Wstydźcie się, ptaszorom w miskę zaglądać. :-D
Wersja do druku
Wstydźcie się, ptaszorom w miskę zaglądać. :-D
Lubię takie "nieatlasowe" ujęcia. Faktycznie tylko druty do wycięcia. Moment świetny. :)
Cerkiew w Bielance.
Na upały będzie kilka zimowych zdjęć :mrgreen: - zimowych, ponieważ w lecie otaczające drzewa skutecznie zasłaniają widok.
Pisałem kiedyś, że cerkiew w Bielance to jedna z tych do której trudno mi się dostać. Ale była fantastyczna okazja - przyjechali ukraińscy prawosławni chórzyści śpiewający pieśni cerkiewne.
W tej cerkwi do dziś odbywają się nabożeństwa greckokatolickie, rzymskokatolickie i prawosławne.
Cerkiew znajduje się w innym miejscu, niż pierwsza która powstała w tej wsi. Pierwsza została zbudowana w 1650 roku, a dzisiejsza jest o 103 lata młodsza.
Oczywiście w 1947 roku po "Akcji Wisła" cerkiew została podpalona. Potem została przejęta przez kościół łaciński i odremontowana. Kiedy od lat 50-tych zaczęli wracać wysiedleni mieszkańcy, cerkiew została parafią prawosławną.
Potem długo toczył się spór o tę cerkiew, i to jako o jedyną w Polsce południowej - pomiędzy cerkwią prawosławną a cerkwią bizantyjsko-ukraińską. W rezultacie przeszła w ręce kościoła greckokatolickiego.
No to zapraszam :) >>KLIK<<
Piękna świątynia - piękne zdjęcia.
cerkwi Ci tam u Was dostatek
podobają mi się te ostatnie strzały
Cerkiew pikna Panie.
Ale ten śnieg jest boski. :-P :-P :-P
Ladna cerkiew w zimowej szacie.
Upał :)
Mój 11-letni Pysiek też cierpi