Ja tam kupiłem w przeszłości sporo sprzętu Olympusa i szczerze mówiąc nigdy nie czułem się oszukany jeśli chodzi o ceny, po prostu wybierałem oferty które mnie satysfakcjonowały. Ogólny trend wyceniania sprzętu foto przez wszystkich producentów sięgnął już absurdu, ale w Olympusie zawsze można było trafić jakieś dobre okazje, czy to teraz czy kiedyś, po prostu trzeba mieć rozum i nie kupować wszystkiego co ma znaczek super nowość.
Czy naprawdę nikon Z 24-70 f4 jest uszczelniany? To jest właśnie zwykły kit tylko na bezlusterkowe FF, zwykły plastik, a na niektórych ustawieniach daje takie mydło, że nie wiem czym się tu tak zachwycać i zobaczymy ile jeszcze czasu minie zanim w ofercie Nikona pojawi się naprawdę tania puszka FF, nawet jako tak jak piszesz posezonowy zalegacz na magazynach.
A właśnie przez propagowanie takiego podejścia jak Twoje i bezmyślne rzucanie się na "cyferki" za jakiś czas nie będziesz miał wyboru i chcąc kupić jakiś lepszy aparat będziesz zmuszony do zakupu tego cudownego FF bo nie będzie innego wyboru...
PS
Ja tam polityki cenowej Olympusa nie bronię, jak przejrzysz forum, to mam do niego sporo zarzutów w tej kwestii, ale jak sobie popatrzę na ofertę konkurencji to już w ogóle brak mi słów.
Obiektywy o podstawowym uniwersalnym zakresie około 24-80 z dobrym światłem to już koszt około 10K !!! w każdej stajni, ja nie wiem czym Wy się tak zachwycacie w tym FF.
Jakbym zarabiał na fotografii i liczyłaby się dla mnie jak najlepsza jakość fot to sam bym sobie taki aparat kupił, bo to by było po prostu wskazane, ale dla zdecydowanej większości fotoamatorów, którzy się właśnie udzielają na takich forach to wcale nie jest takie must have.
A więc powodzenia życzę w kupowaniu i użytkowaniu tego magicznego FF :wink: