przypomnij - czy pancolar ma przełącznik A/M ?
jeśli tak, to przełączasz przełącznikiem na M i normalnie używasz pierścienia przysłony jak w każdym innym manualnym obiektywie
Wersja do druku
przypomnij - czy pancolar ma przełącznik A/M ?
jeśli tak, to przełączasz przełącznikiem na M i normalnie używasz pierścienia przysłony jak w każdym innym manualnym obiektywie
tak, ma ten suwak auto/manual
chodzi mi o to czy nie bede mial klopotu jesli bede chcial ostrzyc na otwartej przyslonie, a potem bede chcial ja przymknac do zdjecia.
też trochę myślałem nad zakupem przejściówki (mając obiektywy od moich analogów) i znalazłem taki konwerter:
http://www.allegro.pl/item343246616_...42_promo_.html
co wy na to, może już ktoś miał taki w rękach?
ps. wiem że cena niezbyt zachęcająca ale wygląda na produkt wysokiej jakości
po co wydziwiac ?
sporo forumowiczow w tym ja sprawdzilo produkt z Lublina z pozytywnym wynikiem.
Witam!!
Może się nie znam :) ale ta redukcja wygląda zupełnie inaczej niż ta którą kupiłem (z Lublina).
Na moje oko to do tego pierścienia można wpiąć obiektyw systemu 4/3.
Ale tak jak pisałem nie jestem fachowcem niech znawcy sie wypowiedzą-wtedy bedziesz miał pewnoiść :)
pozdrawiam!!
Osobiście uważam że nie ma sensu przepłacać. To tylko adapter ! Kawałek metalu z gwintem w środku i mocowaniem systemowym. Zdjęcie zrobione tym czy innym takie same będzie. Byle by był to kawałek solidnego metalu co by sie nie " kruszył " przy mocowaniu do body (albo wkręcaniu M42 ) i tyle. Rozumiem jak by było potwierdzenie ostrości albo jakaś blaszka służąca za maskę (pomysłu Irka50) co do setnej milimetra wykonana i w odpowiedniej pozycji zamontowana. Ale to tylko moje zdanie ;)
A co do foty z adaptera allegro to jakaś pomyłka. Zobacz jak wygląda mocowanie na obiektywie systemowym. M42 masz to znasz dodaj do siebie i jak to niby masz zamontować ?? Nie wiem mi to wygląda na adapter OM jak już, ale sie nie znam bo takiego adaptera OM nie mam.
Zobacz co oferuje sprzedawca. Wszystkie te adaptery wyglądają identycznie http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=1760611
czy to OM, Nikon, Pentax albo M42. Zdjęcie nie przedstawia towaru który chcesz kupić.
Dobrze kupiłeś. Bez blokady aparat musiał by mieć popychacz przesłony, a cyfra takowego nie ma. Zatem musi być na stałe zblokowany, a to osiągamy poprzez blokadę bolca. Jeśli obiektyw ma jednak przełącznik A?M nie jest ona potrzebna, ale nie przeszkadza, natomiast szybko będziesz miał ochotę podpiąć inne szkło z M42 i jeśli ono nie będzie miało przełącznika A/M to jesteś wygrany, bo masz blokadę. Inaczej musiał byś znowu kupić przejściówkę... Więc wybór jak najbardziej prawidłowy, jeśli jasno to opisałem.
Peter1976: jest to widok pierścienia od spodu, na aukcji pisze wyraźnie że chodzi o system 3/4 do którego można podpiąć szkła m42 (Praktica, Zenit),
piecka: o to mi chodziło, dzięki za info,
pledwon: właśnie pod tym kątem staram sie dowiedzieć odnośnie jakości tych przejściówek, kwestia 50 czy 100 złotych raczej nie gra roli wydając dość spore jak dla mnie pieniądze na nową puszkę,
pozdrawiam 8-)