Skończyłeś mnie obrażać ? Czy nadal będziesz ciągnął ten wątek.
Wersja do druku
Oj co to się podziało
Jak bym wiedział to bym burzy nie rozpoczynał...
Trzeba chyba przeczyścić co nieco
Wszystko sobie wyjaśniliśmy mailowo więc nie ma sensu zaśmiecać forum.
Potwierdzam, wracamy do tematu.
---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 21:47 ----------
tak na szybko, ISO 3200
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Może u nas też będą takie promocje
http://www.43rumors.com/europe-new-o...ished-roundup/
To nie promocja, tylko wyprzedaż refurbów.
Zakładam że nie padł. Za 2/3 ceny kupiłem "refurba" HDD zewnętrzny USB 3.0 - od roku bez problemu robi za dysk do dekodera HD. Tak samo (nie)bałbym się odnowionego sprzętu jak tego który wrócił z serwisu bo sami go tam posłaliśmy.
Myślę, że lepiej kupić refurba, jak używany sprzęt w tej samej cenie.
Zawsze może być używany jeszcze na gwarancji. Gorzej jak go ktoś zalał na przykład i się bestia nie przyzna ;). BTW, przymierzam się coraz bardziej do OM-D z 12-50, 17/1.8, 60/2.8 i jakimś tele (jak na razie Panasłoik nie za bardzo ma konkurencję do 300mm w normalnej cenie) zamiast obecnych rupieci. Ale to pewnie gdzieś za rok, w każdym razie w komplecie. W związku z tym mam trzy pytania do użytkowników owego korpusu:
1) Jak zachowuje się wyświetlacz w nocy? Ma coś takiego jak LV w lustrzankach Olka że koryguje ekspozycję do jakiejś średniej? (tzn. celujesz na księżyc - nie jest prześwietlony, celujesz w drzewa - widzisz coś więcej niż ciemność). Chodzi o możliwość ręcznego ostrzenia na podglądzie. Przy okazji - czy są (a raczej jak długie) blackouty podczas serii? Da się śledzić obiekt w miarę przewidywalnie się poruszający?
2) Czy w trybie filmowym jest stabilizacja cyfrowa (stale albo jako opcja) taka jak w kamerach (przy częściowym zawężeniu pola widzenia szkła) czy choćby w XZ-1?
3) Jak się ma AF do poziomu D90? (S-AF, C-AF, śledzenie - ze szkłami które wymieniłem, Panas niekoniecznie wchodzi w grę) Chciałbym mieć porównanie, a pomacać nie mam gdzie. Taki 11-polowy antyk Nikona w zupełności mi wystarcza, jeśli nie jest gorzej w OM-D to już bajka.
Kpiny możesz sobie darować. Kupiłem go w 2003 roku, po 2 latach dosyć intensywnego używania, odziedziczył go mój syn i nadal go ma.
Proponuję poznać lepiej znaczenie słowa "refubrished"
---------- Post dodany o 23:35 ---------- Poprzedni post był o 23:25 ----------
Też tak uważam, refurb ma normalną gwarancję.
3) Jak się ma AF do poziomu D90? (S-AF, C-AF, śledzenie - ze szkłami które wymieniłem, Panas niekoniecznie wchodzi w grę) Chciałbym mieć porównanie, a pomacać nie mam gdzie. Taki 11-polowy antyk Nikona w zupełności mi wystarcza, jeśli nie jest gorzej w OM-D to już bajka.[/QUOTE]
Ja przesiadłem się z Nikona D90 (18-105 i sigma 50-150) - jeśli idzie o AF to na moje amatorskie oko jest tak samo szybki (12-50, 25, 40-150) (a nawet ciut szybszy z niektórymi szkłami np. 45tka). Po około miesiącu od przesadki jestem OM-D zachwycony i nigdy nie wróciłbym do D90 (subiektywnie jakość obrazka jaką daje OM-D bardziej mi się podoba, szczególnie na wyższym ISO w domku przy świetle zastanym.) A do tego wreszcie częściej biorę aparat ze sobą - bo nie ciągnie szyi ku ziemi w trakcie noszenia :grin:
No to super. Jeszcze kwestia wygaszania wizjera podczas serii (żeby nie było - lustro też klapie i obraz znika, kwestia na jak długo) i wątpliwości znikną.
Niemniej potwierdzam przy szybkiej serii zanikanie obrazu w wizjerze jest niezauważalne.
To jeszcze zapytam bo widzę że masz w stopce - jak się sprawuje 25-tka? Chodzi mi o AF i pracę przysłony (głównie w video), sample przeglądnąłem więc pojęcie pi*drzwi o jakości obrazu mam.
Na początku miałem mieszane uczucia co do 25-tki szczególnie biorąc pod uwagę jej cenę w stosunku np do takiej 45-tki. Jeśli idzie o AF to jest OK i nie widzę jakiejś różnicy drastycznej np do 18-105 Nikona. Wydaje mi się, że po aktualizacji OM-D do firmware 1.5 jest jakby lepiej. Niestety nic nie wypowiem się w sprawie video gdyż na OM-D może raz nagrałem filmik i to nie 25-tką - raczej ograniczam się do zdjęć. Dla mnie ten obiektyw potrzebował czasu aby się z nim oswoić. Może się to wiązać z tym że ogniskowa 50mm nie do końca mi leżała - wolę 90mm ;-). Ostatecznie jestem zadowolony i obecnie głównie ten obiektyw mam zapięty do body.
A czy istnieje możliwość/sposobność aby zdjęcia/pliki zapisywały się w jednym formacie?
Niezależnie od tego czy robię zdjęcia na auto czy na Manualu - niestety obecnie przeglądając zdjęcia nie są one pokazywane chornologicznie tylko zależnie od nazwy/ tj. wybranego programu w jakim fotografowałem?
Chodzi o to jak są pliki nazywane ze zdjęciami.
Inny format mają te robione na programie A a np. inne na jakimś tematycznym.
Tak trochę pokrętnie napisałem
Pozostawiam numerację aparatową dodając na końcu literkę tak bym mógł powiązać RAWa, JPG-a i pliki po obróbce. Przy takiej echnice zawsze amm jeden numer i jakąś końcówkę, przy kolejnej wersji zmieniam literę na kolejną. Obrabiam w PS6.
Może chodzi o to, że nazwa pliku dla przestrzeni Adobe RGB rozpoczyna się od _ (podkreślenia), a dla przestrzeni sRGB od litery P. Ja mam ustawioną przestrzeń Adobe RGB, nazewnictwo plików automatyczne i tryb zapisu RAW+JPG, czyli nazwy plików zaczynają się od _.
Jednak jak wybieram któryś z artystycznych trybów obrazu, to wtedy te zdjęcia są zapisywane w plikach o nazwie zaczynającej się od litery P (w RAW i JPG) - wygląda na to, że tryby artystyczne zmieniają automatycznie przestrzeń na sRGB.
Dokładnie janekb o to chodziło - dzięki!
Nadejszła wiekopomna chwila...cytując klasyka, zastanawiam się nad gripem do OMD...Do tych którzy maja....czy opłaca się zainwestować, a może dać sobie spokój?
Opłaca się kupić gripa. Inwestycją bym tego nie nazywał.
Masz wystarczającą ilość punktów na Olyjedi a tam cena bardzo atrakcyjna. Odszukaj wątek zgłoszeniowy, wpisz gotowość i ciesz się dobrą ceną.
Kupuj! Odkąd mam gripa idealnie pasuje do mojej ręki. Bez...to była męczarnia