Odp: CzaRmaX BYŁ/BYŁA/BYŁO/BYLI sobie
APZ'cie dodam RAW'y tylko powiedz jak bo nie wiem.
Spoko APZ umieszczaj swoje sugestie i poprawki (każdy inny też może) bo czegoś się nauczę.
Sam stwierdziłem, że z filtrem Heliosa do IR'ów używać już nie będę bo kit znacznie lepiej daje sobie radę co jest dziwne bo w zeszłym roku uważałem inaczej, tylko coś mi się wydaje, że w zeszłym roku użyłem do tego innego Heliosa i to ciemniejszego. Muszę jeszcze sprawdzić sobie OM'owe Zuiko 50 mm 1,8.
Generalnie najbardziej frapuje mnie fakt jak ustawić sobie balans bieli. Wożę ze sobą w samochodzie takie wydrukowane zielone zdjęcie, tylko nie wiem jak ustawić w słońcu czy w cieniu. W ostatnich zdjęciach balans ustawiałem na trawie tylko też nie wiem czy lepiej robić to w słońcu czy w cieniu. Głupio zrobiłem bo trzasnąłem sporo więcej zdjęć na różnych ustawieniach ale sobie tego nie zapisałem a teraz nie pamiętam co i jak. Ostanie fotki, które wstawiłem otwierałem w RAW'ach i przestawiałem temperaturę na 5600 a tintę na 9 bo wtedy coś sensownego kolorystycznie po zamianie w kolory IR wychodziło. Czyli też mnie zastanawia czy BB źle ustawiłem a suwakami to poprawiłem czy może jednak coś innego.
Co do motoryzacji to były moje próbne fotki z przyczepionym do drzwi PEN'em. Teraz do następnych muszę wynaleźć sobie odpowiednią drogę z otoczeniem i porę dnia. Powiem szczerze, że przyczepienie aparatu do samochodu to jest najmniejszy problem bo potem wynika ich znacznie więcej. Mój najbardziej upierdliwy na ten czas problem to jak wykonać zdjęcia w poziomie. Kiedy aparat umieściłem w poziomie to obiektyw jest za blisko drzwi i przez co łapie znacznie mniejszą płaszczyznę koła niż kiedy jest w pionie (wtedy jest dalej obiektyw od drzwi) a koło w ruchu to urok takich zdjęć. Kolejny głupi problem, który dał mi się we znaki to rozbijające się owady. Pierwsze prawie pół godziny jazdy zmarnowałem przez robala bo prawie na samym początku jazdy bezczelnie równo po środku filtra taki mi się roztrzaskał. Więc zawsze dobrze co 5 do 10 minut zatrzymać się i sprawdzić obiektyw i jak wyszły foty :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Kolejny głupi problem, który dał mi się we znaki to rozbijające się owady. Pierwsze prawie pół godziny jazdy zmarnowałem przez robala bo prawie na samym początku jazdy bezczelnie równo po środku filtra taki mi się roztrzaskał. Więc zawsze dobrze co 5 do 10 minut zatrzymać się i sprawdzić obiektyw i jak wyszły foty :)
To może makro? Sadystyczno-samochodowe :)
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Maciek_WM
To może makro? Sadystyczno-samochodowe :)
Maciek rozwaliłeś mnie tym tekstem. Siedzę i rże do monitora :D. Ale tak na serio to pomysł jest pewnie do zrealizowania. Musiałbym do PEN'a podczepić przejściówkę do m42, potem pierścienie makro, jakiegoś Heliosa a na koniec dać kilka redukcji i filtr UV na którym robale by się rozbijały i aby powierzchnia tego filtra była w zakresie ostrzenia :D. Problem to jak utrzymać aparat z taką tubą przyczepiony do drzwi i aby robale chciały trafiać w filtr :D
Żarty, żartami ale pierwsze pół godziny jazdy z aparatem na drzwiach i tak byłyby zmarnowane nawet bez robala. Nie wiem jak to się stało ale ISO ustawiło się na 6400, kiedy ja nawet kiedy mam ustawione auto to max wartość jaką może auto osiągnąć to 1600. Pewnie coś przypadkiem wcisnąłem i też mam nauczkę, że przy takich zdjęciach kiedy cykasz a do aparatu masz utrudniony dostęp, należy i trzeba wszystko przed dokładnie sprawdzić aby potem nie było wkurzenia :). Wiadomo co wyszło przy 6400 taka piękna kaszka :)
Aby nie było, że ściemniam z robalem to wstawiam dwie skopane foty na tym ISO 6400 :D. No ale nawet przy takim ISO jak widać zdjęcie może być w dzień poruszone :). Dobra przyznam się, że foty robiłem w pełnym słońcu gdyż wieczorem nie miałbym ich jak zrobić więc przysłona była 22 i miałem założony szary filtr 8 i dodatkowo taki stary ruski filtr polaryzacyjny żółty bo też sporo obcina :D
Prawie makro w czasie jazdy :D
Załącznik 91665Załącznik 91664
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
.... Wiadomo co wyszło przy 6400 taka piękna kaszka :)
Aby nie było, że ściemniam z robalem to wstawiam dwie skopane foty na tym ISO 6400 :D. No ale nawet przy takim ISO jak widać zdjęcie może być w dzień poruszone :). Dobra przyznam się, że foty robiłem w pełnym słońcu gdyż wieczorem nie miałbym ich jak zrobić więc przysłona była 22 i miałem założony szary filtr 8 i dodatkowo taki stary ruski filtr polaryzacyjny żółty bo też sporo obcina :D
Prawie makro w czasie jazdy :D
Załącznik 91665Załącznik 91664
Dodaj dodaj w OV 2 Ziarnisty film ,robala wystempluj i bedzie znośnie.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dodaj dodaj w OV 2 Ziarnisty film ,robala wystempluj i bedzie znośnie.
W PS moment się pobawiłem bo w OV'łku musiałbym szukać wszystkich suwaków :). No i proszę bardzo co czasami daje czyjeś chłodne spojrzenie z boku bez emocji, ponieważ zrobiły się fajne ujęcia :). Ja się na te zdjęcia z pierwszej jazdy wkurzyłem bo jest na nich o wiele więcej fajnych ujęć, gdyż częściej coś mnie mijało i dodatkowo przejechałem się z tak doczepionym aparatem do najbliższej gminnej miejscowości.
No nawet dam na pełen ekran i ponumeruje bo mi się spodobały :). No i nawet ta rozpaćkana mucha na filtrze ma swój urok :D
453.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...6&d=1372031380
454.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1372031382
2 załącznik(ów)
ej, CzaRmaX, lubisz Ty tą swoją cytrynke? nie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ej, CzaRmaX, lubisz Ty tą swoją cytrynke? nie?
No nie da się zaprzeczyć. Tak lubię ją - wygodnie się nią jeździ i nieźle drogi się trzyma. Najgorsza wada trakcyjna to wjechać nią w błoto bo mogą być problemy z wyjechaniem. Co prawda mam trochę inne opony niż standardowe ale nie zmienia to samego faktu, że na suchym, mokrym w koleinach nawet tych z wodą jeździ pięknie i nie ma tendencji do dziwnych zachowań :). Ma kilka mankamentów natury użytkowej ale idzie się przyzwyczaić :)
1 załącznik(ów)
457. Jeszcze jeden IR mi się urodził z PEN'a, kita i filtra :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...3&d=1372110325
Te z ruchem postarzane są fajne a z wózkiem rewelka :-)