Najważniejsze są chęci, reszta przychodzi potem...
Wersja do druku
Bogdan panoramy tym razem mnie nie podchodzą, takie o niczym, ani widoki ani kolory nic tam nie ma na nich :) mogłeś Marysię poprosić o uatrakcyjnienie :)
Huraaa, huraaaaa - Jaskinia Mroczna zdobyta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nooo Bodzipku, nie myśl sobie za wiele - zdobycie jaskini, to przejście całej. Ja wlazłem tylko do pierwszej komory.
Odważyłem się tylko dlatego, że czwórka młodzieży w studenckim wieku też tam była.
Aby dalej iść, trzeba mieć liny - jest komin 5 metrowy.
Długość jaskini to 198 metrów, deniwelacja -17 metrów, wejście na wysokości 770 m n.p.m
Po kolei sale jaskini:
Salka wejściowa
Sala Świetlista
potem jest zacisk, a dalej studnia (komin). Aby to przejść to trzeba ok 15 m liny.
Salka przy studni to Piwiarnia
Studnia prowadzi do dość wysokiej szczeliny - Sali Owadziej. Ci co byli, mówią, że to najładniejsze miejsce w jaskini.
Potem jest lekko pod górkę do Sali Naciekowej. Tam podobno jest zeszyt i ołówek i można się wpisać :mrgreen:
Wychodzimy drugim wąskim korytarzem, który wyprowadza nas poprzez Izbę Wytrzeźwień, mniej więcej w połowie wysokości wspomnianej wcześniej studni.
W latach 91-97 stwierdzono występowanie przynajmniej 6 gatunków nietoperzy.
Załącznik 135575
Proszę o więcej z jaskini!
Laski studentki.
Hmmm, brzmi conajmniej ciekawie.:grin:
takie mostki jak na 1549 to w Gruzji widziałem...
wzmianką o jaskini zaciekawiłeś mnie wielce
No dobra - laski studentki :)
1555. Załącznik 135577
I jak na razie, dwa kamyki
1556. Załącznik 135578
1557. Załącznik 135579
Skałki fajne, ale studentki fajniejsze. :-P :-P :-P :mrgreen:
No ładne towarzystwo miałeś :mrgreen: Skałki też ładne ;-)
Podoba mi się ta pierwsza skała, a raczej krzywda, jaką wyrządziła drzewu.
@bodzip skad wiesz, ze studentki zagadales z nimi ? :mrgreen:
Fajne swiatlo miałes.
Bodzip w takim towarzystwie stać Cię na wszystko :grin:
Skałki fajne, jedna wygląda jak meteoryt który tylko co huknął w drzewo :)
Ładnie "wgło się" w ten kamyczek :)
Laski też ładne :)
Pozdrawiam.
Laski jak laski ale ta drabinka........... :-)
się zapowiada...nieźle
Laski na drabince są, a Bodzip na drabince też będzie ???? :mrgreen:
To może jeszcze kilka kamyków :)
Najciekawsze jest to, że większość skał obrośnięta jest pięknym zielonym mchem. Mech jest suchy i szorstki, można spokojnie i bezpiecznie po nim stąpać.
1558. Załącznik 135689
1559. Załącznik 135690
1560. Załącznik 135691
1561. Załącznik 135692
1562. Załącznik 135693
Kamyki bardzo ładne. Kamyk ze zdjęcia 1560 bardzo dzielnie się trzyma i leci w dół. :mrgreen:
Ładne klimatyczne foty a szczególnie 1558.
Następnym razem ... wycieczki bez Marysi już tak nie smakują
No muszę napisać że bardzo dobrze poradziłeś sobie, niełatwe te kamienie do sfotografowania bły. Patrzę na te zdjęcia i podziwiam, naprawdę.
Faktem jest, że miejsce urokliwe. Myślę, że re kamyki może zbyt ciasno kadrowane są, ale wiadomo, że część obrazu prostowanie perspektywy zjadło. Z drugiej strony, ta ciasność uwypukla ogrom tych skal.
Kurcze cieszę się, że ze mną wędrujecie, a jak kogoś najdzie chęć to i lokum jakieś się znajdzie.
Dziękuję :)
O lokum nie zapomniałem, kiedyś się zgadamy, wierz mi .Bardzo czekam na wędrówki z Tobą.
My też się cieszymy. :mrgreen:
Wystarczy przejść 4 km i mamy trzy lasy
Las czysto jodłowy
1563. Załącznik 135785
dziwny las: po lewej modrzewiowy, po prawej bukowy
1564. Załącznik 135787
i czysty bukowy
1565. Załącznik 135786
Bukowy robi wrażenie, one tak same z siebie gatunkowo, czy ktoś je tak posadził ?
Skałki z pooprzedniej serii ładne i mech też, a z tymi lasami to też sie zaciekawiłem - nasadzenia jakieś chyba :-)
Lubie bukowe a mieszane tym bardziej.