O ile stół stoi prosto :wink:
http://reviews.photographyreview.com...l-impressions/
Wersja do druku
O ile stół stoi prosto :wink:
http://reviews.photographyreview.com...l-impressions/
Mam pytanie do osób, które bawiły się już E-30. Czy zmiany proporcji kadru można dokonać w menu aparatu po zrobieniu zdjęcia:?: Jeżeli tak to jak się to robi - np. zmieniając z 4/3 na 3/2 jest jakaś ramka, którą można przesuwać...? Czy owe "filtry artystyczne" można również tak stosować - po zrobieniu zdjęcia:?:
Rozumiem, że instrukcji do E-30 nie można jeszcze zassać z Sieci?
Moje pierwsze pytanie jest dość istotne - dziś znów chciałem na szybko kilka odbitek 10x15 prosto z karty "na mieście"...
Cytat:
[ASPECT] Zmiana współczynnika proporcji obrazu z 4:3 (standardowy) na [3:2],
[16:9], [6:6], [5:4], [7:6], [6:5], [7:5] lub [3:4]. Po zmianie współczynnika
proporcji obrazu użyj klawiszy strzałek, aby określić pozycję przycinanego
obszaru.
Przy czym dotyczy to edycji zdjęć w formacie JPG. Pewnie RAW najpierw trzeba również w aparacie przerobić na JPG.Cytat:
Trybów [P] i [ASPECT] można używać tylko do edytowania zdjęć o współczynniku proporcji obrazu 4:3 (standardowym).
Pozdrawiam
THX. No i pięknie, czasem mi tego brakowało. Ponawiam pytanie o instrukcję - można gdzieś zassać?Cytat:
[ASPECT] Zmiana współczynnika proporcji obrazu z 4:3 (standardowy) na [3:2],
[16:9], [6:6], [5:4], [7:6], [6:5], [7:5] lub [3:4]. Po zmianie współczynnika
proporcji obrazu użyj klawiszy strzałek, aby określić pozycję przycinanego
obszaru
Nie wiem, nie sądzę, by przed premierą rynkową była dostępna.
Pozdrawiam
Wizjer jakby większy w E-30 :-P
Powiększenie 1,15x (E-3) vs 1.02x (E-30).
No i trochę mniejsze pole widzenia, odpowiednio 100% vs 98%.
MSZ, różnice są pomijalne a w porównaniu do E4xx/E-5xx to jest bardzo duży wizjer ;)
PS
Aa, pewnie chodziło Ci o wielkość szybki w wizjerze na zdjęciach ;)
To nie ma znaczenia.
A mnie ciekawią bardzo subiektywne odczucia tych, którym dane było pomacać E-30. Jak się pojawiła E-3 pierwsze wrażenia były "WOW" - jaki solidny, pancerny i fajny, szczególnie u osób, które nie miały wcześniej E-1. Jak jest z E-30 - czuję się w ręku, że jest to korpus pozycjonowany półkę niżej niż E-3? Różnica pomiędzy E-3 a E-XXX jest b. duża na korzyść E-3 oczywiście. Inaczej - czy tą plastikowość E-30 bardzo czuć w ręku?
Nie ukrywam, że E-3 bardzo mi się podoba pod tym względem...