma Olka, nie znaczy, że nie można uczestniczyć w życiu forum, więc nie bardzo rozumiem, tego że będzie Ci forum brakowało :p
Olki zostają dwa analogowe, co prawda automaty z zoomem ale zawsze :grin:, a z forum nie zrezygnuję, choćbym miał fotkę z czego innego wrzucić, choć fakt, napisałem posta jakbym się żegnał , hehe
---------- Post dodany o 12:41 ---------- Poprzedni post był o 12:39 ----------
Planuję Canona G7X, więc o zdjęciach z komórki mowy nie ma, i mam nadzieję że mnie to nie spotka :-P
A ja wsiadłem ostatnio na X-M1, ale olek xz-2 został jako podręczny aparacik. Chociaż ostatnio mnie wnerwił, bo odpadła mu gumka od oparcia kciuka (jest zamontowana fabrycznie na taśmę dwustronnie klejącą... tutaj się nie popisali) i już myślałem, że ją zgubiłem ale na szczęście udało się znaleźć. Ale się wkurzyłem.
---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------
Witaj w klubie, też mi się odkleiła jakiś czas temu, ale skleiłem i się trzyma. pozdr
Cześć,
U mnie też już po gumce :) , ale fotki da się robić. Na szczęście :mrgreen:.
Na obrazku jesienna pszczoła
Załącznik 156680
Pozdrawiam.
Jesienna pszczoła bardzo fajna, w moim aparacie też są problemy z gumką :mrgreen:
Hmm czyli gumkę trzeba koniecznie przywalić na jakiś porządny klej...
A odnośnie pszczoły zadał mi pytanie brat:
Jak się nazywa pszczoła bez czoła?.......
Odp: psz
podobnie jak mucha bez ucha ;)
I ok, 2-składnikowy klej epoksydowy chyba dożywotnio rozwiązał problem...
Mi też gumka się odkleiła częściowo. Ale wyrównałem ją tak jak winna być , przycisnąłem ją i jakoś się trzyma. I to mi sie nie podoba w Olkach . Te gumki, muszle oczne , odpadające kólka nastaw , pękające obudowy LCD. Wszystko tak trochę pachnie tandetą. Tylko nie ceny :).
Ciekawe , że nie maja tych problemów np Panasoniki.
Przepraszam , że trochę z innej beczki ale nie chcę zakładać nowego tematu.
Podpowiedzcie jak w XZ-2 wejść w menu serwisowe aby sprawdzić przebieg migawki itp.
właśnie doszedłem do tego samego momentu i dalej nic...
...no to fatalnie... Wujek Olek się tym razem nie popisał...
Nie mogę tego teraz znaleźć, ale Jozinzbazin pisał jak odkrył dostęp do E-5, może to jest trop
---edit---
znalazłem:
https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post852478
W pierwszym momencie myślałem że to z dzisiaj... ufff ;)
No cóż do takiej pogody pewnie już niedługo :grin:
Macie też wrażenie, że XZ-2 słabo radzi sobie w trybie "AUTO"? Ja mam wrażenie, że mól Olek robi za ciemne te fotki, a i balans bieli jest taki sobie... Ja wiem, że to ciut bardziej profesjonalny sprzęt i zamiast auto powinno się używać PASM'a, no ale czasem trzeba pstryknąć fotkę bez większego zastanowienia i wychodzi tak sobie...
P.S znacie jakiś dobry, darmowy i łopatologiczny poradnik dla początkujących fotografów? Bo może mnie zupełnie brakuje wiedzy na temat fotografii;]
Pierwsze zdjęcia tym aparatem robiłem na auto i byłem lekko rozczarowany, zdjęcia wyprane , bez kontrastu. jakieś takie bez wyrazu. Dopiero tryb P i pozostałe ustawienia polecane tu na forum rozwinęły skrzydła olkowi. Więc daruj sobie te auto bo P to też auto ale z większymi mozliwościami.
kilka zdjęć z wakacji:
Załącznik 156735Załącznik 156732Załącznik 156733Załącznik 156734Załącznik 156731
Dzięki za informacje. Cóż, coś tam poczytałem o PASM'ie i okazał się, że robiłem wszystko źle i kompletnie bezsensownie zawsze ustawiałem przesłonę na maksa otwartą ;) (nie wiem po co...)
Książka już zakupiona, mam nadzieję, że jutro dojdzie to będę miał co czytać na wakacjach i od razu wdrażać w życie nowe nauki:)
Zobaczymy tylko co z tego wyjdzie...
P.S Do czego służą tryby C1 i C2 na pokrętle? Wygląda jak manual...
Możesz dla nich zapisać swoje ustawienia i po przełączeniu na C1 lub C2 masz gotowy zestaw parametrów ustawiony.
Tez skorzystalem z porady (jezeli mozna) i zamowilem ta ksiazke w empiku. Mysle ze na przyszly tydzien juz bede ja mial i studiowal :)
Córka ostatnio dostała ode mnie do przeglądnięcia "Poradnik fotograficzny" pod redakcją dr nauk technicznych W.W.Puśkowa; tłumaczył mgr inż. Juliusz Bielski (W-wa 1956) - i nawet doszła do 201 strony - "ładowanie kaset aparatów na płyty".
A tak na poważnie to całkiem kilka rozdziałów jest konkretnych o optyce fotograficznej i technice robienia zdjęć. Tudzież takie ciekawostki jak fotografia na metalach, szkle, tkaninie wraz z podaniem składu roztworów wywołujących , światłoczułych i technik napylania warstw światłoczułych.
Kilka fotek z dzisaj.
Załącznik 156938
Załącznik 156939
Załącznik 156940
Załącznik 156941
Załącznik 156942
Załącznik 156943
Załącznik 156944
100% crop. Zdjęcie z ręki, obiekt w cieniu.
Załącznik 156962
a tak z innej beczki ... mógłby mi Ktoś podpowiedzieć o co chodzi z olyjedi i zakupami w lepszej cenie ?? Na 99.9 % zdecydowałem o zakupie Stylusa 1 i szukam najlepszej ceny :grin:
To już nie GX7? Przyznam, że ulżyło mi, bo musiałbym Cię znielubić, jak Cię lubię:wink:
A na marginesie, to Stylus 1/1s ostatnio trochę chodzi za mną:shock:
No, mam dokładnie tak, jak Ty.
Ale kusi i podjudza strasznie, skubany:???:
Dlatego się nie skuszę za 2 razy wyższą cenę posiadając xz-2... skusiłem się na coś innego w tej cenie - chociaż trzeba wymieniać obiektywy i obudowa tak ładnie nie wygląda ;)Cytat:
Gdybym nie miał XZ-2 to pewnie bym się na Stylus1 skusił.
Stylusa 1 ciężko traktować jako zamiennik XZ-2, raczej patrzyłbym w kierunku RX100 Mk3 lub LX100 czy nawet tego G7X.
G7X rozczarował mnie: 1. brakiem makro 2. jakością (ostrośćią) obiektywu 3. brakiem możliwośći zmiany parametrów przysłóny i czasów migawki w trybie P, który to tak bardzo polubiem w XZ2. Bardzo często również autofocus źle ustawiał ostrość. co z tego że szybki jak chybiony :-( . I tak to w moim przypadku wyszło że lepsze jest wrogiem dobrego. No ale może nie ma tego złego.... i Stylus zastąpi mi godnie zestaw XZ2 + TCON17 + dekielek automatyczny :grin:. Fakt ,że aparaty różnią się ceną, ale jak dodamy do XZ2 wartość dekielka plus wizjera plus teleobiektywu to różnica praktycznie znika.
Oczywiście, jak tylko dojdzie podziele się wrażeniami. Mnie do tego modelu przekonało życie, szukając dziury w całym sprzedałem w/w zestaw i już nie sposób tego cofnąć ! MIałem kiedyś przez kilka dni Canona S120, teraz ten G7X, myślałem też o RX100-II. Jednak nie przekonały mnie do siebie. Tak prywatnie to żałuję i zasatnawiam się dlaczego Olympus nie pociągnął tematu z XZ-3 ??